Υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Γιατί όλο και περισσότερες έγκυοι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση

Bigstock

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αύξηση του ποσοστού μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες περιμένουν περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες.

Οι σωματικές και ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη είναι δεκάδες - ίσως και εκατοντάδες. Μία τέτοια ανησυχητική αλλαγή είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα ποσοστά της υπέρτασης κατά τη διάρκεια κύησης (PIH) διπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια - αλλά μόνο το 60% των ασθενών έλαβαν θεραπεία γι' αυτήν. Αλλά γιατί;

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension, τα ποσοστά της χρόνιας υπέρτασης διπλασιάστηκαν μεταξύ 2008 και 2021, από 1,8% σε 3,7% σε αυτό το χρονικό διάστημα των 13 ετών. Τα ευρήματα συμφωνούν με άλλες πρόσφατες μελέτες, οι οποίες συνδέουν μια απότομη αύξηση του κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση μεταξύ γενιάς Z σε σύγκριση με τους Baby Boomers.

Η χρόνια υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη ορίζεται ως η επίμονη υψηλή αρτηριακή πίεση πριν από την εγκυμοσύνη ή εντός 20 εβδομάδων κύησης.

Οι ειδικοί δεν είναι 100% ξεκάθαροι σχετικά με την υποκείμενη αιτία, αλλά προηγούμενες έρευνες υποδηλώνουν ότι μπορεί να σχετίζεται με το ότι οι γυναίκες τώρα πια κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία .

Επιπλοκές αυξημένης αρτηριακής πίεσης

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η υπέρταση κύησης μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η προεκλαμψία , το χαμηλό βάρος γέννησης, η αποκόλληση του πλακούντα και τα νεφρικά προβλήματα, μεταξύ άλλων.

Το γιατί τόσες πολλές έγκυοι ασθενείς έχουν μείνει χωρίς θεραπεία, υπάρχουν αρκετοί πιθανοί παράγοντες, αν και ο δρ Justin Brandt, καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής NYU Grossman δήλωσε πως το ποσοστό των 60% μπορεί να είναι ακόμη και υποεκτίμηση.

Το 2022, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) επικαιροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές του, συνιστώντας στις ασθενείς με ακόμη και ήπια υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη να την αντιμετωπίζουν με φαρμακευτική αγωγή.

«Η προσέγγισή μας άλλαξε πραγματικά. Συνειδητοποιήσαμε ότι η θεραπεία μείωνε τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία, χωρίς να επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου», δήλωσε ο δρ Brandt.

Τρόποι αντιμετώπισης

Το να επικοινωνείτε με τη/το γιατρό σας για τυχόν ανησυχίες είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε. Μερικές ακόμη συμβουλές είναι:

  • Μείωση της πρόσληψης νατρίου
  • Διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως και κάλιο
  • Αύξηση της πρόσληψης νερού
  • Διαχείριση του στρες
  • Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ
  • Λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες της/ του γιατρού

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved