7 tips για πρόληψη των ραγάδων στην εγκυμοσύνη

Μπορείτε να προλάβετε τις ραγάδες διατηρώντας μια υγιεινή διατροφή και βάρος.

7 tips για πρόληψη των ραγάδων στην εγκυμοσύνη

Οι ραγάδες μοιάζουν με ραβδώσεις στο δέρμα. Μπορεί να είναι κόκκινες, μωβ ή «ασημένιες» στην εμφάνιση και εμφανίζονται συχνότερα σε σημεία του σώματος όπως:

  • Στομάχι
  • Στήθος
  • Γοφούς
  • Μηρούς

Ορισμένες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο να εμφανίζουν ραγάδες ειδικά εάν έχει και η μαμά τους ή απέκτησε στην εγκυμοσύνη της.

7 συμβουλές για πρόληψη των ραγάδων στην εγκυμοσύνη

1. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Οι ραγάδες συμβαίνουν όταν το δέρμα «διαχωρίζεται» λόγω της ταχείας αύξησης του βάρους. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ραγάδες μετά από γρήγορη απώλεια βάρους .

Όταν, όμως, τηρείτε μια υγιεινή διατροφή και να ασκείστε τακτικά, θα μπορέσετε να «διαχειριστείτε» το βάρος σας.

2. Ενυδατωθείτε

Το νερό διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο και απαλό. Οι τρέχουσες συστάσεις των ειδικών για την ημερήσια πρόσληψη νερού είναι 1,5 με 2 λίτρα νερού.

3. Τηρείτε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Οι ραγάδες μπορεί επίσης να εμφανιστούν αν έχετε έλλειψη σε τροφές πλούσιες σε:

Ένας τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε ποικιλία θρεπτικών συστατικών είναι να επιλέγετε μη επεξεργασμένα τρόφιμα σε διάφορα χρώματα. Για παράδειγμα, ένα πρωινό με αυγά , φρυγανιές ολικής άλεσης και ανάμεικτα φρούτα προσθέτει πολλά «χρώματα» στο πρωινό σας, ενώ παράλληλα περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

mitrotita-mama-ragades.jpg

instagram/lively.liz

Εκτιμάται πως το 50-90% των εγκύων εμφανίζουν ραγάδες στην εγκυμοσύνη

4. Συμπεριλάβετε βιταμίνη C στη διατροφή σας

Το κολλαγόνο παίζει ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.Βοηθά στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων, αλλά μπορεί επίσης είναι σημαντική για την πρόληψη των ραγάδων.

Η βιταμίνη C είναι, επίσης, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη του κολλαγόνου. Βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Τα εσπεριδοειδή , όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, είναι ιδιαίτερα καλές πηγές βιταμίνης C.

Μαμά και διατροφή: Smoothie με εσπεριδοειδή για απώλεια βάρους

5. Τρώτε τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία του δέρματος. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και παίζει ρόλο στη διαδικασία επούλωσης των πληγών.

6. «Αντιμετωπίστε» τις ραγάδες όταν εμφανίζονται

Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να αποτρέψετε εντελώς την εμφάνιση ραγάδων στο δέρμα, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνισή τους, ώστε να μην είναι τόσο εμφανείς μακροπρόθεσμα.

Μία δερματολόγος μπορεί να σας προτείνει διάφορες θεραπείες για την εξάλειψή τους.

Συχνές θεραπείες

1. Ενυδατική κρέμα με ρετινόλη

Η ρετινόλη προέρχεται από τη βιταμίνη Α. Μία τέτοια ενυδατική λοσιόν βοηθά στην ανοικοδόμηση του κολλαγόνου του δέρματος. Συζητήστε το με τη/το γυναικολόγο σας δεδομένου ότι πολλοί ειδικοί δεν συνιστούν στις μέλλουσες μαμάδες και σε εκείνες που θηλάζουν να χρησιμοποιούν προϊόντα με ρετινοειδή.

5 γρήγορες σπιτικές μάσκες προσώπου για την πολυάσχολη μαμά

2. Θεραπεία με λέιζερ

Η θεραπεία με λέιζερ βοηθά στην τόνωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπείας με λέιζερ και η/ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε εκείνο που είναι το κατάλληλο για εσάς.

3. Γλυκολικό οξύ

Οι ενυδατικές κρέμες με γλυκολικό οξύ και τα χημικά πίλινγκ αποτελούν ακόμα μία επιλογή.

Συμπέρασμα

Η διατήρηση του βάρους σας υπό έλεγχο, η διαρκής ενυδάτωση, η υγιεινή διατροφή και η αναζήτηση θεραπείας αμέσως μετά τον τοκετό μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των ραγάδων.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved