Εγκυμοσύνη και καφεΐνη: Πόση μπορείτε να καταναλώνετε σύμφωνα με μία ειδικό

Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης σε όχι περισσότερα από 200 mg την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των καφεϊνούχων τροφίμων.

Εγκυμοσύνη και καφεΐνη: Πόση μπορείτε να καταναλώνετε σύμφωνα με μία ειδικό

Έγκυος γυναίκα πίνει καφέ

Αχ, τίποτα δεν είναι καλύτερο από την πρώτη γουλιά καφέ το πρωί. Πριν από την εγκυμοσύνη, αυτό το πρώτο φλιτζάνι καφέ, τσάι ή αναψυκτικό βοηθούσε να ξεκινήσετε την ημέρας σας.

Η γυναικολόγος Monica Svets, MD, εξηγεί εάν είναι ασφαλές να πίνετε καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας.

Ποσότητες

Πολλοί προτιμούν να πάρουν την ημερήσια δόση καφεΐνης από ένα αναψυκτικό, ένα ενεργειακό ποτό αντί για τσάι ή καφέ. Εάν είστε έγκυος, ο ΠΟΥ συνιστά να περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης στα 200 mg την ημέρα και αυτό περιλαμβάνει και τα ροφήματα και τρόφιμα με καφεΐνη.

Η καφεΐνη μπορεί να βρεθεί στα εξής και η ποσότητα μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη μάρκα και τον τρόπο παρασκευής:

  • 1 κουτάκι αναψυκτικού: 40 mg
  • 1 κούπα τσάι: 75 mg
  • 1 κουτάκι ενεργειακού ποτού 250 ml: έως 80 mg
  • 1 κούπα στιγμιαίου καφέ: 100 mg
  • 1 κούπα φιλτραρισμένου καφέ: 140 mg
  • Σοκολάτα: 31 mg
  • 1 κούπα καφέ χωρίς καφεΐνη: 12 mg
  • 1 κούπα ζεστή σοκολάτα : 9 mg

«Φροντίστε να ενημερώνετε τη/το γιατρό σας για το πόση καφεΐνη πίνετε ή τρώτε», επισημαίνει η δρ Svets.

Θα επηρεάσει η καφεΐνη την εγκυμοσύνη και το μωρό μου;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μεταβολίσει το σώμα την καφεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχετε καφεΐνη στην κυκλοφορία του αίματός σας για αρκετές ώρες αφού πιείτε καφέ ή άλλα καφεϊνούχα ροφήματα. Μπορεί έχετε ακούσει πως αυτό ονομάζεται «caffeine clearance», η οποία αναφέρεται στο πόσος χρόνος χρειάζεται για να φύγει η καφεΐνη από την κυκλοφορία του αίματος.

Ο πλακούντας παρέχει στο έμβρυο τροφή και οξυγόνο μέσω του ομφάλιου λώρου. Δεδομένου αυτού, όταν πίνετε καφέ, το έμβρυο είναι ο αποδέκτης. Αν και υπάρχουν μελέτες που έχουν αντικρουόμενα στοιχεία, είναι καλύτερο να κρατάτε την πρόσληψη καφεΐνης κάτω από 200 mg.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Pelotas εξέτασαν τα παιδιά από 900 γυναίκες που κατανάλωναν καφεΐνη κατά την εγκυμοσύνη. Διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν επηρέασε τον ύπνο των μωρών κατά τους τρεις πρώτους μήνες.

Όταν πρόκειται για το θηλασμό , είναι πιθανό το μωρό σας να αισθάνεται τις «επιπτώσεις» της καφεΐνης. Μια μελέτη ανέφερε ότι ο ανήσυχος ύπνος ήταν ένα συχνό μοτίβο στα μωρά των οποίων οι μητέρες έπιναν περίπου 3 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Εκείνες που έπιναν περισσότερα από 450 ml καφέ καθημερινά μπορεί να έχουν λιγότερο σίδηρο στο μητρικό γάλα.

«Ένα φλιτζάνι του μέσου παρασκευασμένου καφέ περιέχει περίπου 137 mg καφεΐνης και όλες οι μελέτες εξέτασαν τα 200 mg ως όριο», εξηγεί η δρ Svets. «Έτσι, αν πίνετε μόνο ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, θα είστε μια χαρά».

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συστήνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δεν φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην αποβολή ή τον πρόωρο τοκετό.

Αν δεν είστε σίγουρη για το πόση καφεΐνη είναι υπερβολική και έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή σας, μιλήστε με τη/το γιατρό σας.

Πηγή: health.clevelandclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved