Παπάγια στην εγκυμοσύνη- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Bigstock

Είστε μέλλουσα μαμά; Oρισμένα φρούτα πρέπει να τα καταναλώνετε με πολλή προσοχή.

«Μα, πως ένα φρέσκο και νόστιμο φρούτο δεν είναι υγιεινό για την εγκυμοσύνη;» Κι όμως, μερικά εξωτικά φρούτα όπως είναι η παπάγια πρέπει μην καταναλώνεται ή να περιορίζεται στο ελάχιστο.

Πιο συγκεκριμένα, όμως, είναι η κατανάλωση παπάγιας ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Η σύντομη αλλά αντιφατική απάντηση είναι: Και ναι και όχι. Εξαρτάται κυρίως από το πόσο ώριμη ή άγουρη είναι.

Η ώριμη παπάγια αποτελεί μια θρεπτική και νόστιμη προσθήκη στη διατροφή σας ως μέλλουσα μαμά. Αντίθετα, οι άγουρες παπάγιες δεν είναι ασφαλείς για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεδομένου ότι περιέχουν λατέξ, το οποίο περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη.

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε την άγουρη παπάγια

Πριν ωριμάσει η παπάγια, αυτό το λατέξ είναι εμφανές στον καρπό και έχει συνδεθεί με ορισμένες δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη. Πιστεύεται ότι η παπαΐνη θα μπορούσε να δηλητηριάσει το έμβρυο ή να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες.

Υπάρχει επίσης μια πρόσφατη μελέτη η οποία διαπίστωσε ότι η κατάποση παπαΐνης προκάλεσε πρώιμες συσπάσεις, γεγονός που σημαίνει ενισχύει τον κίνδυνο των πρόωρων τοκετών

Επιπλέον, η κατανάλωση υπερβολικά μεγάλης ποσότητας άγουρης παπάγιας μπορεί επίσης να βλάψει τον οισοφάγο σας. Το λάτεξ που περιέχει ο καρπός συχνά αποτελεί αιτία για αλλεργίες και ερεθισμούς.

Φροντίστε, λοιπόν, να την αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αλλά και να προσέχετε την κατανάλωσή της γενικά.

Μπορεί η κατανάλωση παπάγιας να προκαλέσει αποβολή;

Η ώριμη παπάγια δεν έχει καμία σχέση με την πρόκληση αποβολών στην εγκυμοσύνη.

Υπάρχουν περιορισμένες έρευνες σχετικά με το αν η κατανάλωση άγουρης παπάγιας μπορεί να προκαλέσει αποβολές , αλλά δεν είναι εξωπραγματικό να υποθέσουμε ότι μπορεί να είναι η αιτία για άλλα προβλήματα στην εγκυμοσύνη.

Στην πραγματικότητα, η παπαΐνη έχει βρεθεί ακόμη και να συγχέεται με τις προσταγλανδίνες μέσα στο σώμα, οι οποίες είναι οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται για την «πρόκληση» του

.

Είναι το φύλλο παπάγιας ασφαλές;

Όχι τα φύλλα παπάγιας δεν είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς πιστεύεται ότι περιέχουν δραστικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να είναι τοξικοί για τη μήτρα και σχετίζονται με αποβολές.

Τα φύλλα παπάγιας έχουν χρησιμοποιηθεί στη ιατρική για αντιελονοσιακούς και αντιδιαβητικούς σκοπούς, όμως, μία μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία με φύλλα παπάγιας για μεγάλο χρονικό διάστημα οδήγησε τα πειραματόζωα να μην καταφέρουν να γεννήσουν.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να αποδοθούν άμεσα στους ανθρώπους, αλλά είναι ένας καλός δείκτης του γιατί πρέπει να αποφεύγετε τα φύλλα παπάγιας.

Το συμπέρασμα

Οι ώριμες παπάγιες έχουν στην πραγματικότητα ένα σωρό οφέλη για την εγκυμοσύνη σας. Είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C , η οποία είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στην πραγματικότητα πιστεύεται ότι, κατά μέσο όρο, μια μικρή παπάγια θα μπορούσε να περιέχει περίπου 95mg βιταμίνης C, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τις έγκυες γυναίκες είναι 85mg.

Έτσι, θα πετύχετε τους ημερήσιους στόχους σας και μάλιστα με το παραπάνω!

Παράλληλα, οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά σημαντικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η παπάγια είναι γεμάτη!

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου σας, οπότε βοηθούν στην αποφυγή ή στην ανακούφιση τυχόν δυσκοιλιότητας.

Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιώνεστε πως καταναλώνετε μόνο ώριμες παπάγιες, ενώ τυχόν άγουρες παπάγιες θα πρέπει να τις αποφεύγετε εντελώς.

Ποια άλλα φρούτα πρέπει να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνης

Εκτός από τις άγουρες παπάγιες, υπάρχουν και μερικά άλλα φρούτα και λαχανικά στη λίστα «κατανάλωση με προσοχή» όταν είστε έγκυος. Ένα από αυτά είναι τα μούρα από αφροξυλιά, γνωστά ως elderberries.

Ορισμένοι συνιστούν να μειώσετε την ποσότητα αυτών ή να τα κόψετε εντελώς. Αυτό γιατί περιέχουν λεκτίνη και κυάνιο, δύο χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, διάρροια και εμετό.

Το να βεβαιώνεστε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά πλένονται καλά πριν τα φάτε είναι επίσης ζωτικής σημασίας ενώ είστε μέλλουσα μαμά επειδή μπορεί να έχουν πάνω τους χώμα ή αν είναι μολυσμένα με βακτήρια ή με παράσιτα.

Μερικά λαχανικά που πρέπει να προσέχετε είναι οι ωμές φύτρες όπως ωμό σπανάκι ή φύτρες φασολιών.

«Έφαγα παπάγια. Τι κάνω τώρα;»

Κατ' αρχάς, αν φάγατε ώριμη παπάγια, είστε μια χαρά καθώς πήρατε την καθημερινή σας δόση βιταμίνης C. Αλλά αν έχετε καταναλώσει ενώ ήταν ακόμα άγουρη, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με την/ τον γιατρό σας.

Εντωμεταξύ, αποφύγετε να ξαναφάτε και βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε μόνο ώριμα φρούτα .

Πηγή: peanut-app.io

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved