Παιδί και αλλεργίες - Πώς θα προστατευτεί στο σχολείο;

Το αλλεργικό παιδί στο σχολείο.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Παιδί και αλλεργίες - Πώς θα προστατευτεί στο σχολείο;
Bigstock

Ένα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί τα παιδιά είναι η εκδήλωση μίας αλλεργίας, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητά τους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος. Οι γονείς που γνωρίζουν πως το παιδί εκδηλώνει κάποια αλλεργία μπορούν να το βοηθήσουν, λαμβάνοντας μέτρα ώστε σε περίπτωση που εμφανιστούν τα συμπτώματα, το παιδί να δράσει άμεσα. Φυσικά, θα πρέπει να έχει υπάρξει κατάλληλη ενημέρωση τόσο της οικογένειας, όσο και του ίδιου του παιδιού, για τους τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Τεστ αλλεργιών: Πότε πρέπει να γίνονται στα παιδιά

Αλλεργίες παιδιού και έγκαιρη ενημέρωση του σχολείου

Το πιο σημαντικό βήμα των γονέων αρχικά, είναι η έγκαιρη ενημέρωση του σχολείου, καθώς οι δάσκαλοι και το υπεύθυνο προσωπικό θα πρέπει να γνωρίζουν την παρουσία της αλλεργίας με λεπτομέρειες ως προς την αιτιολογία της, αλλά και ως προς τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισής της. Σε περίπτωση που το παιδί πρέπει να λάβει κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, όπως αντισταμινικά ή ένεση αδρεναλίνης, θα πρέπει να έχει πάντοτε μαζί του και σε σημείο εύκολα προσβάσιμο την απαιτούμενη θεραπεία. Οι γονείς θα πρέπει επίσης, σε συνεργασία με τη σχολική μονάδα, να ενημερώσουν τον υπεύθυνο για τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου.

Αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και παιδιά: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Ευθύνες της σχολικής μονάδας

Η πρόληψη της εκδήλωσης αλλεργικών συμπτωμάτων στηρίζεται στην αποφυγή της έκθεσης του παιδιού στο υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Έτσι, στην περίπτωση που το παιδί για παράδειγμα έχει αλλεργία στη σκόνη, θα πρέπει οι χώροι στους οποίους κινείται στο σχολείο να αερίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά. Στην περίπτωση που το παιδί έχει μία τροφική αλλεργία , θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη στο σχολικό κυλικείο για προσφορά τροφών που δεν περιέχουν τον αντίστοιχο αλλεργιογόνο παράγοντα.

Γιατί τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τις κάμπιες;

Κλείνοντας, να υπογραμμιστεί για ακόμη μία φορά η αξία της ενημέρωσης, καθώς με έγκαιρη αλλά και έγκυρη ενημέρωση, τόσο το παιδί όσο και ο περίγυρός του μπορούν να περιορίσουν σημαντικά την πιθανότητα εκδήλωσης μιας αλλεργίας. Η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων αποφυγής εκδήλωσης της, μπορεί να εξασφαλίσει πως το παιδί θα είναι ασφαλές και υγιές στο σχολικό του περιβάλλον, χωρίς να επιβαρύνεται η καθημερινότητά του.

Το παιδί έχει αλλεργία ή κρυολόγημα; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved