Πρώτη φορά σχολείο - Βοηθώντας τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση

Μαρίνα Μόσχα
Bigstock

Πως θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας πριν την έναρξη των σχολείων.

Ήρθε η ώρα που το μικρό σας θα πάει πρώτη φορά σχολείο. Είναι γεγονός ότι η πρώτη φορά στο σχολείο, όπως και η κάθε πρώτη φορά στα πάντα, αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το παιδί σας, το οποίο μπορεί από τη μία να είναι ενθουσιασμένο και από την άλλη να αγχώνεται ή ακόμη και να φοβάται που θα είναι μακριά σας, να βιώνει δηλαδή ανάμεικτα συναισθήματα. Αν και θα έχει ήδη συνηθίσει από τα προηγούμενα χρόνια που πήγαινε σε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο. Ας δούμε πώς θα το βοηθήσετε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να προσαρμοστεί στο νέο σχολικό περιβάλλον.

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί

  1. Προετοιμάστε το για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Πηγαίνετε το παιδί σας λίγες μέρες νωρίτερα στο σχολείο έτσι ώστε να γνωρίσει το περιβάλλον, τις αίθουσες, το χώρο που θα βρίσκεται στα διαλείμματα, τους δασκάλους του. Δείξτε του επίσης τη διαδρομή και συζητήστε μαζί του για το πώς του φαίνεται, πώς αισθάνεται. Μπορείτε επίσης να του διαβάσετε παραμύθια για παιδιά που πηγαίνουν σχολείο για πρώτη φορά.
  2. Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε τα συναισθήματα του παιδιού σας. Είναι λογικό το παιδί σας να αγχώνεται ή ακόμα και να φοβάται το νέο αυτό χώρο που θα περνάει αρκετές ώρες της ημέρας. Μην υποτιμήσετε αυτό που αισθάνεται. Αντίθετα, ενθαρρύνετε να σας μιλήσει έτσι ώστε να αντιληφθεί ότι δεν είναι κακό να νιώθει έτσι. Πολλά παιδιά βιώνουν το άγχος του αποχωρισμού τις πρώτες μέρες στο σχολείο, όπως μπορείτε να του κάνετε γνωστό μέσα από τα αντίστοιχα παραμύθια.
  3. Διαχείριση του Άγχους. Μπορείτε να μάθετε τεχνικές στο μικρό σας για να διαχειρίζεται το άγχος του, όπως να παίρνει βαθιές αναπνοές, να κάνει πιο θετικές σκέψεις, κλπ.
  4. Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων. Κάτι που θα πρέπει ήδη να έχετε φροντίσει να καλλιεργήσετε στο μικρό σας. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί να επικοινωνήσει και να αλληλεπιδράσει με τα άλλα παιδιά για να νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Τα παιχνίδια ρόλων, η ενθάρρυνση συμμετοχής σε ομαδικές δραστηριότητες είναι παραδείγματα.
  5. Πρόγραμμα. Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, τα παιδιά έχουν ανάγκη από τη σταθερότητα και τη σιγουριά που προσφέρει ένα καθημερινό πρόγραμμα, καθώς γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει, τι θα κάνουν. Είναι άλλωστε και ένας τρόπος θέσπισης ορίων. Παραδείγματα είναι οι ώρες φαγητού, ξεκούρασης, μελέτης, παιχνιδιού, ύπνου,
  6. Διδάξτε του την αυτονομία. Δώστε του χώρο να επιλέξει, να πάρει τις δικές του μικρές αποφάσεις και να αναλάβει τις ευθύνες του σε απλά καθημερινά πραγματάκια, όπως να ετοιμάσει την σχολική τσάντα για την άλλη μέρα, τι θα φορέσει, κλπ. Η αυτονομία θα του αυξήσει την αυτοπεποίθηση.
  7. Αναγνώριση της προσπάθειας. Μέσω της αναγνώρισης που καταβάλλει, ανεξαρτήτου αποτελέσματος, το μικρό σας παίρνει χρήσιμα μαθήματα ζωής, όπως ότι χρειάζεται να καταβάλλει τη δική του προσπάθεια, όπου ακόμα και αν δεν καρποφορήσει έτσι όπως θα ήθελε, μπορεί την επόμενη φορά να κάνει διορθωτικές κινήσεις.
  8. Ενίσχυση της Αυτοεκτίμησης. Όλα τα παραπάνω θα ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας. Όταν μάλιστα αρχίσει και η θετική ανατροφοδότηση από δασκάλους και συμμαθητές και νιώσει ότι τα πηγαίνει καλά στις πρώτες σχολικές δραστηριότητες τότε η αυτό πεποίθηση – η πίστη στις ικανότητές του – και η αυτοεκτίμηση – η πίστη στην αξία του και η εικόνα εαυτού θα είναι όλο και καλύτερη και θα χτίζετε μέσα στα χρόνια.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved