Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή των παιδιών;

10 χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν τα παιδιά να περιορίσουν τη ζάχαρη.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή των παιδιών;
Bigstock

Η μείωση της ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών είναι σημαντική για την υγεία τους, καθώς η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία, η τερηδόνα και ο σακχαρώδης διαβήτης. Καθώς τα ερεθίσματα για κατανάλωση ζάχαρης είναι πολλά και οι επιλογές στο εμπόριο ακόμα περισσότερες είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την κατανάλωση ζάχαρης σε χαμηλά επίπεδα.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε την τερηδόνα μέσω της διατροφής του παιδιού μας;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν:

zaxari-kai-ladies.jpg

Εκπαίδευση κι ευαισθητοποίηση

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στα παιδιά γιατί είναι σημαντικό να περιορίσουν τη ζάχαρη. Ανάλογα με την ηλικία τους χρησιμοποιήστε απλά παραδείγματα και ιστορίες για να τους δείξετε πώς η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους.

Αντικατάσταση σακχαρούχων ροφημάτων

Τα αναψυκτικά και οι χυμοί με προσθήκη ζάχαρης είναι κύριες πηγές ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών. Αντικαταστήστε τα παραπάνω με νερό, γάλα ή φυσικούς χυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης, οι οποίοι θα πρέπει να περιορίζονται σε 150mL καθημερινά. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε σπιτικά smoothies με φρέσκα φρούτα.

Ισορροπημένα σνακ

Αντί για γλυκά, μπισκότα, κέικ και κρουασάν μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και γιαούρτι χωρίς ζάχαρη. Τα φρούτα μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία για γλυκό αφού είναι φυσικά γλυκά και περιέχουν φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Ζάχαρη και διατροφή: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Μαγειρέψτε στο σπίτι

Όταν μαγειρεύετε στο σπίτι, έχετε τον έλεγχο των συστατικών που χρησιμοποιείτε. Προσπαθήστε να μειώσετε τη ζάχαρη στις συνταγές σας ή να χρησιμοποιήσετε φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου σε μικρές ποσότητες.

Διαβάστε τις ετικέτες

Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να αναγνωρίζετε τις κρυφές πηγές ζάχαρης. Προϊόντα όπως τα δημητριακά, οι σάλτσες και τα επιδόρπια γιαουρτιού μπορεί να περιέχουν ζάχαρη. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίζετε τις διαφορετικές μορφές ζάχαρης στα συσκευασμένα τρόφιμα. Συστατικά όπως μελάσα, σιρόπι αγαύης, νέκταρ αγαύης, σιρόπι καλαμποκιού, ιμβερτοσάκχαρο, σιρόπι βύνης, καραμέλα, συμπύκνωμα χυμού φρούτων αποτελούν διαφορετικές μορφές ζάχαρης.

glika-xoris-zaxari.jpg

Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης και όχι μόνο, καθώς είναι επίσης πλούσια σε αλάτι και κακής ποιότητας λιπαρά. Προτιμήστε φρέσκα τρόφιμα και μαγειρέψτε απλά γεύματα με φυσικά συστατικά όσο το δυνατόν περισσότερο.

Επιβραβεύστε τα παιδιά με άλλους τρόπους

Αντί να χρησιμοποιείτε τα γλυκά ως επιβράβευση σε διάφορες περιστάσεις, επιλέξτε άλλες μορφές επιβράβευσης όπως αυτοκόλλητα, παιχνίδια ή επιπλέον χρόνο για παιχνίδι ή βόλτα.

Πώς θα μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή όλης της οικογένειας;

Συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία γευμάτων

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στην προετοιμασία των γευμάτων. Αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία της υγιεινής διατροφής και να αναπτύξουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

Σταδιακή μείωση

Αν τα παιδιά είναι συνηθισμένα σε υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, προσπαθήστε να μειώσετε σταδιακά την ποσότητα. Αυτό θα τα βοηθήσει να προσαρμοστούν σταδιακά χωρίς να νιώσουν ότι στερούνται αγαπημένες γεύσεις.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μιμούνται τις συνήθειες των γονέων τους. Αν δείξετε ότι εσείς οι ίδιοι αποφεύγετε τη ζάχαρη και κάνετε περισσότερο ισορροπημένες επιλογές, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.

Πώς θα μειώσουμε την πρόσθετη ζάχαρη στη διατροφή των παιδιών;

Συμπερασματικά, η μείωση της ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών μπορεί να απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά τα οφέλη για την υγεία τους είναι ανεκτίμητα. Με υπομονή και συνέπεια, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες που θα τα ωφελήσουν και στην ενήλικη ζωή.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved