Αφήστε τα παιδιά σας να λύσουν μόνα τις διαφορές τους
- Πότε ένα παιδί είναι ανεξάρτητο;
- Τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά
- Τι δεν πρέπει να κάνετε για να μην έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα
- 9 tips για να μεγαλώσετε ανεξάρτητα παιδιά
Αφήστε τα παιδιά σας να καυγαδίσουν χωρίς τη δική σας ανάμειξη. Είναι πολύ σημαντικό να τους επιτρέψετε να «διαπραγματευτούν» τη στάση τους έτσι ώστε να βρουν και να αναπτύξουν κώδικες επικοινωνίας πιο αποδοτικούς αλλά και δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν και ως ενήλικες. Αν κάθε φορά που τσακώνονται, τρέχετε να τα χωρίσετε ή να επιβάλλετε «την τάξη», το μόνο σίγουρο ότι διακόπτετε την διαδικασία τους. Μία διαδικασία που τα ωθεί στο να γίνουν πιο ανεξάρτητα, να ορίσουν τα όριά τους. Πόσο μάλλον όταν δεν είστε μπροστά και θεωρείτε πως θα πρέπει «να κάνει πίσω» το πιο μεγάλο, για χάρη του πιο μικρού… και πόσο άδικο είναι αυτό για το μεγάλο σας παιδί, το οποίο στην ουσία είναι και αυτό επίσης μικρό!
Πότε ένα παιδί είναι ανεξάρτητο;
Κάποιοι γονείς φοβούνται πως το να γίνει το παιδί τους ανεξάρτητο «από τώρα», σημαίνει πως δεν θα τους ακούει, πως θα κάνει ότι εκείνο θέλει στο όνομα της ανεξαρτησίας και πως θα επικρατήσει η ανατροπή στον ρόλο τους και το χάος στην οικογένεια. Και όμως, δεν είναι η ανεξαρτησία αυτή που θα κλονίσει τα θεμέλια της οικογένειας. Αντίθετα, το να είναι ένα παιδί ανεξάρτητο, σημαίνει πως μπορεί να σταθεί στα μικρά του ποδαράκια – όσο το επιτρέπουν βέβαια. Σημαίνει πως θα έχει το θάρρος της γνώμης του – όχι να προσπαθεί να την επιβάλλει, θα έχει μία καλή εικόνα για τον εαυτό του, καθώς θα νιώθει καλά με τον εαυτό του στο να δοκιμάσει τις ικανότητές του χωρίς να εγκαταλείπει στην πρώτη δυσκολία, αυξάνοντας και άλλο την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του.
Τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά
Η ενθάρρυνση του παιδιού από τον γονιό μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο και δύσκολη. Και το λέω αυτό επειδή χρειάζεται ο γονιός να μπορεί να δώσει χώρο στο παιδί του χωρίς να φοβάται πως αυτό θα γυρίσει εναντίον του, είτε από το παιδί, είτε από το περιβάλλον του. Ας δώσει χώρο λοιπόν στο μικρό του ώστε να κάνει την προσπάθεια να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, να δοκιμάσει τον εαυτό του, να κάνει λάθη και να μάθει μέσα από αυτά.
Τι δεν πρέπει να κάνετε για να μην έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα
Ακριβώς τα αντίθετα από τα παραπάνω, τα οποία θα φέρουν αντιδραστικότητα, η οποία θα είναι πιο έντονη όταν πρόκειται για παιδί στην εφηβεία. Αποφύγετε λοιπόν να είστε υπέρ-προστατευτικοί στα παιδιά σας, επικριτικοί, αυταρχικοί, να τα υποτιμάτε λέγοντας «εσύ δεν ξέρεις ακόμα». Αποφύγετε να θέλετε να ξέρετε το κάθε τους βήμα, να θέλετε να είστε μπροστά από εκείνα, πριν από εκείνα, δίνοντάς τους το μήνυμα ότι δεν μπορούν τα ίδια να σταθούν. Λέμε γενικότερα πως ο γονιός είναι μπροστά από το παιδί του και όσο εκείνο μεγαλώνει – στη φάση της εφηβείας στέκεται δίπλα του διακριτικά, πηγαίνοντας σιγά σιγά προς τα πίσω για να το αφήσει να εξελιχθεί και να ωριμάσει….
9 tips για να μεγαλώσετε ανεξάρτητα παιδιά
- Αποδοχή: είναι το καλύτερο συστατικό που βοηθά τα μικρά σας να νιώσουν την ζεστασιά και την αγάπη σας. Διαφορετικά, τι είδους αγάπη είναι αυτή όταν δεν αποδέχεται ο γονιός το παιδί του; Περνάει το μήνυμα ότι «για να σε αγαπώ θα πρέπει να είσαι όπως εγώ θέλω».
- Αγάπη: δείχνω όμως την αγάπη μου με την παραμικρή ευκαιρία. Μην επαναπαύεστε πίσω από τη γνωστή φράση «ξέρει ότι το αγαπώ και ας μην του το δείχνω»…
- Εμπιστοσύνη: οι έφηβοι κυρίως είναι εκείνοι που λένε πως οι γονείς τους δεν τους εμπιστεύονται με αποτέλεσμα να πυροδοτείται η μεταξύ τους σχέση. Δείξτε την εμπιστοσύνη σας μέσα από μικρά πραγματάκια που θα αναθέσετε στο παιδί σας από την μικρή του ηλικία…
- Πρωτοβουλίες: αφήστε τα να πάρουν πρωτοβουλίες ακόμα και σε μικρά πραγματάκια, πχ. αν θα φορέσουν την κόκκινη αντί για την κίτρινη μπλούζα σήμερα στο σχολείο.
- Ευθύνες: δώστε τους να αναλάβουν ευθύνες ανάλογα βέβαια με την ηλικία που βρίσκονται, χωρίς να τους ασκείται όμως κριτική. Βοηθήστε τα να γίνουν υπεύθυνα…
- Όχι στην υπερπροστασία: μπορούν να κάνουν περισσότερα από όσα νομίζετε, φτάνει βέβαια να μην φτάσουμε και στο άλλο άκρο και περιμένουμε περισσότερα από όσα μπορούν να κάνουν! Αφήστε τα να σας φέρουν ένα ποτήρι νερό και ας χύσουν και λίγες σταγόνες για παράδειγμα, αν είναι μικρούλια. Την επόμενη φορά να ξέρετε πως θα προσέξουν περισσότερο.
- Αφήστε τα να κάνουν λάθη για να μάθουν μέσα από αυτά. Αν τρέχετε εσείς να προλάβετε το κάθε λάθος τους, θα μεγαλώσετε εξαρτημένα από εσάς παιδιά που θα φοβούνται μήπως δεν καταφέρουν στη ζωή και θα κάνουν πίσω ή παιδιά που θα έχουν άγνοια κινδύνου, εφόσον τους «κρύψατε» τους πιθανούς κινδύνους…
- Επιλογές: δώστε τους τη δυνατότητα να επιλέξουν, ώστε να αρχίσουν να παίρνουν αποφάσεις και ας μην συμφωνείτε πάντα. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι για έναν ενήλικα να μην μπορεί να αποφασίσει επειδή δεν το έμαθε στη παιδική του ηλικία;
- Σεβασμός: μάθετε τα παιδιά σας να σέβονται πρώτα από όλα τον εαυτό τους για να μπορούν να σέβονται και τους άλλους. Και για να γίνει αυτό, σεβαστείτε πρώτα εσείς τη γνώμη τους, τα θέλω τους, τις ανάγκες τους. Ένας ανεξάρτητος ενήλικας, οφείλει να σέβεται τον εαυτό του, διαφορετικά θα γίνει ένας «μόνος» ενήλικας…
Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια