Καφεΐνη: Πώς επηρεάζει την υγεία της νέας μαμάς
Πώς ο πολύς καφές μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» για τη νέα μαμά.
Μπορεί να θυμάστε από το μάθημα της Φυσικής πως τα κύτταρα του σώματος χρησιμοποιούν ένα ειδικό «καύσιμο» που ονομάζεται ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη).
Καθώς το ΑΤΡ χρησιμοποιείται στα εγκεφαλικά κύτταρα, αφήνει πίσω του ένα σωρό «απλής αδενοσίνης». Μέχρι το τέλος της ημέρας, η αδενοσίνη που συσσωρεύεται σε κάθε κύτταρο ξεκινά μια αλυσιδωτή αντίδραση δημιουργώντας «ιστούς αράχνης» στον εγκέφαλο κάνοντας το μυαλό να χάσει την εστίασή του και τα μάτια να αρχίζουν να κλείνουν.
Εδώ είναι που ο καφές έρχεται για να σας σώσει!
Η καφεΐνη εμποδίζει τον εγκέφαλο να αναγνωρίσει πως τα επίπεδα αδενοσίνης είναι υψηλά, γεγονός που σταματά το μήνυμα «νυστάζω», ώστε να νιώθετε ξύπνιες. Η καφεΐνη προκαλεί, επίσης, την απελευθέρωση αδρεναλίνης -προσφέροντας ένα μικρό τράνταγμα νευρικής ενέργειας- και ενισχύει την ντοπαμίνη, μία από τις φυσικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου που προκαλούν «ευεξία».
Θηλασμός και καφεΐνη: Πόση ώρα μετά την κατανάλωσή της περνάει στο μητρικό γάλα;
Γιατί ο πολύς καφές κάνει κακό σε εσάς και στο μωρό
Η καφεΐνη μπορεί να μοιάζει με μια δελεαστική γρήγορη λύση όταν σας λείπει ο ύπνος... αλλά προσέξτε καθώς μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα και να προκαλέσει στο μωρό σας ευερεθιστότητα , ειδικά εάν το μωρό σας δεν κοιμάται εύκολα. Επιπλέον, οι πιθανότητες είναι ότι ούτε εσείς θα κοιμηθείτε.
Επιπλέον, η καφεΐνη παραμένει στον οργανισμό για πάνω από 12 ώρες (το ένα τέταρτο της καφεΐνης από ένα φλιτζάνι καφέ το μεσημέρι βρίσκεται ακόμα στο αίμα τα μεσάνυχτα). Αυτό εμποδίζει από το να βυθιστείτε σε βαθύ ύπνο και την επόμενη μέρα να φαίνεστε πολύ πιο κουρασμένη.
Καφεΐνη και εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στο σώμα σας και στο έμβρυο
Εκτός από τα προβλήματα ύπνου και την ευερεθιστότητα στο μωρό, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει και άλλες επιπτώσεις. Η καφεΐνη, πέρα από το ότι διασπάται πιο αργά στο σώμα της εγκύου, μπορεί επίσης να περιορίσει την απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών όπως το σίδηρο και το ασβέστιο . Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του μωρού, και η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία ή άλλες ελλείψεις.
Η καφεΐνη έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής , πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Αν και αυτές οι επιπτώσεις σχετίζονται συνήθως με υψηλότερες δόσεις καφεΐνης, είναι σημαντικό να τηρείται ένα μέτρο.
Περιορίστε, λοιπόν, τον καφέ σας σε ένα μόνο πρωινό φλιτζάνι (200 mg την ημέρα). Αν νιώθετε εξαντλημένη, προσπαθήστε να πάρετε έναν υπνάκο, αντί να «καλύπτετε» την κούρασή σας με καφεΐνη ή με παρόμοια διεγερτικά όπως αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, συμπληρώματα διατροφής ή σοκολάτα.
Με πληροφορίες από: happiestbaby.com