Γιατί πρέπει να μιλήσετε για τις παραδόσεις των Χριστουγέννων στα παιδιά
Φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά από όλα τα προηγούμενα… Διαφορετικά ως προς την έξοδο από το σπίτι, τα ψώνια, τις οικογενειακές συναθροίσεις…
Όσον αφορά όμως στο πνεύμα των Χριστουγέννων, όλα παραμένουν ίδια και ίσως και πιο έντονα, καθώς οι περισσότεροι φέτος στόλισαν πιο νωρίς το σπίτι τους για να νιώσουν πιο γιορτινά και να ελαφρύνουν το βαρύ κλίμα του lockdown.
Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν αυτό το διάστημα που βρισκόμαστε μαζεμένοι στο σπίτι και ας μεταδώσουμε το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα στα παιδιά! Ας τα σηκώσουμε από τα τάμπλετς και τις οθόνες κινητών και υπολογιστών και ας τα φέρουμε πιο κοντά, δημιουργώντας αναμνήσεις, μαθαίνοντάς τα τις παραδόσεις…
Οι παραδόσεις…
Οι παραδόσεις είναι αυτές που μας κρατούν και μας δίνουν ταυτότητα, στίγμα! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο κάθε λαός έχει τις δικές του, όπως και σχεδόν η κάθε οικογένεια, πχ. τι θα μαγειρέψουμε σε συγκεκριμένες γιορτινές μέρες, τι θα κάνουμε, πως θα τις περάσουμε… Σαν να είναι ένα κοινό γνώρισμα που μας φέρνει πιο κοντά και μας χαρακτηρίζει. Πληροφορίες που περνούν από γενιά σε γενιά και μας συνδέουν με την ιστορία και τους προγόνους μας. Και για να συνεχιστεί η παράδοση χρειάζεται να μεταφερθεί η πληροφορία.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βλέπω αρκετούς γονείς να «κόβουν» τις παραδόσεις με την δικαιολογία ότι «δεν αρέσουν στα παιδιά αυτά!». Και αναρωτιέμαι: «Μα γιατί να τους αρέσουν;» Τι έκανες ως γονιός που είσαι το πλέον υπεύθυνο άτομο για να τους περάσεις τις πολυσήμαντες αυτές πληροφορίες; Τι έκανες όταν για παράδειγμα το Πάσχα, αφήνεσαι στην …τεμπελιά σου και δεν θέλεις να σουβλίσεις το αρνί γιατί …βαριέσαι; Όταν προτιμάς να αγοράσεις τα κόκκινα αυγά για να μη λερώσεις τα χέρια σου με την μπογιά ή χαλάσεις τα φρεσκοβαμένα νύχια σου ή τα Χριστούγεννα στολίζεις ένα δέντρο μόνο και μόνο για να πεις ότι το στόλισες, θεωρώντας το αγγαρεία; Κάθισες με τα παιδιά σου να τους μιλήσεις για τον συμβολισμό και τις παραδόσεις;
Ας έρθουμε όμως στις μέρες αυτές, να δούμε τι θα μπορούστε να μοιραστείτε με τα παιδιά σας συνεχίζοντας την λαογραφία μας…
Τι συμβολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, πότε πρωτοεφαρμόστηκε; Ποιο είναι το ελληνικό χριστουγεννιάτικο στόλισμα με το καραβάκι; Γιατί χρησιμοποιεί ο λαός μας το καραβάκι; Το ζύμωμα του χριστόψωμου, το σπάσιμο του ροδιού, η κοπή της βασιλόπιτας, η φωτιά που καίει μέχρι τα φώτα για να μην έρθουν τα καλικαντζαράκια, οι καλικάντζαροι, τα κάλαντα, τα χριστουγεννιάτικα φαγητά…
Το πάντρεμα της παράδοσης με τις νεότερες…
Ασφαλώς μπορούμε να παντρέψουμε τις παραδόσεις ετών με νεότερες, όπως με τις χριστουγεννιάτικες ταινίες, τα πολύχρωμα λαμπιόνια, τα δώρα… Είναι οι μέρες αυτές όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε, να «φτιάξουμε» μαζί με τα παιδιά φρέσκιες αναμνήσεις. Αναμνήσεις που θα τα συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή… Είδα προχθές στα social media φωτογραφία με τη μικρή κόρη να κοιμάται δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο… Ένιωσα να γεμίζω από τη ζεστασιά, την θαλπωρή και το χριστουγεννιάτικο χρώμα, θυμήθηκα δικά μου παλαιότερα Χριστούγεννα αλλά και πως και εγώ κάποιες φορές – ως ένα μεγάλο παιδί – κοιμάμαι επίσης δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο κάποια βράδια κάθε χρόνο! Μπράβο στις μανούλες και στους μπαμπάδες που «χτίζουν» τόσο γλυκές αναμνήσεις μαζί με τα παιδιά τους!
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας