Ψάρια και θαλασσινά: Πόσο θρεπτικά είναι και πώς θα ενθαρρύνουμε την κατανάλωσή τους από τα παιδιά;

Τα θαλασσινά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.

Ψάρια και θαλασσινά: Πόσο θρεπτικά είναι και πώς θα ενθαρρύνουμε την κατανάλωσή τους από τα παιδιά;
Bigstock

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι μια πολύ θρεπτική και ισορροπημένη επιλογή με τον κατάλληλο τρόπο μαγειρέματος.

Ποια είναι τα καλύτερα ψάρια για τα παιδιά;

Ας δούμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διατροφική τους αξία:

poia-psaria-na-trone-ta-paidia.jpg

Πρωτεΐνη

Τα θαλασσινά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας που σημαίνει ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Μια μερίδα 90 γρ από τα περισσότερα ψάρια ή οστρακοειδή παρέχει περίπου το ένα τρίτο της μέσης ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας πρωτεΐνης.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώνε ψάρι τα παιδιά;

Χαμηλά σε θερμίδες

Τα θαλασσινά είναι χαμηλά σε θερμίδες σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Τα περισσότερα άπαχα ψάρια, όπως ο μπακαλιάρος και η γλώσσα, περιέχουν 100 θερμίδες ή λιγότερες ανά μερίδα 90γρ. Ακόμη και πιο λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, έχουν περίπου 200 θερμίδες ή λιγότερες σε μια μερίδα 90γρ. Θαλασσινά όπως το χταπόδι περιέχουν 140 θερμίδες ανά μερίδα 90γρ. Αυτό τα καθιστά μια έξυπνη επιλογή για τη διαχείριση του βάρους.

Καλής ποιότητας λιπαρά

Τα ψάρια και τα θαλασσινά παρέχουν καλά λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των ω-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα λίπη είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία του εγκεφάλου και ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση. Τα πιο λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί και η ρέγγα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά

Τα θαλασσινά θεωρούνται χαμηλά τόσο σε συνολικά όσο και σε κορεσμένα λιπαρά που είναι περισσότερο επιζήμια για την υγεία της καρδιάς. Ακόμη και τα πιο λιπαρά ψάρια έχουν περιεκτικότητα σε λιπαρά παρόμοια με τα άπαχα κρέατα, γεγονός που τα καθιστά καλύτερες επιλογές για την καρδιά.

Βιταμίνες και μέταλλα

Τα θαλασσινά περιέχουν απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Τα πιο λιπαρά ψάρια μπορούν επίσης να είναι καλή πηγή βιταμίνης D και βιταμίνης Α. Τα περισσότερα είδη θαλασσινών παρέχουν μέταλλα όπως φώσφορο, κάλιο και σελήνιο.

Καθώς η συμπερίληψη των ψαριών και των θαλασσινών στη διατροφή μας μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία κι ευεξία είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να τρώνε περισσότερα θαλασσινά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους.

mistiko-na-mi-dialiodai-ta-psaria-sto-tigani1.jpg

Επιτρέπεται τα μωρά να τρώνε ψάρια και θαλασσινά; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορεί να σας βοηθήσουν:

  • Κάντε την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών διασκεδαστική. Παρουσιάστε τα ψάρια και τα θαλασσινά με ελκυστικό τρόπο. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά σχήματα, χρώματα και ονόματα για να τα κάνετε πιο ενδιαφέροντα για τα παιδιά.
  • Συνδυάστε την κατανάλωσή τους με dips. Τα παιδιά αγαπούν να βουτούν τις τροφές σε σάλτσες και dips. Σερβίρετε θαλασσινά με νόστιμα dips, όπως σάλτσα ταρτάρ, χούμους ή dressings με βάση το γιαούρτι.
  • Αντικαταστήστε το κρέας με θαλασσινά και ψάρια πιο συχνά. Αντί για σπιτικές κροκέτες κοτόπουλου μπορείτε να δοκιμάστε σπιτικές κροκέτες με ψάρι ή γαρίδες. Αντί για το τηγάνισμα προτιμήστε να τις ψήσετε στο φούρνο έτσι ώστε να είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική.
  • Ενσωματώστε τα ψάρια και τα θαλασσινά σε γνωστά πιάτα στα παιδιά. Για παράδειγμα ανακατέψτε τις γαρίδες σε ζυμαρικά ή φτιάξτε μπιφτέκια ψαριών με πατάτες αντί για τα κλασικά μπιφτέκια.

Τέλος είναι σημαντικό να επιμείνετε και να επαναλαμβάνετε την έκθεση των παιδιών στα ψάρια και τα θαλασσινά. Συνεχίστε να τα προσφέρετε τακτικά, καθώς οι προτιμήσεις των παιδιών εξελίσσονται. Ακόμα κι αν τα απορρίψουν αρχικά, μπορεί να αναπτύξουν μια προτίμηση με την πάροδο του χρόνου.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved