Πώς μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την ψυχική υγεία;

Η διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχική υγεία.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την ψυχική υγεία;
Bigstock

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) στο σημερινό άρθρο θα δούμε πώς η διατροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχική υγεία.

4 τρόποι να ενισχύσετε την ψυχική υγεία των παιδιών

Άλλωστε οι επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι τα τρόφιμα και τα ποτά που επιλέγουμε μπορούν να επηρεάσουν το πώς νιώθουμε πληθαίνουν. Κάθε οργανισμός ωστόσο αντιδρά διαφορετικά σε κάθε τροφή. Υπάρχουν όμως ορισμένα τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επηρεάσουν το πώς νιώθουμε, με διαφορετικούς τρόπους. Δείτε πιο αναλυτικά παρακάτω:

diatrofi-ginaikon.jpg

Τροφές ολικής άλεσης

Εάν το σάκχαρό σας είναι χαμηλότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, ευερέθιστοι ή να έχετε κακή διάθεση. Το να τρώτε τακτικά και να τρώτε τροφές που απελευθερώνουν ενέργεια αργά στον οργανισμό, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου σας σταθερά. Τα τρόφιμα που απελευθερώνουν ενέργεια πιο αργά περιλαμβάνουν το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και το καστανό ρύζι. Είναι λοιπόν σημαντικό να τα εντάξετε στη διατροφή σας και να περιορίσετε τις ποσότητες σε λευκό ψωμί, ζυμαρικά και το λευκό ρύζι, τα οποία απελευθερώνουν ενέργεια πιο γρήγορα.

Εάν έχετε σακχαρώδη διαβήτη, μιλήστε με τον γιατρό σας ή το διαιτολόγο σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Συμβουλές για καλή ενυδάτωση στα παιδιά

Καλή ενυδάτωση

Η αφυδάτωση μπορεί να δυσκολέψει τη συγκέντρωση και να οδηγεί σε αίσθημα κόπωσης και κακής διάθεσης. Το νερό, το τσάι, οι χυμοί, οι σούπες και τα smoothies μπορούν όλα να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Αλλά μερικά από αυτά μπορεί επίσης να περιέχουν καφεΐνη ή ζάχαρη, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πώς αισθάνεστε, οπότε είναι σημαντικό να δίνουμε έμφαση στο νερό ως κύριο μέσο ενυδάτωσης.

Φρούτα και λαχανικά

Η κατανάλωση διαφορετικών φρούτων και λαχανικών μπορεί να προσθέσει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών στη διατροφή που βοηθούν όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Αν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά δεν είναι πάντα διαθέσιμα, τα κατεψυγμένα ή τα αποξηραμένα (χωρίς ζάχαρη) φρούτα και λαχανικά μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να φτάσετε το στόχο των πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης για τα παιδιά

Πρωτεΐνη

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική υγεία. Οι πρωτεΐνες αποτελούνται ουσίες που ονομάζονται αμινοξέα, τα οποία χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να παράγει χημικές ουσίες που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Αυτοί βοηθούν μεταξύ άλλων στη ρύθμιση της διάθεσης. Μπορείτε να βρείτε πρωτεΐνη σε τρόφιμα όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, γάλα, ψάρι, αυγά, τυρί, άπαχο κρέας και προϊόντα σόγιας.

diatrofi-meta-to-kalokairi.jpg

Καλά λιπαρά

Ο εγκέφαλος χρειάζεται ορισμένα λιπαρά οξέα, όπως τα μονοακόρεστα και τα ω-3 λιπαρά, για να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά επιδρώντας και στην πνευματική υγεία. Μπορείτε να βρείτε αυτά τα καλά λιπαρά σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, αβοκάντο, και λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλες, σολομό και σκουμπρί.

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία του εντέρου μέσω της διατροφής;

Τροφές για την καλή υγεία του εντέρου

Γνωρίζατε ότι το έντερο και ο εγκέφαλός μας συνδέονται; Μέσα στο έντερό μας υπάρχουν τρισεκατομμύρια καλά βακτήρια που «μιλούν» στον εγκέφαλό μας μέσω μιας ειδικής σύνδεσης που ονομάζεται άξονας εγκεφάλου-εντέρου. Η διατήρηση της ποικιλίας αυτών των βακτηρίων στο έντερό μας είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής διάθεσης. Τρόφιμα που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου είναι τα φρούτα, λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, αλλά και τροφές με προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, τα τουρσιά, το tofu και το tempeh.

Καφεΐνη και αλκοόλ

Η καφεΐνη βρίσκεται στο τσάι, τον καφέ, τη σοκολάτα, τα ποτά τύπου κόλα και άλλα ενεργειακά ποτά κι έχει διεγερτική δράση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σας δώσει μια γρήγορη έκρηξη ενέργειας, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την αίσθηση άγχους και να διαταράξει τον ύπνο. Εάν διαπιστώνετε ότι η καφεΐνη επηρεάζει τη διάθεσή σας, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να μειώσετε σιγά σιγά την ποσότητα καφεΐνης κάνοντας για παράδειγμα εναλλαγή μεταξύ ενός ποτού με καφεΐνη και μιας εκδοχής χωρίς καφεΐνη.

Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που είναι σημαντικές για την καλή ψυχική υγεία. Είναι λοιπόν σημαντικό να καταναλώνουμε αλκοολούχα ποτά με μέτρο.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved