Τι πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή ενός παιδιού στην ανάπτυξη;
- Πώς θα ξέρουμε ότι η διατροφή του παιδιού του είναι πλήρης;
- Πώς θα υιοθετήσουν τα παιδιά υγιεινές διατροφικές συνήθειες;
- Πώς θα διαχειριστούμε τις λιχουδιές στη διατροφή των παιδιών;
- Ιδέες και προτάσεις για υγιεινά και ελαφριά σνακ
Καθώς τα παιδιά περνούν από τη βρεφική, στην προσχολική και τη σχολική παιδική ηλικία είναι λογικό να ανησυχείτε για το αν τρώνε αρκετά με βάση τις ανάγκες τους, αν θα πρέπει να τα ενθαρρύνετε να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες ή αν τρώνε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που χρειάζονται.
Και καθώς η επάρκεια της διατροφής είναι πολύ σημαντική για την υγιή σωματική και πνευματική ανάπτυξη, ας δούμε παρακάτω τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή ενός παιδιού στην ανάπτυξη.
Πώς θα ξέρουμε ότι η διατροφή του παιδιού του είναι πλήρης;
Για να είστε σίγουροι ότι η διατροφή του παιδιού είναι πλήρης θα πρέπει να αξιολογηθεί η σωματική ανάπτυξή του με βάση τις καμπύλες ανάπτυξης με τη βοήθεια του παιδιάτρου που παρακολουθεί το παιδί αλλά και η πνευματική του ανάπτυξη. Ο διαιτολόγος σας θα σας βοηθήσει στην αξιολόγηση των διατροφικών αναγκών του παιδιού αλλά και των διατροφικών συνηθειών του. Αν το παιδί σας αναπτύσσεται φυσιολογικά, είναι υγιές κι έχει ενέργεια τότε αυτό συνήθως σημαίνει πως προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε απώλεια βάρους ή σοβαρή μείωση της ενεργητικότητας των παιδιών απευθυνθείτε στον παιδίατρο και το διαιτολόγο σας.
Πώς θα διαχειριστούμε τις λιχουδιές στη διατροφή των παιδιών;
Η κατανάλωση αλμυρών και γλυκών λιχουδιών όπως τα πατατάκια, τα γαριδάκια, οι σοκολάτες, τα milkshakes, τα έτοιμα κέικ και τα σφολιατοειδή αποτελούν αγαπημένη συνήθεια στη διατροφή των παιδιών, ωστόσο η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επιζήμια για το βάρος, τα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή τη συνήθεια;
Καλό θα ήταν, αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς την κατανάλωσή τους, να εξηγήσουμε στα παιδιά την επίδραση αυτών των τροφών στην υγεία τους και να συμφωνήσουμε τη συχνότητα στην κατανάλωσή τους. Ιδανικά δε θα πρέπει να καταναλώνονται περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Για τις υπόλοιπες φορές που τα παιδιά ζητούν τέτοιου τύπου λιχουδιές είναι προτιμότερο να τους προσφέρουμε υγιεινές εναλλακτικές και σπιτικές εκδοχές. Για παράδειγμα, το σπιτικό ποπ κορν, τα τσιπς λαχανικών στο φούρνο, το σπιτικό κέικ, και το σπιτικό smoothie μπορεί να αποτελέσουν καλύτερες επιλογές.
Ιδέες και προτάσεις για υγιεινά και ελαφριά σνακ
Η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να βασίζεται στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, μέτριες ποσότητες ψαριού, πουλερικών και γαλακτοκομικών και μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος και γλυκών. Και αν τα κυρίως γεύματα είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν και να είναι ισορροπημένα, η κατανάλωση των ενδιάμεσων snacks μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί ιδίως όταν λείπετε από το σπίτι.
Δείτε παρακάτω μερικές επιλογές για υγιεινά snack που μπορείτε να έχετε διαθέσιμα για τα παιδιά.
- Φρέσκα φρούτα και ανάλατοι ξηροί καρποί.
- Σπιτικά μπισκότα βρώμης.
- Σπιτικό κέικ.
- Αραβική πίτα με τυρί κρέμα και λαχανικά.
- Τοστ με φυστικοβούτυρο και μπανάνα.
- Sticks λαχανικών χούμους.
- Σπιτικές πίτες
Πώς θα υιοθετήσουν τα παιδιά υγιεινές διατροφικές συνήθειες;
Οι διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται από νωρίς κι έτσι θα πρέπει να έχετε μάθει στα παιδιά να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές από μικρότερες ηλικίες.
Δείτε στη gallery που ακολουθεί μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com