Διατροφή στην εγκυμοσύνη: 5 τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

Οι τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε προβιοτικά είναι το κλειδί για μία υγιή εγκυμοσύνη αλλά και για την πρόληψη ασθενειών.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: 5 τροφές πλούσιες σε προβιοτικά
Bigstock

Η επιστήμη έχει αποδείξει πως οι τροφές οι οποίες περιέχουν προβιοτικά μπορούν και αποτρέπουν ορισμένες επιπλοκές, όπως είναι ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία ή ο πρόωρος τοκετός .

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί με τους οποίους παρασκευάζονται ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα. Ζουν φυσικά στο έντερο και ενισχύουν την εντερική χλωρίδα καθώς επίσης και εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες.

Pilates στην εγκυμοσύνη: 5 ασκήσεις με μπάλα για ανακούφιση από τους πόνους

Οφέλη προβιοτικών στην εγκυμοσύνη

Η Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης (ΑΡΑ) τονίζει ότι τα προβιοτικά μειώνουν την παρουσία επιβλαβών βακτηρίων, ενώ βελτιώνουν τον εντερικό μικροβιόκοσμο.

Το γιαούρτι είναι μία από τις καλύτερες τροφές που έχουν προβιοτικά. Αυτό επιβεβαιώνεται και από μια έρευνα του 2020. Διαπιστώθηκε πως το γιαούρτι επιδρά θετικά στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη και στη μείωση του διαβήτη κύησης.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως η εντερική χλωρίδα αλλάζει κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Τα προβιοτικά μειώνουν τα συμπτώματα της ναυτίας και του εμετού και ενώ βοηθούν στην απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο.

Ξηροστομία στην εγκυμοσύνη: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

Όταν ενισχύετε την εντερική χλωρίδα της εγκύου, θα πρέπει να σκεφτείτε την ανανέωση της διατροφής με προβιοτικά υπό την αυστηρή καθοδήγηση των επαγγελματιών υγείας. Ας δούμε ποιες τροφές συνιστώνται.

1. Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πηγές προβιοτικών. Επιπλέον, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού.

Έρευνα: Η εγκυμοσύνη προκαλεί μόνιμες αλλαγές στον εγκέφαλο της γυναίκας

2. Κεφίρ με βάση το νερό

Το κεφίρ με βάση το νερό είναι μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή για εκείνες που δεν αγαπούν τα γαλακτοκομικά. Το κεφίρ με βάση το νερό περιέχει πολλά προβιοτικά και συμβάλλει στη βελτίωση της πεπτικής υγείας. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα που είναι σημαντικά για την εγκυμοσύνη.

3. Ωριμασμένα τυριά

Τα ωριμασμένα τυριά, όπως το τσένταρ και το γκούντα, περιέχουν προβιοτικά που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου. Είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου. Ωστόσο, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και να προτιμώνται τα παστεριωμένα προϊόντα για την αποφυγή πιθανών λοιμώξεων.

Αιτίες εμβρυϊκού θανάτου - Ο γυναικολόγος συμβουλεύει

4. Τσάι Kombucha

Το τσάι kombucha είναι ένα ζυμωμένο ρόφημα πλούσιο σε προβιοτικά. Βοηθά στη βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, οι μέλλουσες μαμάδες πρέπει να είναι προσεκτικές με την κατανάλωση kombucha λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και καφεΐνη.

5. Ξινολάχανο

Το ξινολάχανο, γνωστό και ως sauerkraut, είναι ένα ζυμωμένο λάχανο που περιέχει προβιοτικά που βελτιώνουν την υγεία του εντέρου. Είναι, επίσης, πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Είναι σημαντικό να προτιμάτε το μη παστεριωμένο ξινολάχανο για να επωφεληθείτε πλήρως από τα προβιοτικά του.

Αναμφίβολα, υπάρχουν πολλές επιλογές με προβιοτικά στην αγορά, αλλά δεν είναι όλες κατάλληλες για εγκύους. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές με την πρόσληψη αλατιού και να αποφεύγετε τα αλκοολούχα ποτά.

Μη ξεχνάτε πως πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τη/το γιατρό σας και μία/έναν διατροφολόγο, σε περίπτωση που θέλετε αν προσθέσετε να ενσωματώσετε νέες προβιοτικές τροφές στη διατροφή σας.

Με πληροφορίες από: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved