Ψυχολογικές μεταπτώσεις στην εγκυμοσύνη: Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Γιατί έχετε συχνά mood swings και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Ψυχολογικές μεταπτώσεις στην εγκυμοσύνη: Πώς να τις αντιμετωπίσετε
Bigstock

Οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη οδηγούν σε συχνές αλλαγές της διάθεσης. Πώς, λοιπόν, μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματά σας και πώς μπορείτε να βρείτε ψυχική ισορροπία;

Ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη

Μόλις μια γυναίκα μείνει έγκυος, αρχίζουν και αυξάνονται σταδιακά τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στο αίμα.

Τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων είναι σημαντικά για μια υγιή εγκυμοσύνη, αλλά συχνά είναι η αιτία ορισμένων κοινών ανεπιθύμητων παρενεργειών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο. Εκτός, δηλαδή, από την αδιαθεσία και την κούραση, είναι σύνηθες να έχετε μεταβολές στη διάθεσή σας και να αισθάνεστε πιεσμένες ή να εκνευρίζεστε εύκολα. Μόλις το σώμα προσαρμοστεί, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν.

Παιδική επιθετικότητα: Οφείλεται σε ενδογενείς βιολογικούς παράγοντες ή σε ορμονικές διαταραχές

Συχνά συναισθήματα στην εγκυμοσύνη

Εκτός από τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα κατά τους τρεις πρώτους μήνες, το συναίσθημα της ανάπτυξης μιας νέας ζωής μπορεί να είναι συναρπαστικό και να σας προκαλεί δέος. Είναι επίσης σύνηθες να αισθάνεστε αγχωμένη και ευάλωτη από τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η εγκυμοσύνη.

Ακόμη και αν νιώθετε ενθουσιασμένες, μπορεί να κάνετε ανησυχητικές σκέψεις. Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται εάν θα τα καταφέρουν στον νεό τους ρόλο ως μαμά ή για το πώς θα αλλάξει η σχέση τους με τον σύντροφό τους ή για το πώς θα τα καταφέρουν οικονομικά. Άλλες ανησυχίες περιλαμβάνουν:

  • «Τι θα συμβεί εάν κάνω κάτι κατά λάθος που θα βλάψει το μωρό, όπως να φάω ή να πιω κάτι που δεν πρέπει;»
  • «Πρέπει να σταματήσω να κάνω σεξ όσο είμαι έγκυος;»
  • «Πώς θα είναι ο τοκετός;»
  • «Πότε θα καταφέρω να επιστρέψω στην εργασία μου;»

Ψυχικές ασθένειες στα παιδιά: Γνωρίστε τα σημάδια

Πώς να αντιμετωπίσετε τις ψυχολογικές μεταπτώσεις

Μπορεί να είναι δύσκολο να σκέφτεστε θετικά όταν αισθάνεστε ανήσυχη και κουρασμένη. Η σωματική φροντίδα, ιδίως η άφθονη ξεκούραση και ο ύπνος, μπορεί να σας ηρεμήσει.

Επιπλέον, η ήπια άσκηση συμβάλει στη βελτίωση της διάθεσης, βοηθώντας σας να προετοιμαστείτε για τον τοκετό. Αποφύγετε την έντονη άσκηση, ιδιαίτερα αν δεν ήσασταν δραστήρια πριν από την εγκυμοσύνη σας.

1. Συζητήστε το πώς νιώθετε

Η συζήτηση των ανησυχιών σας με τον σύντροφό σας, με τις φίλες σας ή με τους γονείς σας μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το άγχος που σας καταβάλλει.

Επιλόχειο άγχος και επιλόχειος κατάθλιψη - Ποια είναι η διαφορά

2. Απολαύστε την εγκυμοσύνη

Επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και συνδεθείτε με το μωρό που κουβαλάτε. Ίσως αυτό περιλαμβάνει την ενασχόληση με το αγαπημένο σας χόμπι , τις βόλτες με φίλες ή την παρακολούθηση μιας νέας ταινίας στον κινηματογράφο.

3. Εξασκηθείτε στις τεχνικές χαλάρωσης

Ορισμένες μέλλουσες μαμάδες βρίσκουν ότι η μουσική και το τραγούδι τις βοηθούν να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν. Το να καταγράφετε τα συναισθήματά σας και να σημειώνετε σε ένα ημερολόγιο πώς αισθάνεστε είναι ένα καλό «εργαλείο» για τη διαχείριση του στρες.

4. Ζητήστε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των συνηθισμένων ψυχολογικών μεταπτώσεων στην εγκυμοσύνη και ενός σοβαρού προβλήματος ψυχικής υγείας.

Περίπου μία στις οκτώ γυναίκες βιώνει κατάθλιψη όταν είναι έγκυος και περίπου ένας στους δέκα μπαμπάδες βιώνει προγεννητική κατάθλιψη.

Πηγή: nct.org.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved