Διαβήτης κύησης: 7 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του

Bigstock

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η έγκαιρη αναζήτηση προγεννητικής φροντίδας κρίνονται απαραίτητα για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη κύησης.

Ο διαβήτης κύησης είναι ένας τύπος διαβήτη που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο. Αυτή η κατάσταση προκαλείται από ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο παραγωγής της ινσουλίνης.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου του αίματος και όταν υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή της, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι γυναίκες που έχουν διαβήτη κύησης κινδυνεύουν να αναπτύξουν επιπλοκές τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και του τοκετού, όπως είναι η προεκλαμψία. Είναι μια κατάσταση που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και βλάβες σε όργανα όπως τα νεφρά και το συκώτι.

Ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού . Πρόωρος τοκετός είναι όταν μια γυναίκα ξεκινά τον τοκετό πριν από τις 37 εβδομάδες.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει στο να γεννηθεί το μωρό υπέρβαρο. Κάτι που μπορεί να έχει ως συνέπεια την δυστοκία στον ώμο (όταν ο ώμος του μωρού κολλάει κατά τον τοκετό).

Μετά την γέννα, οι γυναίκες που έχουν διαβήτη κύησης διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.

Μια υγιής εγκυμοσύνη όχι μόνο διασφαλίζει την υγεία της μητέρας και του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, αλλά θέτει επίσης τις βάσεις για ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή του νεογέννητου.

Τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης:

  1. Μη αμυλούχα λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλα μη αμυλούχα λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα καρότα και οι πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και μπορούν να ενισχύσουν την διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

  1. Δημητριακά ολικής αλέσεως

Η μετάβαση από επεξεργασμένα δημητριακά σε δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι, η κινόα και το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και συνεπώς στη μείωση του κινδύνου διαβήτη κύησης. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν επίσης μια σταθερή πηγή ενέργειας και φυτικών ινών.

  1. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Καλές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν άπαχο κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, φασόλια και όσπρια.

  1. Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί είναι καλές πηγές ασβεστίου, βιταμίνης D και πρωτεΐνης. Παράλληλα, βοηθούν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  1. Φρούτα

Τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να επιλέγουν φρέσκα φρούτα αντί για χυμούς φρούτων ή επεξεργασμένα σνακ φρούτων, καθώς εκείνα συχνά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

  1. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες καθώς και αποτελούν μια καλή επιλογή σνακ. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia είναι μερικές επιλογές που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

  1. Υγιή λιπαρά

Τα υγιή λίπη όπως είναι το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και οι ξηροί καρποί φαίνεται να κρίνονται σημαντικά για την μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη. Ενισχύουν, επιπλέον, το αίσθημα κορεσμού.

Είναι σημαντικό οι μέλλουσες μαμάδες να λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα κατά του διαβήτη κύησης. Ειδικότερα εκείνες οι οποίες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο διαβήτη κύησης, οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με τον τακτικό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .

Πηγή: ndtv.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved