Γαστρεντερίτιδα και παιδί - Τι να προσέχετε

Η γαστρεντερίτιδα είναι συχνή κατά το καλοκαίρι, κυρίως λόγω βακτηριακών λοιμώξεων.

Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας το καλοκαίρι

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο μία πολύ συχνή διαταραχή του πεπτικού συστήματος, που μπορεί να καταστρέψει έστω και για λίγο τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι η εκδήλωση γαστρεντερίτιδας. Οι γονείς θα πρέπει να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες του παιδιάτρου, μιας και στην πλειοψηφία των περιστατικών πρόκειται για μία διαταραχή που μέσα σε λίγες ημέρες θα αυτοπεριοριστεί.

Τα περισσότερα περιστατικά γαστρεντερίτιδας είναι βακτηριακής ή παρασιτικής προέλευσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού, με πολλά από αυτά να σχετίζονται με την πλημμελή συντήρηση τροφίμων και ποτών. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η διάρροια, που μπορεί ωστόσο να συνοδεύεται με πυρετό, εμέτους ή κοιλιακό άλγος. Η διάρκεια τους είναι λίγων ημερών, ενώ δεν απαιτείται η χορήγηση αντιβιοτικού. Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνουν τον παιδίατρο με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων ώστε να ακολουθήσουν τις απαραίτητες οδηγίες για αποφυγή αφυδάτωσης. Η αντιμετώπιση στηρίζεται σε ειδική δίαιτα με υγρά πλούσια σε ηλεκτρολύτες για 1-2 μέρες. Παρόλο αυτά, εάν το παιδί συνεχίζει τους εμέτους τότε χρειάζεται ενδονοσοκομειακή θεραπεία με χορήγηση υγρών ενδοφλέβια.

Σημάδια αφυδάτωσης

Στην περίπτωση που οι γονείς παρατηρούν μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια του παιδιού, μειωμένη ούρηση (ειδικά στα βρέφη λιγότερες από 6 βρεγμένες πάνες την ημέρα), στεγνά χείλη και γλώσσα ή ξηρό και ωχρό δέρμα θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούν στον παιδίατρο καθότι πρόκειται για τα πρώτα και πιο απλά σημεία αφυδάτωσης.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved