Ψευδώς θετικό τεστ εγκυμοσύνης: Αιτίες και αντιμετώπιση

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Μπορεί να κάνει λάθος το τεστ εγκυμοσύνης;

Όταν λέμε ότι το τεστ εγκυμοσύνης ήταν ψευδώς θετικό αναφερόμαστε στο λανθασμένο αποτέλεσμα ενός τεστ που έδειξε ότι μια γυναίκα είναι έγκυος, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Το τεστ εγκυμοσύνης ελέγχει τα ούρα ή το αίμα για ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), μια ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

β-χοριακή (β-hCG): Οι τιμές ανά εβδομάδα κύησης

Εάν ανιχνευθεί hCG, συνήθως σημαίνει ότι η γυναίκα είναι έγκυος — αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές, ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα μπορεί να συμβεί λόγω ανθρώπινου λάθους ή άλλων παραγόντων.

Αν και είναι αρκετά σπάνιο, είναι πιθανό να δείτε 2 ροζ θετικές γραμμές στο τεστ εγκυμοσύνης. Τα τεστ εγκυμοσύνης (OTC) εάν γίνουν σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, αποδίδουν έως και κατά 99% ακριβές αποτέλεσμα, ωστόσο υπάρχουν φορές που μπορεί να δίξει λανθασμένο αποτέλεσμα.

Aχνή γραμμή στο τεστ εγκυμοσύνης - Τι σημαίνει;

Λόγοι που ένα τεστ εγκυμοσύνης βγαίνει ψευδώς θετικό

Τα τεστ εγκυμοσύνης δημιουργούνται για να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβή. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αξιολογεί και παρακολουθεί τα τεστ εγκυμοσύνης OTC για αναφορές σχετικά με ψευδώς θετικά αποτελέσματα ή άλλα ζητήματα. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα το τεστ να εμφανίσει λανθασμένο αποτέλεσμα για διάφορους λόγους.

Ακολουθούν μερικοί από αυτούς:

  • Μην κάνετε το τεστ πολύ νωρίς κατά τη διάρκεια του κύκλου σας: Ο κύκλος του καθενός είναι διαφορετικός, αλλά τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης είναι πιο ακριβή εάν ληφθούν μια εβδομάδα μετά την 1η μέρα καθυστέρησης περιόδου.
  • Μην χρησιμοποιείτε το τεστ όταν τα ούρα σας είναι αραιωμένα από το πόσιμο νερό: Οι ειδικοί συνιστούν να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης μόλις ξυπνάτε το πρωί.
  • Ελέγξτε το τεστ μέσα στη διάρκεια που αναφέρει ο κατασκευαστής: Ο έλεγχος του τεστ πολύ νωρίς ή πολύ αργά θα μπορούσε να σας δώσει ένα λανθασμένο αποτέλεσμα.
  • Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης του τεστ πριν το χρησιμοποιήσετε.

Πότε να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης, ποια ώρα, με ποιο τρόπο

Βιολογικά και ιατρικά αίτια

Ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να βγει θετικό σε καταστάσεις που υπάρχει hCG αλλά δεν υπάρχει βιώσιμη εγκυμοσύνη.

β-χοριακή γοναδοτροπίνη (β-HCG): Αποτελούν οι τιμές της ένδειξη δίδυμης κύησης;

Χημική Εγκυμοσύνη: Χημική ονομάζεται η εγκυμοσύνη όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται μεν στη μήτρα, επομένως έχει αρχίσει να παράγεται η HCG, όμως στη συνέχεια η εγκυμοσύνη δεν είναι βιώσιμη. Πρόκειται στην ουσία για μια πολύ πρώιμη αποβολή.

Οι χημικές εγκυμοσύνες πιστεύεται ότι είναι αρκετά συχνές, αποτελώντας το 8% έως 33% όλων των εγκυμοσύνων, αλλά πολλές θα περάσουν απαρατήρητες εκτός και αν γίνει κάποιο τεστ εγκυμοσύνης.

Τι είναι η χημική εγκυμοσύνη;

Πρόσφατη αποβολή ή άμβλωση: Είναι δυνατόν να συνεχίσει να βγαίνει ένα τεστ εγκυμοσύνης θετικό, μετά από αποβολή ή άμβλωση. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν διακόπτεται μια εγκυμοσύνη, τα επίπεδα της hCG παραμένουν στον οργανισμό και μειώνονται σταδιακά σταδιακά σε μια περίοδο έως και έξι εβδομάδων.

Λόγοι υγείας

Αν και είναι πιο σπάνιο, υπάρχουν ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα τεστ εγκυμοσύνης. Συνήθως, αυτές είναι καταστάσεις που επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών και προκαλούν αύξηση της hCG χωρίς εγκυμοσύνη.

Ακολουθούν μερικές σπάνιες περιπτώσεις:

  • Αδένωμα της υπόφυσης
  • Ορισμένοι καρκίνοι, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών
  • Νεφροπάθεια
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Φαρμακευτική αγωγή

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων - ιδιαίτερα φαρμάκων γονιμότητας - μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, η hCG είναι πιθανό να ανιχνευθεί εάν η εξέταση γίνει λίγο μετά τη χρήση φαρμάκων γονιμότητας που περιέχουν hCG. Με αυτά τα φάρμακα, η hCG μπορεί να παραμείνει στο σώμα σας για έως και δύο εβδομάδες.

Αν για οποιονδήποτε λόγο έχετε αμφιβολίες για το αποτέλεσμα του τεστ εγκυμοσύνης, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να προκύψει αξιόπιστο αποτέλεσμα.

με πληροφορίες από το verywellhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved