Παιδιά και καύσωνας: Ένας mini οδηγός προστασίας

Όλες οι συμβουλές από την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου.

Παιδιά και καύσωνας: Ένας mini οδηγός προστασίας
Bigstock

Το καλοκαίρι πλησιάζει και ήδη έχουμε βιώσει ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ένα από τα ζητήματα που μπορεί να ανησυχήσει τους γονείς είναι πώς να διαχειριστούν αυτές τις ζεστές ημέρες για να αποτρέψουν τον κίνδυνο θερμοπληξίας στο παιδί.

Δραστηριότητες με νερό για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη στο σπίτι

Ο ανθρώπινος οργανισμός διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του, ανεξάρτητα από το εξωτερικό περιβάλλον, με ελάχιστες διακυμάνσεις που σχετίζονται με την ώρα της ημέρας, το φαγητό και τη δραστηριότητα.

Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν περισσότερο τα μικρά παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες, δημιουργώντας κίνδυνο θερμοπληξίας και αφυδάτωσης. Η θερμοπληξία συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να προσαρμοστεί στη ζέστη και να μειώσει τη θερμοκρασία του. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η αναλογία της επιφάνειας του σώματος των παιδιών προς τον όγκο τους είναι μεγαλύτερη, αυξάνοντας τη θερμοκρασία πιο εύκολα και γρήγορα.

Βασικά και απλά βήματα αντιμετώπισης του καύσωνα

hliasi-thermoplixia-paidia.jpg

Τι να κάνουν τα παιδιά;

  1. Να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους
  2. Να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο κατά τις θερμές ώρες της ημέρας
  3. Να ξεκουράζονται

Τα παιδιά πρέπει να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους και, αν αυτό δεν είναι εφικτό, να μεταφέρονται σε δροσερά μέρη. Είναι σημαντικό να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο κατά τις θερμές ώρες της ημέρας και να μειώνουν τις δραστηριότητές τους για να έχουν χρόνο για ξεκούραση. Η ζέστη προκαλεί κόπωση, τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς τους, και η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση. Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να πίνουν πολλά υγρά και να έχουν πάντα μαζί τους ένα μπουκάλι νερό.

Υπερβολική ζέστη: Tips να κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει

Τα παιδιά πρέπει να φοράνε πάντα καπέλο και γυαλιά όσο βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους

Bigstock

Επιπλέον:

Η ενδυμασία των παιδιών παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Τα ρούχα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα, ελαφριά και να αποτελούνται από μία στρώση απορροφητικού υλικού για να μεγιστοποιείται η εξάτμιση του ιδρώτα. Ένα συχνό αίτιο θερμοπληξίας είναι η παραμονή του παιδιού σε κλειστό αυτοκίνητο, για αυτό δεν θα πρέπει να μένει ποτέ μόνο του το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί δραματικά.

Καύσωνας: Προσοχή στα μικρά παιδιά - Πώς να τα προστατεύσετε από τη ζέστη

Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved