Οι καλύτερες δραστηριότητες για παιδί ενός έτους

Στους 12 μήνες, το μικρό σας είναι επίσημα ένα μικρό νήπιο! 

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Οι καλύτερες δραστηριότητες για παιδί ενός έτους

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, το μικρό σας έχει εξελιχθεί από ένα νυσταγμένο νεογέννητο σ' ένα δραστήριο νήπιο . Αναμφισβήτητα, έχει κάνει πολλά βήματα προόδου. Εξερευνά ακόμη περισσότερο τον κόσμο γύρω του καθώς επίσης μπορεί να αρχίσει να επικοινωνεί μαζί σας.

Προκειμένου, να κατακτήσει νέες δεξιότητες, φροντίστε να περνάτε άφθονο χρόνο παίζοντας. Το παιχνίδι δεν αφορά μόνο στη διασκέδαση αλλά και στη κατάκτηση αναπτυξιακών ορόσημων.

Αναπτυξιακά ορόσημα ενός έτους

Δεξιότητες όπως το να χαιρετά, να κάνει τα πρώτα του βήματα και, αργότερα, να συντάσσει προτάσεις ονομάζονται αναπτυξιακά ορόσημα, τα οποία τα περισσότερα παιδιά πετυχαίνουν μέχρι μια ορισμένη ηλικία.

Αυτά τα ορόσημα βοηθούν την/τον παιδίατρο αλλά και εσάς να παρακολουθείτε την ανάπτυξη του παιδιού σε τέσσερις σημαντικές κατηγορίες ανάπτυξης: κοινωνικοσυναισθηματική, επικοινωνία γλώσσα και επικοινωνία, νόηση και λεπτές κινητικές δεξιότητες.

Σε γενικές γραμμές, να τι πρέπει να περιμένετε να δείτε το μωρό να έχει καταφέρει μέχρι τα πρώτα του γενέθλια:

Κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες

  • Μπορεί να είναι ντροπαλό ή νευρικό με τους ξένους
  • Έχει «αγαπημένα» παιχνίδια-αντικείμενα και ανθρώπους
  • Σας δίνει το παραμύθι στα χέρια όταν θέλει να ακούσει μια ιστορία
  • Επαναλαμβάνει ήχους ή λόγια

Γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες

  • Ανταποκρίνεται σε απλά αιτήματα
  • Χρησιμοποιεί απλές χειρονομίες, όπως κουνάει το κεφάλι «όχι» ή χαιρετάει «αντίο».
  • Κάνει ήχους με αλλαγές στον τόνο
  • Προσπαθεί να επαναλάβει τις λέξεις που λέτε

Γνωστικές δεξιότητες

  • Εξερευνεί αντικείμενα με διαφορετικούς τρόπους (όπως κούνημα ή χτύπημα)
  • Μπορεί να βρει εύκολα κρυμμένα αντικείμενα
  • Αντιγράφει χειρονομίες
  • Αρχίζει να χρησιμοποιεί σωστά τα αντικείμενα
  • Μπορεί να ακολουθήσει απλές οδηγίες

Λεπτές κινητικές δεξιότητες

  • Μπορεί να κάνει μερικά βήματα
  • Μπορεί να σταθεί μόνο του

«Τα μακαρόνια που χορεύουν»: Εύκολο πείραμα για νήπια παιδιά

Δραστηριότητες για παιδί ενός έτους

1. Διαδραστικό παραμύθι

Καθώς διαβάζετε στο παιδί σας ένα παραμύθι, αλληλεπιδράστε πέρα από τις λέξεις. Για παράδειγμα, δείξτε ανθρώπους και αντικείμενα και κάντε ερωτήσεις όπως «Πού είναι το μωρό;» ή «Τι ήχο κάνει η πάπια;».

Όσο περισσότερες λέξεις ακούει το μικρό σας όταν του μιλάτε και του διαβάζετε, τόσο περισσότερο θα αρχίσει να κάνει συνδέσεις μεταξύ ήχων και λέξεων .

2. Παίξτε με παζλ

Τοποθετήστε μερικά μεγάλα, ογκώδη κομμάτια παζλ και βοηθήστε το παιδί σας να το συναρμολογήσει. Σε αυτή την ηλικία, μπορεί να δυσκολεύεται να βάλει τα κομμάτια στη σειρά αλλά μη ξεχνάτε να το επαινείτε κατά την ολοκλήρωση. Είναι ένα μεγάλο push αυτοπεποίθησης.

Πότε τα μωρά καταλαβαίνουν τη σημασία των λέξεων; Η επιστήμη απαντά

3. Πηγαίνετε μια βόλτα στη φύση

Βγείτε έξω και εξερευνήστε παρέα! Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους η φύση μπορεί να γίνει «δάσκαλος» σε αυτή την ηλικία.

Αφήστε το παιδί σας να νιώσει το γρασίδι, να εξερευνήσει διαφορετικές υφές, να σταθεί σε ένα παγκάκι για να ενισχύσει τις αδρές κινητικές του δεξιότητες και αφήστε το να μαζέψει άμμο ή χώμα σε έναν κουβά για να βελτιώσει τη γνωστική του ανάπτυξη.

Μιλήστε για αυτά που βλέπετε γύρω σας όπως πουλιά, λουλούδια, δέντρα και οτιδήποτε άλλο γύρω σας βοηθά στη γλωσσική ανάπτυξη.

4. Δημιουργήστε μια διαδρομή με εμπόδια

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει καλύτερα τον χώρο γύρω του και να βελτιώσει τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες, ενθαρρύνετέ το να μπουσουλήσει πέρα δώθε στο σπίτι.

5. Φτιάξτε ένα αισθητηριακό μπουκάλι

Βάλτε δημητριακά, γκλίτερ ή κόκκους ρυζιού σε ένα καλά κλεισμένο μπουκάλι νερού, στη συνέχεια δώστε το στο μικρό σας και αφήστε το να το κουνήσει, βελτιώνοντας έτσι τις αισθητηριακές και οπτικές του δεξιότητες.

Μην αισθάνεστε ενοχές εάν δεν έχετε χρόνο για να κατασκευάσετε περίτεχνα αισθητήρια παιχνίδια ή αρκετό χώρο στο σπίτι καθώς το παιδί σας μπορεί να παίξει με τα πιο απλά πράγματα.

Με πληροφορίες από: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved