5 περίεργα συμπτώματα εγκυμοσύνης που μπορεί να μην γνωρίζετε
Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες γνωρίζουν για τις πρωινές ναυτίες και τις ακατανίκητες λιγούρες, αλλά υπάρχουν και άλλα, λιγότερο γνωστά συμπτώματα της εγκυμοσύνης.
Οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες, αν όχι όλες, έχουν βιώσει πρωινές ζαλάδες ή περίεργες λιγούρες. Γνωρίζατε όμως ότι μπορεί να αιμορραγήσουν τα ούλα σας ή ότι μπορεί να χάσετε μαλλιά μετά τον τοκετό;
Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, τα πέντε πιο ασυνήθιστα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα ενώ είναι έγκυος.
1. Περίεργη γεύση στο στόμα
Η δυσγευσία ή η αλλαγή στην αίσθηση της γεύσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πιθανότατα προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές.
Μπορεί να σας κάνει να μισείτε ένα φαγητό που πριν λατρεύατε ή και το αντίθετο. Μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει μια ξινή ή μεταλλική γεύση στο στόμα, ακόμη και αν δεν τρώτε τίποτα.
Για να αντιμετωπίσετε την μεταλλική αυτή γεύση:
- Πίνετε χυμούς εσπεριδοειδών με οξέα όπως λεμονάδα.
- Βουρτσίστε τη γλώσσα σας μαζί με τα δόντια σας και ξεπλύνετε με ένα ήπιο διάλυμα αλατιού ή μαγειρικής σόδας.
- Αλλάξτε την προγεννητικές σας βιταμίνες.
Καθώς οι ορμόνες σας αρχίζουν να καταλαγιάζουν στο δεύτερο τρίμηνο , οι γευστικοί σας κάλυκες θα επανέλθουν στο φυσιολογικό.
Κολπικές εκκρίσεις στην εγκυμοσύνη - Τι «σημαίνει» κάθε χρώμα
2. Πόνος γύρω από τον αφαλό
Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για αυτόν τον πόνο, αλλά συνήθως οφείλεται στις αλλαγές που περνά το σώμα.
Το δέρμα και οι μύες τεντώνονται και η μήτρα μπορεί να πιέζει τον αφαλό. Στην πραγματικότητα, καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει, μπορεί μια μέρα να διαπιστώσετε ότι ο «εσωτερικός» αφαλός είναι τώρα «εξωτερικός»! Μην ανησυχείτε, θα επανέλθει περίπου έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Δοκιμάστε να κοιμηθείτε στο πλάι φορώντας μια ζώνη στήριξης, ώστε να μειώσετε τον πόνο.Εάν ο πόνος συνοδεύεται από πυρετό , εμετό, κράμπες ή αιμορραγία , επισκεφθείτε αμέσως τη/το γιατρό σας.
Ψυχολογικές μεταπτώσεις στην εγκυμοσύνη: Πώς να τις αντιμετωπίσετε
Ξηρό δέρμα στην εγκυμοσύνη: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης
3. Απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό
Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν κάποια απώλεια μαλλιών κατά τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Αυτό είναι γνωστό ως τελογενές εξάνθημα (telogen effluvium). Αλλά μην φρικάρετε. Δεν θα μείνετε φαλακρή.
Περίπου το 90% των μαλλιών, ανά πάσα στιγμή, βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Κάθε δύο έως τρεις μήνες, τα μαλλιά πέφτουν και στη θέση τους αναπτύσσονται νέες τρίχες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων παρατείνουν τη φάση ανάπτυξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας φαίνονται πιο πυκνά ενώ είστε έγκυος.
Αναρωτιέστε πώς θα διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή;
- Αποφύγετε το πιστολάκι, το σίδερα για μπούκλες και την ισιωτική
- Τηρείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή
- Κατόπιν συνεννόησης με τη/το γιατρό σας, λάβετε βιταμίνες
4. Ούλα που αιμορραγούν
Η αύξηση των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τη ροή του αίματος στα ούλα , γεγονός που μπορεί να τα κάνει να γίνουν ευαίσθητα, να πρηστούν ή να αιμορραγήσουν.
Μπορεί επίσης να αναπτύξετε ουλίτιδα, οπότε δώστε προσοχή στη ρουτίνα της στοματικής υγιεινής. Αγοράστε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και μην παραλείψετε τον οδοντιατρικό καθαρισμό .
8 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στην εγκυμοσύνη
Πότε και σε ποιους να ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη σας
5. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα αφορά στο μέσο νεύρο μεταξύ καρπού και χεριού, το οποίο ελέγχει ορισμένες κινήσεις του αντίχειρα. Η κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί πρήξιμο , το οποίο με τη σειρά του μπορεί να «τσιμπήσει» το μέσο νεύρο.
Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι τα συμπτώματα του καρπιαίου σωλήνα είναι χειρότερα πρωί ή αργά το βράδυ. Υπάρχουν μερικά tips που μπορείτε να εφαρμόσετε για να μειώσετε αυτή την ενόχληση:
- Περιορίστε ή αποφύγετε τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας
- Ενώ κοιμάστε, προσέξτε μην «πλακώνετε» τα χέρια σας
- Εάν κάνετε δουλειά γραφείου, κάντε συχνά διαλείμματα για να τεντώνεστε
- Φορέστε νάρθηκα καρπού
Μιλήστε με τη/το γιατρό σας εάν αρχίζει να επηρεάζει τον ύπνο ή την καθημερινότητά σας ή εάν δεν βελτιώνεται μετά τον τοκετό .
Πηγή: utswmed.org