Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη σύνδεση με τα παιδιά μας μέσα από την αγάπη για τα βιβλία;
- Τι ρόλο έχουν τα βιβλία στην οικοδόμηση μιας δυνατής σχέσης των παιδιών με τους γονείς τους
- Πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τα βιβλία
Γράφει η Εύη Σταθάτου
Η αγάπη για τα βιβλία και το διάβασμα μαθαίνεται όσο μικρός ή μεγάλος και αν είναι ένας άνθρωπος. Ναι, οι εποχές έχουν αλλάξει, η δύναμη της ψηφιακής εικόνας είναι πολύ μεγάλη και συχνά μας «κλέβει» χρόνο από το διάβασμα. «Να διαβάσω λίγες σελίδες από το βιβλίο μου ή να δω την αγαπημένη μου σειρά στο Netflix;», «Να παίξω online games ή να ξεκινήσω το καινούριο βιβλίο που έχω στο κομοδίνο μου;» Καθημερινές σκέψεις μικρών και μεγάλων ανθρώπων μέσα σε μια οικογένεια.
Η τεχνολογία λοιπόν αναπτύσσεται και μαζί της και εμείς οι άνθρωποι. Και εκεί χρειάζεται η χρυσή ισορροπία. Κατά τη γνώμη μου τα παιδιά δε χρειάζεται να στερούνται ώρες παιχνιδιού για να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία, ούτε πρέπει να είναι το διάβασμα προϋπόθεση για να παίξουν. Δεν πρέπει δηλαδή να είναι κάτι αναγκαστικό και πιεστικό, αλλά κάτι που σιγά σιγά θα αγαπήσουν, γιατί θα τα ταξιδέψει σε έναν όμορφο κόσμο, θα τα διασκεδάσει και παράλληλα θα τα διδάξει.
Ο ρόλος μας ως γονείς είναι σημαντικός ώστε να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν πως το διάβασμα δεν είναι το ίδιο με τις υποχρεώσεις για το σχολείο, αλλά είναι χαρά, ξεκούραση, γνώση, εμπειρία. Γιατί τα οφέλη που χαρίζει η ανάγνωση ενός βιβλίου σε κάθε άνθρωπο, πόσο μάλλον στα παιδιά, είναι πολλά και αναντικατάστατα.
Μέσα από τις ιστορίες τα παιδιά μαθαίνουν για σημαντικές αξίες, για τη φιλία, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό. Μαθαίνουν να νικούν τους φόβους τους, αφού μαζί με τον ήρωα της κάθε ιστορίας έρχονται αντιμέτωποι με τυχόν δικούς τους φόβους και αρχίζουν να σκέφτονται πώς θα μπορούσαν να λύσουν ένα πρόβλημα. Ακόμα τα παιδιά μέσα από τα βιβλία αναπτύσσουν τη φαντασία τους.
Τι ρόλο όμως έχουν τα βιβλία εκτός από τα παραπάνω οφέλη στην οικοδόμηση μιας δυνατής σχέσης με τους γονείς τους;
Στόχος κάθε γονιού είναι να συνδεθεί και να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με τα παιδιά του. Η φιλαναγνωσία μπορεί να χτίσει μια δυνατή σχέση μεταξύ παιδιών και γονιών και να βοηθήσει στη δημιουργία μιας ισορροπημένης συναισθηματικής ανάπτυξης για τα παιδιά μας.
Όταν το διάβασμα γίνεται μια αγαπημένη συνήθεια μέσα στην ημέρα μας, είτε είμαστε στο σπίτι και ξεκουραζόμαστε είτε βρισκόμαστε σε οικογενειακές διακοπές, δημιουργεί μια κοινή αγαπημένη ώρα για όλη την οικογένεια, κάτι που χτίζεται με τα χρόνια και μας δένει σαν οικογένεια.
Ακόμη ένα βιβλίο είναι πάντα μία πολύ καλή αφορμή για διάλογο μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Τι πιο όμορφο από το να ολοκληρώσουμε ένα βιβλίο και να προβληματιστούμε, να μοιραστούμε την εμπειρία μας με τους γονείς και τα αδέρφια μας. Μέσα από τις ιστορίες των βιβλίων οι γονείς μπορούμε να περάσουμε στα παιδιά με όμορφο τρόπο τις δικές μας αξίες για τη ζωή.
Θα μου πείτε, δεν είναι πάντα εύκολο να ωθήσουμε το παιδί μας προς την ανάγνωση, κυρίως γιατί τα παιδιά το συνδέουν με το διάβασμα και τις υποχρεώσεις για το σχολείο.
Πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τα βιβλία;
- Αρχικά καλό είναι να αγαπάμε εμείς τα βιβλία και να διαβάζουμε οι ίδιοι. Κάθε γονιός αποτελεί πρότυπο για το παιδί του κυρίως με τις πράξεις του, όχι τόσο με τα λόγια του. Έτσι, όταν ένα παιδί βλέπει το γονιό του να διαβάζει και να το απολαμβάνει, αργά ή γρήγορα θα δοκιμάσει και το ίδιο να διαβάσει κάποιο βιβλίο.
- Από μικρή ηλικία βάζουμε τα παραμύθια στην καθημερινή ρουτίνα των παιδιών μας. Διαβάζοντας στο παιδί μας πριν κοιμηθεί, το βοηθάμε να κοιμηθεί καλύτερα αλλά και να αγαπήσει το διάβασμα μέσα από μια αγαπημένη συνήθεια με το γονιό του.
- Κάνουμε δώρο στο παιδί μας ένα βιβλίο, και ακόμα καλύτερα, πηγαίνουμε μαζί σε κάποιο βιβλιοπωλείο, ξεφυλλίζουμε μαζί του βιβλία και το αφήνουμε να επιλέξει το ίδιο το βιβλίο που του κέντρισε το ενδιαφέρον. Δεν χρειάζεται να είναι το βιβλίο που θα επιλέγαμε εμείς για αυτό!
- Δείχνουμε στα βιβλία το σεβασμό μας δημιουργώντας στο σπίτι μας βιβλιοθήκες και φτιάχνοντας όμορφες γωνιές ανάγνωσης βιβλίου που μας προδιαθέτουν να διαβάσουμε.
- Μετά το τέλος ενός βιβλίου θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την ιστορία του με τα παιδιά μας, να τα ρωτήσουμε πώς τους φάνηκε και να απαντήσουμε σε δικές τους ερωτήσεις.
- Μια ωραία συνήθεια είναι να μοιραζόμαστε δικές μας εμπειρίες από αγαπημένα βιβλία μας όταν ήμασταν μικροί, πόσο μας άρεσαν, πόσο μας συγκίνησαν, πόσα μάθαμε από αυτά.
Τα βιβλία μπορούν να γίνουν όχημα για να συνδεθούμε και να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά μας αρκεί να γίνουμε εμείς πρώτα το παράδειγμα και να τα αφήσουμε να δημιουργήσουν τα ίδια τη δική τους σχέση αγάπης με τα βιβλία χωρίς καταπίεση, άγχος και στερήσεις. Θα είναι μια σχέση που θα τα συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή!
Εύη Σταθάτου
Πιστοποιημένη Parent Coach