Χούμους στην εγκυμοσύνη: Να το καταναλώσετε ή όχι;

Αυτό το ντιπ ρεβιθιών έχει αρκετά οφέλη για την υγεία και είναι ασφαλές να καταναλωθεί εάν είναι σπιτικό.

Χούμους στην εγκυμοσύνη: Να το καταναλώσετε ή όχι;
Bigstock

Το αν μπορείτε να φάτε χούμους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όχι, αξίζει να συζητηθεί. Το χούμους είναι ένα ντιπ που κανείς μπορεί να το απολαύσει είτε ως άλειμμα επάνω σε ψωμί, είτε με τραγανά ωμά λαχανικά. Παρασκευάζεται από βραστά ρεβίθια, όσπρια βασικά της μεσογειακής διατροφής. Μπορείς όμως μια έγκυος να το καταναλώσει; Ακολουθούν τα οφέλη του και οι πιθανές παρενέργειες του χούμους.

Χούμους: 5 σημαντικά οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το χούμους, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι ένα απαλό άλειμμα, φτιαγμένο με υγιεινά συστατικά όπως ρεβίθια, ταχίνι (πολτός σουσαμιού) και ελαιόλαδο. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και χαμηλό σε θερμίδες, καθιστώντας το μια υγιεινή επιλογή για τις έγκυες γυναίκες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ωστόσο, είναι προτιμότερο να καταναλώνετε φρέσκο ​​σπιτικό χούμους, αντί εκείνου που βρίσκεται στο εμπόριο. Επίσης, αποφύγετε την κατανάλωση αποθηκευμένου ή μπαγιάτικου χούμους που έχει μείνει μέσα στο ψυγείο για πολύ καιρό. Ιδανικά, θα πρέπει να το καταναλώνετε ως ντιπ με λαχανικά και όχι σε τεράστιες ποσότητες. Η κατανάλωση χούμους με αυτόν τον τρόπο βοηθά επίσης στη διαχείριση του διαβήτη κύησης.

Πόσο χούμους μπορείτε να τρώτε την ημέρα;

Δεν υπάρχει συνιστώμενο όριο στην κατανάλωση χούμους για έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, μια με δύο κουταλιές της σούπας χούμους (πλούσιο σε σίδηρο) την ημέρα θα ήταν ιδανικό. Μπορείτε να καταναλώσετε ως άλειμμα σε μια φέτα ψωμί ή ως ντιπ με στικς λαχανικών ή κράκερ.

Τα θρεπτικά συστατικά του χούμους

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του χούμους είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες, επομένως η κατανάλωση αυτού του ντιπ μπορεί να είναι καλό για την υγεία σας.

Φυτικές ίνες: Εάν έχετε δυσκοιλιότητα, τότε η κατανάλωση χούμους, το οποίο παρασκευάζεται κυρίως με ρεβίθια που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα δυσκοιλιότητας ή να διατηρήσετε υγιές το έντερό σας.

Ρεβίθια στην εγκυμοσύνη - Η διατροφική αξία και τα οφέλη στην υγεία της εγκύου (vid)

Πρωτεΐνη: Το χούμους παρασκευάζεται με ρεβίθια, ένα όσπριο πλούσιο σε πρωτεΐνη. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως το χούμους μπορούν να συμβάλουν στις αυξημένες ανάγκες σας σε πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους περισσότερο, ειδικά όταν συνδυάζονται με ινώδη λαχανικά ή σύνθετους υδατάνθρακες

xoumous-egkimosini-(1).jpg

Φολικό οξύ: Όταν είστε έγκυος, οι γιατροί σας συμβουλεύουν να λαμβάνετε φυλλικό οξύ για να υποστηρίξετε την υγεία του μωρού σας. Το χούμους είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος.

Ασβέστιο: Το χούμους περιέχει ασβέστιο και η κατανάλωσή του θα μπορούσε να σας βοηθήσει να προσθέσετε στην ημερήσια ποσότητα ασβεστίου σας.

Υδατάνθρακες: Η κατανάλωση υγιεινών υδατανθράκων βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, ο διαβήτης κύησης επηρεάζει περίπου το δύο έως 10% όλων των κυήσεων στις ΗΠΑ και τα μη ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Ως σνακ με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το χούμους θα μπορούσε να σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες σε υδατάνθρακες και να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Δεν χρειάζεται να τρώτε για δύο άτομα όταν είστε έγκυος. Αυτό που έχει σημασία είναι να τρώτε σωστά.

Ορισμένες περιπτώσεις, όπου η κατανάλωση χούμους μπορεί να έχει παρενέργειες

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του χούμους;

Εάν το χούμους δεν είναι φρεσκοφτιαγμένο, έχει μείνει στο ψυγείο για πολύ καιρό ή έχει αγοραστεί από κατάστημα, τότε μπορεί να έχει βλαβερά βακτήρια που ονομάζονται Listeria monocytogenes. Το μολυσμένο με λιστέρια χούμους μπορεί να είναι επιβλαβές για τις έγκυες γυναίκες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία και για τα μωρά. Ωστόσο, με έγκαιρη διάγνωση και φάρμακα, είναι δυνατό να αποφευχθεί η μόλυνση.

Η κατανάλωση σπιτικού χούμους είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη τέτοιων κινδύνων.

Κάνει ή όχι να τρώμε μαγιονέζα στην εγκυμοσύνη;

Υγιεινή συνταγή για χούμους

Θα χρειαστείτε:

  • 125 γραμμάρια βρασμένα ρεβύθια
  • Χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
  • 2 - 3 σκελίδες σκόρδο
  • Νερό (κρατήστε ζουμί από τα βρασμένα ρεβίθια) όσο χρειάζεται
  • Αλάτι
  • 2-3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο

Πώς να το φτιάξετε:

  1. Βάλτε σε ένα μπλέντερ τα ρεβίθια, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, ελαιόλαδο και λίγο από το ζουμί των ρεβιθιών.
  2. Πολτοποιήστε καλά. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο από το ζουμί των ρεβυθιών ή χυμό λεμονιού ή αλάτι ή λίγο λάδι.
  3. Αποθηκεύστε σε ένα μπολ που σφραγίζει καλά και καταναλώστε εντός 3 ημερών.

Το σπιτικό χούμους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ντρέσινγκ σαλάτας, ντιπ ή ως άλειμμα. Σερβίρεται με ψωμί, σαλάτα, στικς λαχανικών και οτιδήποτε άλλο θέλετε προκειμένου να απολαύσετε τη γεύση και τα οφέλη του.

Εγκυμοσύνη: Δηλητηρίαση από σαλμονέλα-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved