Πώς επηρεάζει η κατανάλωση γαλακτοκομικών τη γυναικεία γονιμότητα
Αυτό το άρθρο θα καταρρίψει τους μύθους γύρω από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τη γονιμότητα.
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή σημαίνει καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, βιταμινών Β και βιταμίνης D . Αλλά όταν μιλάμε για τη σχέση γαλακτοκομικών και γονιμότητας υπάρχουν πάντα πολλές ερωτήσεις!
Αυτές κυμαίνονται από το «Πρέπει να μην καταναλώνω γαλακτοκομικά;» μέχρι το «Προκαλούν τα γαλακτοκομικά φλεγμονή;»
Τα γαλακτοκομικά προκαλούν φλεγμονή;
Τα χρόνια υψηλά επίπεδα φλεγμονής μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα. Δεύτερον, τα γαλακτοκομικά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά , τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι προφλεγμονώδη. Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων που περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης, για παράδειγμα, μπορεί πράγματι να «επηρεάσει» αρνητικά γονιμότητα δημιουργώντας ένα φλεγμονώδες περιβάλλον.
Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά ή με πλήρη λιπαρά που έχουν υποστεί ζύμωση, συνδέεται με αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.
Επηρεάζουν τα γαλακτοκομικά την ωορρηξία;
Η κατανάλωση τριών ποτηριών γάλακτος ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας κατά 70%.
Μάλιστα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα πετυχημένης εγκυμοσύνης σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση και καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα πριν από τη θεραπεία .
Παράλληλα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης γαλακτοκομικών σχετίζεται με μια μικρή μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων. Ωστόσο, αυτό δεν συνδέεται με μειωμένη ωορρηξία. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών στην πραγματικότητα αύξησε τα επίπεδα της LH, της ορμόνης που είναι απαραίτητη για την ωορρηξία.
Επιπλέον, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη δεν βρήκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και των προβλημάτων ωορρηξίας. Η μελέτη αυτή εξέτασε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τη γονιμότητα σε σχεδόν 18.000 γυναίκες.
Γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά;
Η μελέτη που μόλις αναφέρθηκε δεν διαπίστωσε καμία συσχέτιση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης γαλακτοκομικών προϊόντων και του κινδύνου ανωοθυλακιορρηκτικούς υπογονιμότητας. Ωστόσο, βρήκε διαφορές μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά και των γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά όσον αφορά την ωορρηξία.
Τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά μείωσαν τον κίνδυνο κατά 50%, ενώ το γάλα με χαμηλά λιπαρά αύξησε τον κίνδυνο κατά 11%.
Ο πιο πιθανός λόγος πίσω από αυτό ήταν ότι το γάλα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά παρήγαγε περισσότερα οιστρογόνα και συνέβαλε σε χαμηλότερες αυξήσεις του IGF1 σε σύγκριση με τα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Με απλά λόγια σημαίνει πως τα πλήρη λιπαρά είναι καλύτερα για τις γυναίκες.
Γαλακτοκομικά και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Το γάλα περιέχει ζάχαρη, οπότε συμβάλλει στην αντίσταστη στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι πιο δύσκολος στις γυναίκες που ανήκουν στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μια δίαιτα με λιγότερους υδατάνθρακες και λιγότερα σάκχαρα είναι ωφέλιμη.
Βέβαια, εάν συγκρίνετε ένα ποτήρι γάλα με ένα γεύμα υδατανθράκων, το ποτήρι γάλα έχει στην πραγματικότητα χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Τα γαλακτοκομικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι απελευθερώνουν αργά τη ζάχαρη , οδηγώντας σε μια πιο ελεγχόμενη αντίδραση ινσουλίνης.
Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε μάλιστα ότι γενικά, η συνολική πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, έχει ευεργετική επίδραση στην αντίσταση στην ινσουλίνη.
Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν επιβλαβή ή ευεργετική επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ωστόσο, με βάση όσα γνωρίζουμε, δεν υπάρχει λόγος να αποκλείσετε πλήρως τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας.
Διατροφικά οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων
Το αγελαδινό γάλα διαθέτει ένα «εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ.
Περιέχει βιταμίνη Β2 και Β12, βιταμίνη Α και D, καθώς και ασβέστιο , ιώδιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.
Εάν έχετε περαιτέρω ανησυχίες ή απορίες, σας συνιστούμε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός/μία ειδικού.
Πηγή: fertilitydietitian.co.uk