Η επίδραση του ύπνου στη γονιμότητα και στη ρύθμιση ορμονών
Πώς επηρεάζει ο ύπνος τη γονιμότητα.
Αρκετές συνήθειες του τρόπου ζωής επηρεάζουν την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει.
Υπογονιμότητα: Tips για σύλληψη
Η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κατανάλωση αλκοόλ είναι μερικές από αυτές.
Ωστόσο, έχετε σκεφτεί τον σημαντικό αντίκτυπο του ύπνου στη γονιμότητά σας;
Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία και ευεξία του ατόμου και οι διαταραχές αναγνωρίζεται πλέον ότι παίζουν ρόλο σε μια σειρά από ασθένειες που επηρεάζουν εξίσου άνδρες και γυναίκες. Στην πραγματικότητα, ο βαθύς ύπνος είναι η περίοδος που το σώμα εργάζεται για την επισκευή των ιστών και την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Η χρόνια στέρηση ύπνου συνδέεται μεταξύ άλλων και με το άγχος που με τη σειρά του επηρεάζει τη γονιμότητα.
Ποιότητα ύπνου: Πώς επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα
Πώς ο ύπνος επηρεάζει τη γονιμότητα
Το πιο σημαντικό στοιχείο που μπορεί να επηρεάσει ο ύπνος όσον αφορά τη γονιμότητα είναι η παραγωγή ορμονών. Η έλλειψη ύπνου επιτρέπει την ανομοιόμορφη παραγωγή ορμονών, με το σώμα σας να παράγει ορισμένες ορμόνες περισσότερες κι άλλες λιγότερες, με δυσμενή επίδραση στη γονιμότητα. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι διαταραχές του ύπνου έχουν επίσης συνδεθεί με δυσλειτουργία της ωορρηξίας, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και μειωμένη γονιμότητα στις γυναίκες καθώς και με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και μη φυσιολογική μορφολογία σπέρματος στους άνδρες. Μια ορμονική ανισορροπία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση της λίμπιντο.
Επιπλέον, η στέρηση ύπνου αναγκάζει το σώμα να παράγει περισσότερες ορμόνες του στρες, οι οποίες είναι επιβλαβείς για τη γενική υγεία και μπορούν να διαταράξουν τα επίπεδα οιστρογόνων, τεστοστερόνης και άλλων αναπαραγωγικών ορμονών. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις ορμόνες ύπνου-εγρήγορσης (όπως η μελατονίνη και η κορτιζόλη) πυροδοτεί επίσης την απελευθέρωση αναπαραγωγικών ορμονών σε καθημερινή βάση.
Μελατονίνη και γονιμότητα: Τα εκπληκτικά οφέλη
Η μελατονίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το σώμα μας στο σκοτάδι, ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει επίσης τα ωάρια από τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν την ποιότητα τους και να μειώσουν τις πιθανότητες σύλληψης.
Επιπλέον, η συνεχής στέρηση ύπνου μπορεί να έχει επίδραση στην απελευθέρωση της ωχρινοτρόπου ορμόνης ή LH που προκαλεί την ωορρηξία.
Πόσες ώρες ύπνου θεωρούνται επαρκείς;
Για να διασφαλιστεί ότι καλύπτονται επαρκείς ανάγκες ύπνου, συνιστώνται 6-7 ώρες αλλά όχι περισσότερες από 9 ώρες. Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής για τη γονιμότητα.
Το ευ ζην της μαμάς: 10 συμβουλές για καλύτερο ύπνο
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου των ΗΠΑ, οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και κοιμόντουσαν περίπου 7-8 ώρες τη νύχτα είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν από εκείνες που κοιμόντουσαν 9 ώρες, ενώ οι γυναίκες των οποίων το πρόγραμμα ύπνου μειώθηκε σε λιγότερο από 7 ώρες είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες. Ως εκ τούτου, οι 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα θεωρούνται ιδανικές για την υγεία των γυναικών που θέλουν να μείνουν έγκυες.
Με πληροφορίες από το hindustantimes.com
πρώτη δημοσίευση 22/10/2023, ανανεώθηκε