Η δευτερογενής υπογονιμότητα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί
Τι είναι σημαντικό να γνωρίζετε για την δευτερογενή υπογονιμότητα.
Μερικές φορές το να μείνετε ξανά έγκυος είναι πολύ δύσκολο και για μερικές γυναίκες αδύνατο.
Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, περίπου το 11% των γυναικών που προσπαθούν για ακόμα ένα παιδί έχουν πρόβλημα να συλλάβουν, γεγονός που καθιστά τη δευτερογενή υπογονιμότητα ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα μεταξύ των ζευγαριών.
Τι είναι η δευτερογενής υπογονιμότητα;
Με απλά λόγια, η δευτερογενής υπογονιμότητα είναι η αδυναμία σύλληψης μετά τη γέννηση ενός παιδιού.
Για να χαρακτηριστεί ως δευτερεύουσα υπογονιμότητα, η προηγούμενη γέννηση πρέπει να έχει συμβεί χωρίς θεραπείες γονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, αναφέρει η κλινική του Κλίβελαντ.
Τι προκαλεί τη δευτερογενή υπογονιμότητα;
Οι κύριες αιτίες δευτερογενούς υπογονιμότητας (που μπορεί να είναι παρόμοιες με εκείνες της πρωτογενούς υπογονιμότητας) συνήθως προέρχονται από δυσλειτουργία της ωορρηξίας, νόσο των σαλπίγγων, προβλήματα της μήτρας και κακή ποιότητα ωαρίων ή σπέρματος.
Επίσης, η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας. «Καθώς μεγαλώνετε, η ποιότητα και η ποσότητα των ωαρίων ή του σπέρματός σας μειώνεται», λέει η Lisa Becht, MD, FACOG, αναπαραγωγική ενδοκρινολόγος και ειδική στη γονιμότητα στο HRC Fertility .
Παράλληλα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το αυξημένο βάρος και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής (κακή διατροφή, αδράνεια, κάπνισμα, υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και μεγάλο στρες) μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα ωάρια και το σπέρμα και να οδηγήσουν σε δευτερογενή στειρότητα.
« Αν μια προηγούμενη εγκυμοσύνη οδήγησε σε επιπλοκές ή γυναικολογικά προβλήματα όπως ενδομήτριο, πολύποδες, ινομυώματα, χειρουργικές επεμβάσεις στη μήτρα, είναι πιθανά αίτια μιας δευτερογενούς υπογονιμότητας», προσθέτει ο Ashley Wiltshire, MD, ενδοκρινολόγος , ειδικός υπογονιμότητας και μαιευτήρας στο Κέντρο Γονιμότητας του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν σαφή αίτια της δευτερογενούς υπογονιμότητα καθώς μία στις πέντε περιπτώσεις ταξινομείται ως ανεξήγητη.
Συμβουλές για την αντιμετώπιση της δευτερογενούς υπογονιμότητας
Εάν δεν υπάρχουν σαφή προειδοποιητικά σημάδια και έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας.
Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε για τυχόν συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένα υποκείμενο πρόβλημα που σας εμποδίζει να συλλάβετε. Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζετε ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους θα πρέπει να διερευνήσετε τι συμβαίνει όπως κι αν έχετε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ ή πονάτε τις ημέρες της περιόδου.
Όσον αφορά τον τρόπο ζωής, η γυμναστική και η υγιεινή διατροφή βελτιώνουν τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.
Με πληροφορίες από το popsugar.com