Συμβουλές ενσυνείδητης διατροφής για τα Χριστούγεννα

Κάνοντας συνειδητές επιλογές, μπορείτε να απολαύσετε την εορταστική περίοδο χωρίς υπερβολές.

Ευσταθία Παπαδά
Συμβουλές ενσυνείδητης διατροφής για τα Χριστούγεννα
Bigstock

Η περίοδος των γιορτών είναι μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση εορταστικών εδεσμάτων και γλυκών. Ωστόσο, μέσα στο εορταστικό κλίμα των ημερών, είναι εύκολο να μην ακούμε τα σημάδια της πείνας και του κορεσμού, οδηγώντας σε υπερφαγία και αίσθημα δυσφορίας.

Η ενσυνείδητη διατροφή είναι μια πρακτική που μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συντονισμένοι με τα σημάδια πείνας και κορεσμού, επιτρέποντάς σας να απολαύσετε τα Χριστούγεννα χωρίς υπερβολές.

paidia-trone-proino-protoxronia-xristougenna.jpg

Πώς μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την ψυχική υγεία;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:

Επιβραδύνετε και γευτείτε το φαγητό σας

Μία από τις βασικές αρχές της ενσυνείδητης διατροφής είναι να επιβραδύνετε και να απολαμβάνετε κάθε μπουκιά. Αυτό σημαίνει να αφιερώσετε χρόνο για να μασήσετε καλά το φαγητό σας και να εκτιμήσετε τις γεύσεις, τις υφές και τα αρώματα. Το να τρώτε αργά μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πότε αρχίζετε να αισθάνεστε χορτάτοι, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής.

Πώς θα εισάγουμε στερεά τρόφιμα στη διατροφή του μωρού;

Ακούστε το σώμα σας

Πριν προσθέσετε μία επιπλέον μερίδα στο πιάτο σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να καταλάβετε αν πεινάτε πραγματικά ή τρώτε από συνήθεια, πλήξη ή κοινωνική πίεση.

Εξασκηθείτε στον έλεγχο των μερίδων

Η ποικιλία εδεσμάτων στα εορταστικά τραπέζια μπορεί να είναι πολύ δελεαστική. Για να αποφύγετε την υπερβολή, δοκιμάστε να ελέγξετε καλύτερα το μέγεθος της μερίδας. Σερβίρετε στον εαυτό σας μικρότερες μερίδες και να θυμάστε ότι μπορείτε πάντα να επιστρέψετε για περισσότερο φαγητό αν εξακολουθείτε να πεινάτε. Αυτή η προσέγγιση σας θα σας επιτρέψει να απολαύσετε μια ποικιλία φαγητών χωρίς να αισθάνεστε υπερβολικά γεμάτοι.

Να είστε παρόντες και να απολαμβάνετε

Όταν τρώτε, προσπαθήστε να είστε πλήρως παρόντες. Αυτό σημαίνει να απομακρύνετε τους περισπασμούς όπως τα τηλέφωνα, τα tablet ή την τηλεόραση και να εστιάσετε στην εμπειρία του φαγητού. Η ενεργοποίηση όλων των αισθήσεών σας μπορεί να ενισχύσει την απόλαυση του γεύματος και να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ικανοποιημένοι με λιγότερο φαγητό.

Χρησιμοποιήστε την κλίμακα πείνας και κορεσμού

Ένα χρήσιμο εργαλείο στην ενσυνείδητη διατροφή είναι η κλίμακα πείνας και κορεσμού, η οποία κυμαίνεται από 1 (εξαιρετικά πεινασμένος) έως 10 (εξαιρετικά γεμάτος). Στοχεύστε να αρχίσετε να τρώτε όταν είστε στο 3 ή 4 (μέτρια πείνα), και σταματήστε να τρώτε όταν είστε στο 7 ή 8, που σημαίνει ότι έχετε χορτάσει αρκετά. Αυτό μπορεί να σας αποτρέψει από το να περιμένετε να πεινάσετε πολύ για να φάτε και στη συνέχεια να υπερκαταναλώσετε φαγητό.

oikogeneiako-trapezi-xristougenna.jpg

Αναγνωρίστε το συναισθηματικό φαγητό

Η περίοδος των γιορτών μπορεί να φέρει ένα σύνολο από διαφορετικά συναισθήματα, από χαρά κι ενθουσιασμό μέχρι άγχος και μοναξιά. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε πότε τρώτε για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα και όχι την πείνα. Η συζήτηση με έναν φίλο, μια βόλτα ή η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των συναισθημάτων.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Μερικές φορές, το σώμα μας μπορεί να μπερδεύει τη δίψα με την πείνα. Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευεξία και μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα περιττά σνακ. Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά εάν καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά, τα οποία μπορεί να σας αφυδατώσουν.

Πώς θα μαγειρέψουμε πιο ελαφριά εορταστικά γεύματα

Κάντε προσεκτικές επιλογές

Όταν βρεθείτε μπροστά σε έναν μπουφέ με γιορτινές λιχουδιές, προσπαθήστε να κάνετε προσεκτικές επιλογές σχετικά με το τι πραγματικά θέλετε να φάτε. Εστιάστε στα τρόφιμα που πραγματικά απολαμβάνετε και παραλείψτε αυτά που δεν είναι τα αγαπημένα σας.

Συμπερασματικά, επιβραδύνοντας, ακούγοντας το σώμα σας και κάνοντας συνειδητές επιλογές, μπορείτε να απολαύσετε την εορταστική περίοδο χωρίς υπερβολές βρίσκοντας την ισορροπία.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Santa's Workshop - Οδηγός για γονείς

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved