Κάθε φορά, που η έγκυος καταναλώνει ένα γεύμα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της ανεβαίνουν, ενώ παράλληλα το πάγκρεας εκκρίνει μία σειρά από ορμόνες, προεξάρχουσα θέση μεταξύ των οποίων έχει η ινσουλίνη. Η έκκριση των ορμονών αυτών αποσκοπεί στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα της, προκειμένου αυτά να μην είναι μεν υπερβολικά υψηλά, αλλά να καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες τόσο της γυναίκας, όσο και του μωρού.
Η έγκυος τείνει μεταξύ των γευμάτων να παρουσιάζει υπογλυκαιμία (τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα της κατέρχονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα). Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει, διότι το έμβρυο συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα σάκχαρα, που εντοπίζονται στο αίμα της μαμά, προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. Μάλιστα αυτό είναι πιο έντονο στον ύπνο.
Παράλληλα, ο πλακούντας εκκρίνει διάφορες ορμόνες, οι οποίες τρόπον τινά «παρεμποδίζουν» τη δράση της ινσουλίνης. Έτσι αναπτύσσεται μία κατάσταση, που ονομάζεται «αντίσταση στην ινσουλίνη». Τα επίπεδα των ορμονών της εγκυμοσύνης ανεβαίνουν με την πρόοδό της. Κατά συνέπεια το πάγκρεας της εγκύου «υποχρεώνεται» να παράγει περισσότερη ινσουλίνη μετά από κάθε γεύμα, προκειμένου η ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα να παραμείνει ικανοποιητική.
Τι συμβαίνει με τη ρύθμιση του σακχάρου, όταν η μητέρα πάσχει από διαβήτη; Μάθετε τα πάντα για το διαβήτη κύησης στο βίντεο που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr
Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!
Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!
Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr