Ίωση και κρύωμα στην εγκυμοσύνη - Τι να κάνετε εάν αρρωστήσετε

Το να κολλήσετε μία ίωση ή έναν ιό γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ό,τι καλύτερο. 

Ίωση και κρύωμα στην εγκυμοσύνη - Τι να κάνετε εάν αρρωστήσετε
Bigstock

Ένας βήχας, ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη ανά πάσα στιγμή μπορεί να μία δυσάρεστη κατάσταση και αρκετά δύσκολη όταν είστε έγκους. Ειδικότερα, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να γνωρίζετε ποια φάρμακα είναι ασφαλή να πάρετε.

Το NHS συμβουλεύει τις μέλλουσες μαμάδες να αποφεύγουν τη λήψη φαρμάκων χωρίς συνταγογράφηση, ιδιαίτερα κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Συχνά, τα κρυολογήματα ή οι μικροί πόνοι δεν απαιτούν θεραπεία με φάρμακα. Ενημερωθείτε από τον φαρμακοποιό, τη μαία ή την/τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.

Γενικές οδηγίες

  • Η παρακεταμόλη δεν είναι επιβλαβής, απλά προσπαθήστε να λάβετε τη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση φαρμάκων με παρακεταμόλη για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.
  • Προσέξτε επίσης να μη το παρακάνετε φάρμακα που περιέχουν με ιβουπροφαίνη. Είναι γνωστό, βέβαια, πως έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πάντα να συμβουλεύεστε τη/το γιατρό σας.
  • Ξεκουραστείτε. Φροντίστε να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε αρκετά. Πίνετε άφθονο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε γαργάρες με αλατισμένο νερό, αν θέλετε να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο .
  • Μη κάνετε μπάνιο με πολύ ζεστό νερό. Κρατήστε το νερό κάτω από τους 35°C, καθώς η αύξηση της κεντρικής θερμοκρασίας του σώματός σας θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για το μωρό.
gripi-stin-egkimosini.jpg

Εποχιακή γρίπη

Οι έγκυες γυναίκες συνήθως είναι ευάλωτες στις εποχιακές γρίπες. Τα κύρια συμπτώματά του περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό και διάρροια ή στομαχικές διαταραχές. Ορισμένες μπορεί επίσης να έχουν πυρετό, πονοκέφαλο , κράμπες στο στομάχι και πόνο στα άκρα.

Ο νοροϊός (συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας) δεν επηρεάζει άμεσα το μωρό, αλλά η διάρροια και ο εμετός μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, γι' αυτό πίνετε άφθονο νερό.

Εάν εμφανίζετε τα παραπάνω συμπτώματα, καλέστε την/τον παθολόγο σας και πείτε του ότι είστε έγκυος. Θα σας συμβουλεύσει για το τι πρέπει να κάνετε. Μην την/ τον επισκεφθείτε, καθώς είναι σημαντικό να μην μεταδώσετε τον νοροϊό, ιδίως στους ηλικιωμένους .

Το ανοσοποιητικό σύστημα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο, οπότε μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε «χτυπηθεί» περισσότερο ή ότι ένα μικρόβιο διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο.

Εάν ανησυχείτε ότι η ίωση ή το κρυολόγημα παρατείνεται, μιλήστε με την γιατρό σας. Μπορεί να βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό ή ότι δεν εξελίσσεται σε λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος ή πνευμονία.

Πηγή: nct.org.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved