Ο απόλυτος οδηγός για καλοκαιρινά παιδικά βιβλία για παιδιά και εφήβους

Θέλετε να κρατήσετε τα παιδιά σας απασχολημένα αυτό το καλοκαίρι; Ένα καλό βιβλίο είναι αυτό που χρειάζεστε —και αυτή η λίστα τα έχει όλα: ιστορίες για τους πρώτους αναγνώστες, μεγάλα παιδιά και εφήβους.

Μαργαρίτα Νικολάου
Ο απόλυτος οδηγός για καλοκαιρινά παιδικά βιβλία για παιδιά και εφήβους
Bigstock

Για να βρίσκεστε σε αυτό το άρθρο το πιθανότερο είναι ότι ψάχνετε για μια καλή πρόταση βιβλίου. Το καλοκαίρι είναι μια εξαιρετική στιγμή για να διαβάσετε ένα υπέροχο βιβλίο, αυτό το νέο μυθιστόρημα που είδατε πριν λίγες μέρες να πετάγεται χορηγούμενο στο feed του κινητού σας ή απλά ένα βιβλίο που ξεχωρίσατε για να έχετε μαζί στην παραλία. Αλλά αν έχετε παιδιά, το καλοκαίρι είναι εξαιρετική στιγμή για να μοιραστείτε την αγάπη σας για το διάβασμα μαζί τους.

5 μυστικά να μεγαλώσετε μικρούς αναγνώστες

Μια καλοκαιρινή λίστα με βιβλία για παιδιά από 8 έως 18 ετών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε την ώρα σας και να κάνετε κάτι μαζί.

Παρακάτω είναι μερικά από τα αγαπημένα μας βιβλία: για τους πρώτους αναγνώστες, τα μεγάλα παιδιά και τους έφηβους.

Βιβλία ή διάβασμα στην οθόνη; Τι είναι καλύτερο για τα μικρά παιδιά

Καλοκαιρινή λίστα με βιβλία για τους πρώτους αναγνώστες

Οι νεαροί αναγνώστες είναι είναι οι πιο δύσκολοι. Τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε συσκευές και τάμπλετ, δύσκολο να αγαπήσουν τα βιβλία -ειδικά αν οι γονείς τους δεν διαβάζουν. Τα βιβλία που θα διαλέξετε θα πρέπει να έχουν όμορφες εικόνες και ενδιαφέρουσα ιστορία. Μην εκπλαγείτε αν μετά την πρώτη φορά θέλουν να ακούσουν ξανά και ξανά την ίδια ιστορία.

#1

Μία άλλη μαϊμού

Η μικρή μαϊμού ζήλεψε τα χρώματα, τις χαίτες, τις πανοπλίες, τα κέρατα και όλα τα όμορφα χαρακτηριστικά των άλλων ζώων που εκείνη δεν είχε. Μήπως θα μπορούσε να τα αποκτήσει; Μια αστεία ιστορία για την αυτο-αποδοχή.

Εκδόσεις Πατάκη

#2

Η μικρή αλχημίστρια - Ένα (σοφό) εγχειρίδιο συναισθημάτων

Μετά από μια μεγάλη χαρά, «πέφτεις» έτσι ξαφνικά; Πόσο διαρκεί ο ενθουσιασμός σου; Τι κάνεις όταν θυμώνεις; Πόσο πολύ ζηλεύεις; Αυτός είναι ένας οδηγός που μπορείς να χρησιμοποιείς όποτε νιώθεις κάπως περίεργα. Θα σε βοηθήσει να... μεταλλάξεις τα συναισθήματά σου και να τα κάνεις πολύχρωμα και λαμπερά!

Εκδόσεις Πατάκη

#3

Ο Ιούλιος Φαταούλιος και οι χίλιες και μία συνταγές της Μαγειρίτσας

Ο Ιούλιος Φαταούλιος απαγορεύει το μαγείρεμα σε ολόκληρη την αυτοκρατορία του. Όλα τα μαγειρικά σκεύη, τηγάνια, κατσαρόλες, ταψιά, χύτρες, κατάσχονται. Και αν κάποιος μαγειρέψει, κλείνεται στα μπουντρούμια. Και τι τρώνε οι άνθρωποι; «Χαπομάμ», ένα χάπι που μπορεί να αντικαταστήσει το φαγητό. Ποιος θα βρεθεί να του δείξει ότι το φαγητό είναι συντροφικότητα, απόλαυση, χαρά και αγάπη; Η Μαγειρίτσα! Ναι, η μικρή μαγείρισσα! Όταν το Λαίμαργο Πουλί, ο πιο στενός συνεργάτης του αυτοκράτορα, ανακαλύπτει ότι κρυφά φτιάχνει σαλάτες, εκείνη προτείνει στον Φαταούλιο να μην τη στείλει φυλακή, αλλά να του λέει κάθε μέρα ένα παραμύθι-συνταγή μαγειρικής από τις χίλιες και μία συνταγές της. Εκείνος δέχεται, χωρίς να ξέρει ότι θα ανακαλύψει για το μαγείρεμα και το φαγητό τόσα, όσα δε φαντάζεται. Και κυρίως ότι κάθε φαγητό κρύβει μέσα του κι ένα παραμύθι.

Εκδόσεις Πατάκη

6 βιβλία που θα σου κρατήσουν την καλύτερη «παρέα» στην παραλία

#4

Καλλιόφηηηηηη! Το φερίφτερο του φεριφτερά φετάειειει!

Μακριά από τη Γη, κάπου στο διάστημα, ο πλανήτης ΠΑΦ είναι καταδικασμένος να καταστραφεί. Γι’ αυτό τον λόγο, οι εξωγήινοι κάτοικοί του χρειάζονται ένα σχέδιο ώστε να συγκεντρώσουν χρήματα με τα οποία θα αγοράσουν έναν καινούριο πλανήτη. Και να τι σκέφτηκαν: θα κλέψουν τον Τρύφωνα και τη Σάρα, τους αγαπημένους παπαγάλους των παιδιών, θα τους ζευγαρώσουν και θα πουλάνε τους απογόνους τους στον γαλαξία! Τρελό ε;... Και πού να διαβάσετε τι άλλο συμβαίνει σ΄ αυτή τη θεότρελη, διαστημική περιπέτεια του Τρύφωνα! Μη χασομεράτε λοιπόν. Ανοίξτε το βιβλίο και ξεκινήστε!

Εκδόσεις Πατάκη

#5

Οι ζαβολιές του Ζαβολίνου

Όλο ζαβολιές και κατεργαριές κάνει ο νάνος Ζαβολίνος. Και πολύ στενοχωρεί τους φίλους του, που κατοικούν όλοι μαζί στη Χώρα των Νάνων. Διαρκώς κάτι σοφίζεται για να βγαίνει πάντα εκείνος κερδισμένος και ν' αδικεί τους άλλους. Ώσπου μια μέρα...

Εκδόσεις Πατάκη

Καλοκαιρινή λίστα με βιβλία για μεγαλύτερα παιδιά

Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν, οι οθόνες θα γίνονται όλο και πιο δελεαστικές, γι' αυτό και τα βιβλία που θα τους προτείνετε να διαβάσουν θα πρέπει να έχουν ενδιαφέρουσες για την ηλικία τους ιστορίες. Διαλέξτε ένα βιβλίο για τη φιλία, για το αγαπημένο τους άθλημα ή δραστηριότητα, βιβλία με μυστήριο ή περιπετειώδη.

#1

Όταν μας άφησε η θάλασσα. Μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα από την Κύπρο του 1974

Κύπρος, 1974. Η τουρκική εισβολή στερεί από την Κατερίνα Χρυσοστόμου, ένα νεαρό κορίτσι από την Κερύνεια, το χωριό, το σπίτι, ίσως και τονπατέρα της. Μαζί με τον δίδυμο αδελφό της Μιχάλη επιβιβάζονται σε ένα καράβι που ταξιδεύει για την Ελλάδα.
Μαζί τους ταξιδεύουν κι άλλα παιδιά. Εκατοντάδες κορίτσια και αγόρια, χωρίς γονείς, χωρίς άλλα μέλη των οικογενειών τους, κατευθύνονται προς τον Πειραιά με την ελπίδα μιας καινούριας ζωής, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ιδρύματα και οικογένειες και να ξαναπιάσουν το νήμα μιας ήρεμης ζωής.
Η Κατερίνα και ο Μιχάλης βρίσκονται σε μια χώρα που γνωρίζουν μόνο από βιβλία και ιστορίες. Η ζωή όμως τους επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις. Θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά και ανάμεσά τους; Θα τα καταφέρουν μαζί;

Εκδόσεις Πατάκη

#2

Tο μυστήριο με τον κρυμμένο θησαυρό (Σειρά: Τα Ποδοσφαιρόνια)

Τα Ποδοσφαιρόνια πρόκειται να παίξουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου εναντίον της Λος Χούστος, της ομάδας ενός αναμορφωτηρίου ανηλίκων που μόλις εγκαινιάστηκε λίγο έξω από τη Μικρή Σεβίλλη. Αυτό όμως που τους εντυπωσιάζει περισσότερο δεν είναι το ότι η ομάδα αποτελείται από αγόρια και κορίτσια της ηλικίας τους που έχουν διαπράξει εγκλήματα, αλλά η πειρατική σημαία που κυματίζει πάνω από το γήπεδό τους. Και οι Λος Χούστος έχουν πολλά κοινά με τους πειρατές, ξεκινώντας από το όνομα της αρχηγού τους: Λαόι Τσάι Σαν, όπως η διάσημη Κινέζα πειρατίνα. Και επίσης το μότο του: Δε λέω ψέματα. Δεν καρφώνω. Δεν εμπιστεύομαι. Και το πιο σημαντικό: ένας χάρτης θησαυρού. Απλώς χρειάζονται κάποιον έξω από το αναμορφωτήριο για να τους βοηθήσει να τον βρουν. Αλλά τα Ποδοσφαιρόνια ανησυχούν περισσότερο να μην αποβληθούν από το Διασχολικό Πρωτάθλημα παρά για την αναζήτηση θησαυρών, αν και ίσως όλα σχετίζονται.
Ακόμη ένα νέο μυστήριο για τα Ποδοσφαιρόνια!

Εκδόσεις Πατάκη

#3

Η μυστική ζωή του Γιουτζίνιους Κάπα

mistiki-zoi-gioutzinious-kapa-ekdoseis-pataki.jpg

Ο Ευγένιος πιστεύει ότι είναι αφόρητα συνηθισμένος και βαρετός. Από την άλλη, η Μιχαέλα τον βρίσκει τόσο υπέροχο και σπουδαίο, που τον κάνει ήρωα στα κόμικς της. Εκείνος όμως έχει μάτια μόνο για τη Λουκία, που μένει αδιάφορη. Ο Λουκιανός θα μπορούσε και να λείπει από την ιστορία, υπάρχει μόνο για να κοροϊδεύει τον Ευγένιο και να του δυσκολεύει τη ζωή. Είναι ν’ απορεί κανείς που μέσα σε τόσο δράμα το αγόρι με τη βαρετή ζωή προλαβαίνει να εξιχνιάσει ένα μυστήριο, να ξεσκεπάσει μια απίστευτη πλεκτάνη που απειλεί το οικοσύστημα της πόλης του, να γίνει πραγματικός ήρωας και να σώσει τον κόσμο. Κι όλα αυτά, χωρίς να βγάλει στιγμή το γελοίο καπέλο του.

Εκδόσεις Πατάκη

#4

Κάπου ν΄ ανήκεις

kapou-na-anoikeis-ekdoseis-pataki.jpg

Ένα αγόρι που μεγάλωσε απότομα αποφασίζοντας να μη συμβιβαστεί με καμιά ομάδα, κανένα χρώμα, καμιά σημαία και καμιά πατρίδα αφηγείται την επικίνδυνα αντιφατική και γεμάτη ζωή του στο κορίτσι που έχει ερωτευτεί, με φόντο μια κοινωνία σε αναβρασμό που αναζητά κάθε νύχτα το επόμενο θύμα της.

Ένα βιβλίο σκληρό, τρυφερό, δυνατό, ευαίσθητο, ρευστό και πυρωμένο, για όσους επιδιώκουν να ανήκουν, αλλά με τους δικούς τους όρους.

Εκδόσεις Πατάκη

#5

Τ' αυγουστιάτικο φεγγάρι

Η Άννα είναι μαθήτρια δημοτικού και σκέτος πονοκέφαλος για τη μαμά της, που υποστηρίζει ότι «τα θηλυκά δεν πρέπει να έχουν μεγάλο πόδι ούτε μεγάλο στόμα ούτε μεγάλο μπόι ούτε μεγάλη ιδέα». Η Άννα όμως δε λογαριάζει τον εαυτό της για θηλυκό! Μόλις κατάλαβε μάλιστα ότι δεν της αρέσουν τα κοριτσίστικα παιχνίδια, έψαξε και βρήκε την παρέα των αγοριών. Εκείνα, θα τη χρίσουν σύντομα αρχηγό τους. Τι θα συμβεί όμως στην Άννα όταν η γυναικεία της φύση αρχίζει να παίρνει το πάνω χέρι; Παιχνίδια και μπλεξίματα σε μια φαινομενικά ήσυχη επαρχιακή πόλη, η οποία κρύβει πολλά μυστικά.

Το μυθιστόρημα αποτελεί το πρώτο μέρος της τετραλογίας Η Άννα, τότε και πάντα, όπου παρακολουθούμε τη ζωή της Άννας από τα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν κορίτσι ακόμη μεγάλωνε στην επαρχία, ως τα μέσα της δεκαετίας του ’70, αμέσως μετά τη χούντα. Παράλληλα ζούμε μαζί της την ταραγμένη δεκαετία του ’60 στην Αθήνα, όπου είχε μετακομίσει.

Εκδόσεις Πατάκη

Καλοκαιρινή λίστα με βιβλία για εφήβους

Σε αυτή την ηλικία τα έφηβα παιδιά δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τα βιβλία. Περιμένουν πώς και πώς να έρθει το καλοκαίρι και στο άκουσμα μόνο της λέξης «διάβασμα» δυσανασχετούν. Υπάρχουν όμως και εκείνα τα παιδιά που τους αρέσει να διαβάζουν ένα εξωσχολικό βιβλίο δίπλα στους γονείς τους. Παρακάτω θα βρείτε μερικές φοβερές ιστορίες που θα δελεάσουν ακόμα και τους πιο απρόθυμους αναγνώστες.

#1

Νήματα που ενώνουν

ΟΙ ΜΟΙΡΑΪΔΕΣ, ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΜΟΙΡΩΝ, ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΤΡΙΑΔΕΣ: μία να γνέθει, μία να ξεδιαλέγει τα νήματα και μία να κόβει τις κλωστές που ενώνουν τους ανθρώπους με τα πράγματα που αγαπούν, αλλά και με την ίδια τη ζωή. Οι αδελφές Όρα δεν αποτελούν εξαίρεση. Η Ιώ, η μικρότερη, χρησιμοποιεί τις θεϊκές ικανότητές της δουλεύοντας ως ιδιωτική ντετέκτιβ στη μισοβυθισμένη πόλη του Αλάντε.

Όμως, η πιο πρόσφατη υπόθεση που αναλαμβάνει τη φέρνει μπροστά σε μια αποτρόπαια ανακάλυψη: κάποιος αρπάζει γυναίκες, ακρωτηριάζοντας το νήμα της ζωής τους, και στη συνέχεια τις εξαπολύει ως «αερικά» στην πόλη για να σκοτώσουν. Προκειμένου να βρει τον ένοχο, η Ιώ θα πρέπει να συνεργαστεί με τον Εντέι Ρούνα, το δεξί χέρι της διαβόητης βασίλισσας της Μαφίας – και επίσης το αγόρι που είναι γραφτό της να αγαπήσει, μιας και τους συνδέει, πριν ακόμα συναντηθούν, ένα σπάνιο νήμα του πεπρωμένου.

Η υπόθεση γίνεται πολύ προσωπική όταν η αποξενωμένη μεγάλη αδελφή της Ιώς επιστρέφει στην πόλη, στο πλευρό του βασικού υπόπτου της. Στην πορεία των ερευνών, μυστικά του παρελθόντος της βγαίνουν στο φως, ενώ τα συναισθήματά της για τον Εντέι δυναμώνουν. Μέσα σε όλα αυτά, η Ιώ θα πρέπει να ακολουθήσει στοιχεία που την οδηγούν στις πιο σκοτεινές γωνιές του Αλάντε και να ξεσκεπάσει μια συνωμοσία στην οποία εμπλέκονται ορισμένοι από τους ισχυρότερους παράγοντες της πόλης – προτού η καταστροφή χτυπήσει τη δική της πόρτα.

Εκδόσεις Πατάκη

#2

Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη

Ένα κορίτσι, δύο αγόρια, το καλοκαίρι που όλα αλλάζουν.
Η Μπέλυ μετράει τη ζωή της με καλοκαίρια. Οτιδήποτε όμορφο, οτιδήποτε μαγικό συμβαίνει στη ζωή της γίνεται το καλοκαίρι. Τους χειμώνες απλώς μετράει τον χρόνο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Κάθε χρόνο περνά τις διακοπές της με την οικογένειά της, στο εξοχικό σπίτι στην παραλία της Σουζάνας, της καλύτερης φίλης της μητέρας της, παρέα με τους δυο γιους της, τον Κόνραντ και τον Τζεραμάια. Η Μπέλυ ήταν από πάντα ερωτευμένη με τον Κόνραντ, τον μεγαλύτερο από τους δυο, όμως εκείνος την έβλεπε πάντα σαν την ενοχλητική μικρή αδερφή του. Αντίθετα, ο Τζερεμάια ήταν πάντα φιλικός μαζί της. Ίσως ο μόνος που της έδινε σημασία. Αυτό το καλοκαίρι, όμως, όλα αλλάζουν. Η Μπέλυ συνειδητοποιεί ότι μεταμορφώνεται από κορίτσι σε μια γοητευτική κοπέλα η οποία ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη έλξη στα αγόρια που την περιστοιχίζουν. Ο ήρεμος και πράος Τζερεμάια πέφτει γρήγορα στη γοητεία της, όπως και ο Καμ, το «καλό» παιδί που θα μπορούσε εύκολα να ερωτευτεί η Μπέλυ, αλλά δεν το κάνει. Μόνο ο απόμακρος Κόνραντ δείχνει αδιάφορος στη γοητεία της. Παράλληλα, η μητέρα των αγοριών αντιμετωπίζει προβλήματα που η Μπέλυ δυσκολεύεται να κατανοήσει.

Το μυθιστόρημα συνδυάζει έξοχα το ερωτικό ειδύλλιο και το οικογενειακό δράμα με μια δυνατή ιστορία ενηλικίωσης. Και παρόλο που η ιστορία ενηλικίωσης αποτελεί την πιο ουσιαστική πλευρά του, δεν παύει να ικανοποιεί και όσους επιζητούν να διαβάσουν μια ανάλαφρη, ερωτική καλοκαιρινή ιστορία. Οι αναγνώστες θα γοητευτούν από τη δεκαπεντάχρονη Μπέλυ, η οποία ανακαλύπτει ότι δεν μπορείς πάντα να διαλέγεις αυτόν που θα αγαπήσεις, καθώς και από τον μαγικό κόσμο των καλοκαιρινών διακοπών που αριστοτεχνικά ζωντανεύει η συγγραφέας. Έναν κόσμο όπου όλα μπορούν να συμβούν...

Το Καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες και έχει αποσπάσει παντού ενθουσιώδεις κριτικές.

Εκδόσεις Πατάκη

#3

Κυνηγοί και λύκοι

Έξι μαύρες ιστορίες (συν μία) δοσμένες σαν παραμύθια με ήρωες που νομίζουν. Νομίζουν ότι κάποια πεποίθησή τους είναι αυτονόητη, νομίζουν ότι βρήκαν επιτέλους έναν σύντροφο, ότι νίκησαν τη θλίψη, ότι ψυχική γενναιοδωρία σημαίνει ανοιχτωσιά, ότι η απόλυτη αγάπη είναι η μεγαλύτερη ευτυχία ή ότι γνωρίζουν τι είναι στ’ αλήθεια δικό τους.

Τελικά, όλοι τους είναι είτε κυνηγοί είτε λύκοι – ηθελημένα ή τραγικά άθελά τους, θύτες και θύματα των ψευδαισθήσεων που «νόμιζαν» ότι τους ταιριάζουν.

Εκδόσεις Πατάκη

#4

Καθετί το λυπηρό είναι ένα ψέμα (μια αληθινή ιστορία)

Σε ένα γυµνάσιο της Οκλαχόµα, ο Κχόσρου (που όλοι τον φωνάζουν Ντάνιελ) στέκεται µπροστά στο δύσπιστο κοινό των συµµαθητών του και µιλάει για την οικογένειά του, υφαίνοντας µαζί πραγµατικές και φανταστικές ιστορίες από τη ζωή των Ιρανών προγόνων του, καθώς και µύθους βγαλµένους από την πλούσια περσική λαϊκή παράδοση. Κατασκευάζει έτσι ένα µεγάλο παραµύθι µε σκοπό να σώσει τη ζωή του. Ή, πιο σωστά, για να διεκδικήσει το δικαίωµά του στην αλήθεια. Ένας µαγευτικός και σαγηνευτικός συνδυασµός τρυφερότητας, χιούµορ και αφηγηµατικής δύναµης. Ο Ντάνιελ ξεδιπλώνει µέσα στο αφιλόξενο περιβάλλον µιας σχολικής τάξης µία ιστορία για να σώσει τη ζωή του, σαν µια σύγχρονη Σεχραζάντ στις Χίλιες και µία νύχτες. Η αφήγηση πλέκεται αριστοτεχνικά, δηµιουργώντας έναν εντυπωσιακό λογοτεχνικό καµβά. Καθώς γυρνάς τις σελίδες νιώθεις περίπου όπως οι πρόγονοί µας όταν µαζεύονταν γύρω από µια φωτιά και άκουγαν ιστορίες. Ένα υποβλητικό αυτοβιογραφικό µυθιστόρηµα ειπωµένο µε κέφι από έναν αξιαγάπητο νεαρό Ιρανό πρόσφυγα. Το συναρπαστικό αυτό βιβλίο θέτει µεταξύ άλλων ερωτήµατα όπως: Ποιος κατέχει την αλήθεια; Ποιος τολµά να την πει; Ποιος την πιστεύει; «Ένα σύγχρονο αριστούργηµα» – The New York Times Book Review «Αριστοτεχνικό, σπινθηροβόλο και γεµάτο αυθεντικότητα» – The Wall Street Journal «Απλά µαγευτικό» – TODAY.com «Ένα από τα βιβλία που µπορούν να αλλάξουν τον κόσµο» – BookPage «∆ιαφορετικό από ό,τι έχετε διαβάσει και από ό,τι θα διαβάσετε ποτέ» –Lind Sue Park

Εκδόσεις Πατάκη

#5

Η Ανδριανή και ο κυνηγός

Η Ελένη Δικαίου επανέρχεται με ένα νέο εφηβικό μυθιστόρημα το οποίο περιέχει υπερφυσικά στοιχεία και μια κλιμακωτή δράση που δανείζεται στοιχεία θρίλερ, κρατώντας έτσι αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως το τέλος.

Η Ανδριανή είναι τελειόφοιτη Λυκείου, από εύπορη οικογένεια, η οποία απέτυχε στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Οι γονείς της βρίσκονται σε διάσταση και η μητέρα της εμπιστεύεται έναν άντρα που της πουλάει ένα σαλέ σε μια ορεινή περιοχή, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά. Έτσι, ακολουθεί με βαριά καρδιά τη μητέρα της στο βουνό όπου οι δυο τους διαπιστώνουν πως το σαλέ είναι υπό διάλυση και δύσκολα θα μπορέσει να λειτουργήσει. Παρά τις πολύ σημαντικές διαφωνίες τους, εργάζονται γι' αυτόν τον κοινό σκοπό ενώ η Ανδριανή, απομονωμένη από τον έξω κόσμο, βρίσκει παρηγοριά σε ένα μισογκρεμισμένο σπίτι στο οποίο επικοινωνεί τα συναισθήματά της. Το εγκαταλειμμένο αυτό σπίτι αποτελεί θεματοφύλακα της μνήμης του τόπου. Εκεί συναντά και έναν παράξενο άντρα, τον Άντζελο, ο οποίος τη γοητεύει με τα λόγια και τη στάση του, και για τον οποίο γρήγορα αναπτύσσει ερωτικά συναισθήματα.

Στο μυθιστόρημα αυτό, η καλή συγγραφέας αναπτύσσει τη σχέση μάνας-κόρης, διαχειρίζεται τις κρίσεις που περνά η σχέση τους αλλά και το χάσμα των γενεών ανάμεσά τους, αναδεικνύει ευφάνταστα τη μοναξιά της ηρωίδας στο βουνό βάζοντάς την να συνδιαλλαγεί με το υπερφυσικό. Πετυχαίνει τέλος την ώσμωση τοπίου και ανθρώπων στην πολύ ενδιαφέρουσα σκηνή καταδίωξης, παραδίδοντας, εντέλει, το καλύτερο μυθιστόρημα των τελευταίων χρόνων - το οποίο κρατάει τον αναγνώστη τόσο με την πλοκή του, όσο και με τον αφηγηματικό του τρόπο.

Εκδόσεις Πατάκη

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved