Πρησμένα χέρια στην εγκυμοσύνη- Πώς να ανακουφιστείτε

Δυσκολεύεστε να φορέσετε τα δαχτυλίδια σας;  Διαβάστε παρακάτω για τις αιτίες και τη θεραπεία.

Πρησμένα χέρια στην εγκυμοσύνη- Πώς να ανακουφιστείτε
Bigstock

Ενώ η λάμψη της εγκυμοσύνης είναι κάτι το ιδιαίτερο, η αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως τα πρησμένα άκρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο ενοχλητικό.

Εξάλλου, μπορεί να νιώθετε εξαιρετικά περίεργα καθώς κάνετε βασικά καθημερινά πράγματα όπως να στείλετε μήνυμα , να πιάσετε ένα πιρούνι ή να βουρτσίσετε τα μαλλιά σας.

Δυστυχώς, τα πρησμένα χέρια -και πόδια- είναι πολύ συνηθισμένα στην εγκυμοσύνη. «Είναι πολύ συνηθισμένο», εξηγεί η Christine Greves, MD, FACOG, γυναικολόγος στο Winnie Palmer Hospital for Women & Babies στο Ορλάντο. «Έχω κάποιες ασθενείς που δεν μπορούν πλέον να φορέσουν τις βέρες τους».

«Τα χέρια συνήθως πρήζονται σταδιακά και είναι σύνηθες να συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου», λέει η Manisha Gandhi, MD, γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας στο Χιούστον. «Είναι επίσης πιο πιθανό να το παρατηρήσετε προς το τέλος της ημέρας».

Αιτίες

«Έχετε κατά νου ότι το πρήξιμο δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τα χέρια», σημειώνει η δρ Greves.«Είναι ενδεχομένως αισθητό και στα πόδια». Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Κατακράτηση υγρών

Τα υγρά τείνουν να συσσωρεύονται στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του διπλασιασμού του όγκου του αίματός σας και των μεταβαλλόμενων ορμονών

  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Μερικές φορές, το πρήξιμο στους καρπούς μπορεί να είναι σύμπτωμα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, μιας πάθησης των νεύρων που είναι πολύ πιο συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκαλέσει πόνο, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στους καρπούς και τα χέρια.

  • Προεκλαμψία

«Τα πρησμένα χέρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι προεκλαμψίας ή υψηλής αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα», εξηγεί η δρ Gandhi.

Άλλα συμπτώματα της προεκλαμψίας μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο που δεν υποχωρεί, αλλαγές στην όραση, κοιλιακό άλγος και νεοεμφανιζόμενη ναυτία και έμετο.

Πώς να ανακουφιστείτε

  • Πίνετε άφθονο νερό

Η καλή ενυδάτωση μπορεί να μειώσει την κατακράτηση υγρών και να βελτιώσει τη λειτουργία των νεφρών σας.

  • Αποφύγετε το υπερβολικό αλάτι

Το νάτριο προκαλεί στο σώμα κατακράτηση νερού. Μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε τις επεξεργασμένες τροφές και την καφεΐνη καθώς και τα δύο προκαλούν κατακράτηση νερού. Αυξήστε την πρωτεΐνη, η οποία βοηθά στην εξισορρόπηση της ποσότητας υγρών στο σώμα.

  • Κάντε μασάζ στα χέρια σας

Αυτό μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά κάποιο από το πρήξιμο, αλλά συνήθως θα επιστρέψει.

  • Μην φοράτε στενά αντικείμενα

«Δυστυχώς, αυτό μπορεί να είναι μια βέρα ή απλά ένα από τα αγαπημένα σας δαχτυλίδια ή βραχιόλια» λέει η ειδικός δρ Greves. «Αυτό το σφίξιμο μπορεί να συμβάλει στο πρήξιμο»

  • Προσπαθήστε να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά

«Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά επιτρέπει στο αίμα του σώματός σας να επιστρέψει στην κάτω κοίλη φλέβα » εξηγεί η δρ Greves, «Αυτή είναι η μεγάλη φλέβα που είναι υπεύθυνη για την επιστροφή του αίματος από τα κάτω άκρα στην καρδιά»

  • Χρησιμοποιήστε στήριγμα καρπού

«Εάν έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μπορεί να είναι χρήσιμο να φοράτε προστατευτικό καρπού κατά τη διάρκεια της ημέρας» υπογραμμίζει η G. Thomas Ruiz, MD, επικεφαλής γυναικολόγος στο MemorialCare Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley της Καλιφόρνια.

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Ενώ το να έχετε πρησμένα χέρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συνηθισμένο φαινόμενο, αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα , μπορεί να είναι σημάδι κάποιας υποκείμενης πάθησης που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η δρ Gandhi συνιστά να απευθυνθείτε σε γιατρό σας εάν το πρήξιμο εμφανίζεται ή αυξάνεται ξαφνικά ή γίνεται αρκετά επώδυνο. Προτείνει, επίσης, να είστε σε «επιφυλακή» για συμπτώματα προεκλαμψίας.

«Το πρήξιμο εμφανίζεται συνήθως και στα δύο χέρια , οπότε θα πρέπει να αξιολογηθεί και από χέρι σε χέρι» προσθέτει.

Τέλος, να θυμάστε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε πρήξιμο για λίγο καιρό μετά τον τοκετό. «Αφού γεννήσετε, το πρήξιμο μπορεί να χειροτερέψει», καταλήγει η δρ Ruiz. «Μπορεί να χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες για να υποχωρήσει».

Πηγή: thebump.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved