Βήχας στην εγκυμοσύνη: Τρόποι να τον αντιμετωπίσετε φυσικά
Έγκυος κάθεται οκλαδόν στον καναπέ και βήχει.
BigstockΟι συνήθεις αιτίες του βήχα στην εγκυμοσύνη και συμβουλές για πρόληψη και αντιμετώπιση.
Οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα την περίοδο της εγκυμοσύνης αυξάνουν την ευαισθησία της εγκύου σε ιογενείς λοιμώξεις και αλλεργίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε βήχα.
Ανάλογα με τα αίτια που το προκαλούν, ο βήχας μπορεί να διαρκέσει για μερικές μέρες ή και εβδομάδες. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να τον αντιμετωπίσετε φυσικά και να ανακουφιστείτε.
Τι προκαλεί τον βήχα την περίοδο της εγκυμοσύνης;
Κοινό κρυολόγημα. Προκαλείται από ιούς και συνοδεύεται από μπούκωμα και καταρροή.
Γρίπη. Η γρίπη μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την έγκυο και το αναπτυσσόμενο έμβρυο ειδικά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Ρινίτιδα εγκυμοσύνης: Η ρινίτιδα εγκυμοσύνης χαρακτηρίζεται από την ρινική συμφόρηση και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος, χωρίς όμως να συσχετίζονται με ιώσεις, αλλεργίες ή άλλες ιατρικές παθήσεις.
Κορονοϊός: Tα συμπτώματα του κορονοϊού ποικίλουν και ο βήχας είναι ένα από αυτά.
Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν βήχα στην εγκυμοσύνη είναι:
- Βρογχίτιδα
- Άσθμα
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή καούρα
- Αλλεργική ρινίτιδα
Πώς να αντιμετωπίσετε τον βήχα στην εγκυμοσύνη φυσικά
Η αντιμετώπιση του βήχα εξαρτάται από την αιτία που τον προκαλεί. Μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω:
- Για τον βήχα λόγω ρινικής συμφόρησης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σταγόνες φυσικού ορού. Επίσης, δοκιμάστε να κοιμάστε ανάσκελα έχοντας το κεφάλι ελαφρώς σηκωμένο.
- Ξεκουραστείτε, πίνετε πολύ νερό και εντάξτε στη διατροφή σας τροφές υψηλής διατροφικής αξίας που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και θα βοηθήσουν τον οργανισμό να ανακάμψει από μία ενδεχόμενη ίωση ή γρίπη.
- Δοκιμάστε να κάνετε γαργάρες με ζεστό αλατόνερο δύο φορές την ημέρα
- Καταναλώστε ζεστά ροφήματα όπως τσάι ή αφεψήματα βάζοντας μία μικρή κουταλιά μέλι.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος θα σας κρίνει και εάν είναι απαραίτητη η λήψη φαρμάκων.
Βλάπτει ο βήχας το έμβρυο;
Αν και ο βήχας προκαλεί κόπωση και είναι εξαντλητικός, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι επιβλαβής για το μωρό.
Η πρόληψη είναι το παν
Την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τον οργανισμό σας. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;
Ξεκούραση. Ο επαρκής ύπνος είναι ευεργετικός για το σώμα και απαραίτητος για ένα γερό ανοσοποιητικό.
Καταναλώνετε επαρκή ποσότητα υγρών. Πίνετε πολύ νερό, φυσικούς χυμούς και smoothies για να διατηρήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.
Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή. Στοχεύστε στα μικρά και συχνά γεύματα που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τυχόν καούρες και ναυτίες. Επίσης, εντάξτε στη διατροφή σας θρεπτικές τροφές που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και θα συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.
Βάλτε την άσκηση στο καθημερινό πρόγραμμά σας. Η γυμναστική την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ευεργετική για το σώμα και το πνεύμα. Μην το παρακάνετε, όμως, και σε καλό είναι πριν επιλέξετε το είδος της γυμναστικής που θέλετε να κάνετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Πλένετε τακτικά τα χέρια σας και αποφύγετε την επαφή με άρρωστα άτομα
Αποφύγετε την έκθεση σε αλλεργιογόνα.
Με πληροφορίες από momjunction.com