Διατροφή μαμάς: Ο πολύτιμος ρόλος των αντιοξειδωτικών

Γιατί είναι σημαντικά τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας.

Διατροφή μαμάς: Ο πολύτιμος ρόλος των αντιοξειδωτικών
Bigstock

Ένας όρος που χρησιμοποιούμε για να δείξουμε την υγιεινή πλευρά της διατροφής είναι τα αντιοξειδωτικά.

Πρόκειται για ουσίες που έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν ή να επισκευάζουν τις βλάβες που προκαλούνται από την οξείδωση.

Όπως εξήγησε ο κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος, Μάνος Δημητρούλης, στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη τα αντιοξειδωτικά φέρνουν σε ισορροπία τις ελεύθερες ρίζες.

«Δεν θέλουμε να τις εξαλείψουμε αλλά τις θέλουμε σε συγκεκριμένη ισορροπία. Όταν επικρατούν οι ελεύθερες ρίζες γίνεται το οξειδωτικό στρες. Στα αντιοξειδωτικά υπάρχουν οι βιταμίνες τα ιχνοστοιχεία, οι πολυφαινόλες και τα καροτονοειδή. Σε μία ισορροπημένη διατροφή υπάρχουν τα αντιοξειδωτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Δημητρούλης.

fitiki-diatrofi.jpg

Αντιοξειδωτικά και διατροφή

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή, αν επιλέγουμε καθημερινά έντονα χρώματα στη διατροφή μας καλύπτουμε τα βασικά αντιοξειδωτικά. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 2- 4 μερίδες φρούτων και 4-5 λαχανικών σε καθημερινή βάση.

Μαμά και διατροφή: Τα έξι φρούτα με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά και συμπληρώματα

Τα αντιοξειδωτικά ως συμπληρώματα δεν έχουν καλή απορρόφηση στον οργανισμό.

«Δεν είναι αποτελεσματικό να προσπαθούμε να πάρουμε αντιοξειδωτικά από συμπληρώματα. Αυτό συμβαίνει διότι η απορρόφηση των αντιοξειδωτικών εξαρτάται και από άλλους παράγοντες που υπάρχουν στα ίδια τα τρόφιμα. Μέσα από την τροφή μπορούμε να πάρουμε αντιοξειδωτικά. Η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει αντίστροφο αποτέλεσμα και μπορεί να κάνει οξείδωση», εξήγησε ο κ. Δημητρούλης.

Στον αντίποδα, φαίνεται πώς τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην απορρόφηση των αντιοξειδωτικών.

ygieini-diatrofi.jpg

Πώς θα επιλέξουμε τα καλύτερα λιπαρά για τη διατροφή μας;

«Συστήνουμε ελαιόλαδο σε όλα τα λαχανικά, το αβοκάντο αλλά και η κλασσική χωριάτικη σαλάτα. Το ρόφημα χάνει μέρος από τις βιταμίνες όταν δεν καταναλώνεται αμέσως. Όλα τα βότανα πρέπει να τα καταναλώνουμε γιατί είναι αντιοξειδωτικά αλλά στα μπαχαρικά είναι σε μικρότερες ποσότητες. Οι ξηροί καρποί έχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Με βάση της νεότερες συστάσεις, πρέπει να αποφεύγεται το αλκοόλ. Το κόκκινο κρασί βοηθάει τα γονίδια της γήρανσης αλλά μιλάμε για 4-5 ποτήρια το πολύ την εβδομάδα», ανέφερε ο διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Όπως εξήγησε ο ειδικός, τα αντιοξειδωτικά διαλύονται με τον βρασμό ενώ ο καλύτερος τρόπος για να τα διατηρήσουμε είναι στον φούρνο, στο τηγάνι με λίγο λάδι και στον ατμό αλλά, όπως τόνισε, αυτό δεν ισχύει για όλα τα τρόφιμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved