Ροφήματα στην εγκυμοσύνη: Ποια να αποφεύγετε και ποια να προτιμάτε

Από το γάλα με λίγα λιπαρά μέχρι συσκευασμένους χυμούς με ζάχαρη, μάθετε τι είναι ασφαλές και ωφέλιμο.

Η διαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του μωρού. Γενικότερα,η ισορροπημένη διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία της μέλλουσας μητέρας όσο και στο μωρό.

Τους εννέα αυτούς μήνες υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για ενέργεια, φολικό οξύ και ιχνοστοιχεία. Απαραίτητη λοιπόν, θεωρείται η επαρκής κατανάλωση φρούτων, λαχανικών αλλά και άλλων τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Προφανώς, τα θρεπτικά αυτά συστατικά μεταφέρονται μέσω του πλακούντα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο συμβάλλοντας θετικά στην ανάπτυξή του.

Επιπλέον, η επαρκής κατανάλωση υγρών συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διαχείριση ενοχλήσεων όπως οι ουρολοιμώξεις, η δυσκοιλιότητα, οι αιμορροΐδες και η κόπωση.

Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνετε 10 ποτήρια νερό κάθε μέρα. Τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό ( καρπούζι , αγγούρια, ντομάτες, πορτοκάλια) μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενυδατωμένες.

Ποια ροφήματα να προτιμάτε στην εγκυμοσύνη

1. Γάλα με λίγα λιπαρά

Στην εγκυμοσύνη χρειάζεστε περίπου 1.000 milligram ασβεστίου την ημέρα. Το ασβέστιο βοηθάει στη δημιουργία των οστών του εμβρύου και επιπλέον είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του δικού σας μυικού και νευρικού συστήματος.

Ένα ποτήρι γάλα περιέχει 300 milligram ασβεστίου και συνδυασμό με την κατανάλωση άλλων τροφών που επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, όπως είναι το μπρόκολο ή το γιαούρτι, θα προσλαμβάνετε την ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεστε ανά ημέρα.

2. Τσάι με τζίντζερ

Tο τζίντζερ ανακουφίζει από τις πρωινές ναυτίες και καούρες . Γενικότερα, θεωρείται μία σούπερ τροφή και εντάσσοντάς το στη διατροφή σας μόνο οφέλη θα αποκομίσετε.

Δεν μπορείτε να πιείτε το τσάι σας χωρίς να είναι λίγο γλυκό; Το να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη είναι μια χαρά, αρκεί να το συνυπολογίσετε στη συνολική πρόσληψη θερμίδων της ημέρας.

3. Smoothies με φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Εάν έχετε βαρεθεί να τα τρώτε σκέτα, μπορείτε πάντα να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε νόστιμα και σούπερ θρεπτικά smoothies για πρωινό ή κάθε ώρα της ημέρας.

Μπορείτε να προσθέσετε γάλα ή απλό γιαούρτι αντί για μέλι ή ζάχαρη περιορίζοντας έτσι τα πρόσθετα γλυκαντικά. Για να κάνετε το smoothie σας πιο χορταστικό, προσθέστε μια πηγή υγιεινών λιπαρών, όπως φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου.

4. Ανθρακούχο νερό ή σόδα

Αν είστε σε κάποιο πάρτι και θέλετε μία εναλλακτική αντί για κοκτέιλ , μία ιδανική επιλογή είναι το ανθρακούχο νερό.

Αν επιθυμείτε κάτι πιο γλυκό, προσθέστε μια φέτα από κάποιο φρούτο ή λίγο χυμό φρούτων. Βεβαιωθείτε όμως ότι είναι παστεριωμένος, καθώς οι μη παστεριωμένοι χυμοί μπορεί να έχουν βακτήρια και να σας αρρωστήσουν.

Ποια ροφήματα να αποφεύγετε

1. Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου . Το αλκοόλ περνάει από τον πλακούντα και φτάνει άμεσα στο έμβρυο, το οποίο δεν μπορεί να μεταβολίσει το αλκοόλ όπως ένας ενήλικας.

2. Υπερβολική κατανάλωση καφέ

Η κατανάλωση καφέ κατά την διάρκεια της κύησης πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου και να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση έως και 200 mg καφεΐνης την ημέρα είναι ασφαλής για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πίνετε μία με δύο κούπες στιγμαίου καφέ την ημέρα.

3. Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά μπορεί να έχουν ωραία γεύση, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω από περιττές θερμίδες. Με άλλα λόγια, η διατροφική τους αξία είναι μηδαμινή.

Τα αναψυκτικά συχνά περιέχουν φωσφορικό οξύ, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του ασβεστίου, οδηγώντας σε προβλήματα με την οστική πυκνότητα . Πολλά αναψυκτικά περιέχουν, επίσης, καφεΐνη, η οποία, όπως αναφέρθηκε και στον καφέ, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο κατά την εγκυμοσύνη.

4. Συσκευασμένους χυμούς με ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους και έλλειψη σημαντικών βιταμινών και μετάλλων που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη στους συσκευασμένους χυμούς μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικά προβλήματα, όπως τερηδόνα και ουλίτιδα.

Συνεπώς, ένας φρεσκοστιμμένος χυμός είναι πιο θρεπτικός και ωφέλιμος από κάποιον τυποποιημένο.

Πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved