5+1 tips για να διαμορφώσετε το υπνοδωμάτιο παιδιού με αυτισμό

Τα παιδιά με αυτισμό αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κόσμο και έχουν διαφορετική αισθητηριακή αντίληψη.

5+1 tips για να διαμορφώσετε το υπνοδωμάτιο παιδιού με αυτισμό
Bigstock

Μέσα σ’όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, τα οποία ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, έχουν επίσης να αντεπεξέλθουν και στην καθημερινή ένταση μέσα στο σπίτι. Τα ξεσπάσματα, οι φωνές και οι εντάσεις δεν είναι εύκολο να αντιμετωπισθούν.

Γι' αυτό το υπνοδωμάτιο ενός παιδιού με αυτισμό πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένο ώστε να του προσφέρει ηρεμία, χαλάρωση και ασφάλεια, καθώς οι ανάγκες και η αισθητηριακή αντίληψη διαφέρουν. Συνεπώς, πρέπει να διαφέρει και το δωμάτιο.

Ποια είναι τα κατάλληλα χρώματα,τα έπιπλα και τα παιχνίδια που πρέπει να έχει ένα τέτοιο παιδικό δωμάτιο;Ακολουθούν έξι πρακτικές συμβουλές.

1. Επιλέξτε ήπιους και χαλαρωτικούς χρωματικούς τόνους

Προτιμήστε απαλούς και ουδέτερους χρωματικούς τόνους, όπως το ανοιχτό γαλάζιο, το πράσινο ή το απαλό γκρι, καθώς τα έντονα χρώματα μπορούν να προκαλέσουν υπερένταση ή σύγχυση. Οι ήρεμοι χρωματικοί τόνοι συμβάλλουν στη μείωση της υπερδιέγερσης.

2. Δημιουργήστε μια «γωνιά ηρεμίας»

Μια «γωνιά ηρεμίας» μπορεί να βοηθήσει το παιδί να χαλαρώσει όταν νιώθει υπερβολική διέγερση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή σκηνή ή σκίαστρο ή να τοποθετήσετε ένα κουβερτάκι ή μαξιλάρια σε μια γωνία, ώστε να έχει έναν ιδιαίτερο χώρο μόνο του.

Αυτισμός: Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

aytismos-se-paidi-dio-eton.jpg

3. Αποφύγετε την υπερβολική διακόσμηση και οπτικά ερεθίσματα

Κρατήστε τα διακοσμητικά στοιχεία στο ελάχιστο δυνατό, καθώς η υπερβολική διακόσμηση ή τα πολλά παιχνίδια στον χώρο μπορεί να δυσκολεύουν την συγκέντρωση και να προκαλέσουν ένταση . Ένα τακτοποιημένο και λιτό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αισθανθεί πιο άνετα και να επικεντρωθεί.

Αυτισμός: 2 ταινίες μικρού μήκους που αξίζει να δουν τα παιδιά

4. Δώστε προσοχή τον φωτισμό

Αποφύγετε το έντονο και άμεσο φως, καθώς μπορεί να είναι δυσάρεστο. Προτιμήστε ρυθμιζόμενο φωτισμό. Επίσης, χρησιμοποιήστε θερμό φωτισμό για τις βραδινές ώρες, ώστε να νιώθει ασφάλεια.

5. Δώστε έμφαση στην οργάνωση και την τάξη

Τοποθετήστε τα αντικείμενα σε συγκεκριμένες θέσεις και διατηρήστε την τάξη στον χώρο, ώστε να υπάρχει «δομή». Η κατηγοριοποίηση των παιχνιδιών σε κουτιά με ετικέτες μπορεί να βοηθήσει το παιδί να βρει εύκολα αυτό που θέλει και να νιώθει περισσότερο έλεγχο στο περιβάλλον του.

aytismos-gramma-mamas.jpg

25 θετικές φράσεις που πρέπει να μάθουν να λένε τα αυτιστικά παιδιά καθώς μεγαλώνουν

6. Προσθέστε αντικείμενα που ενισχύουν τις αισθητηριακές ανάγκες

Ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού, μπορείτε να προσθέσετε αντικείμενα με συγκεκριμένες υφές (π.χ., μαλακά κουβερτάκια ή στρώμα με βελούδινη υφή). Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν την αισθητηριακή ισορροπία και προσφέρουν στο παιδί μια αίσθηση ασφάλειας και άνεσης .

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved