Χημικά που βρίσκονται σε απορρυπαντικά/καθαριστικά και μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα

Τα απορρυπαντικά περιέχουν ισχυρές χημικές ουσίες που υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να γίνουν τοξικές.

Μαργαρίτα Νικολάου
Χημικά που βρίσκονται σε απορρυπαντικά/καθαριστικά και μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα
Bigstock

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα. Από την ηλικία του ζευγαριού μέχρι τον τρόπο ζωής που κάνει και, ναι, ακόμη και τα προϊόντα που θα επιλέξει κανείς για να καθαρίσει το σπίτι του ή να λούσει τα μαλλιά του.

Αν και έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις σχετικά με το πόσο ακριβώς επηρεάζουν τα χημικά που βρίσκονται στο σπίτι τη γονιμότητα, πολλοί επιστήμονες συμφωνούν ότι υπάρχουν ορισμένες τοξίνες που σίγουρα μπορούν να κάνουν πιο δύσκολη τη σύλληψη. Και για όσους θα έκαναν τα πάντα για να δουν τις πολυπόθητες δύο ροζ γραμμές σε ένα τεστ εγκυμοσύνης, η απόφαση να αποφευχθούν τα χημικά προϊόντα είναι μια εύκολη απόφαση.

Οι καθημερινές χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη γονιμότητα του ζευγαριού

Όμως, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί μύθοι εκεί έξω για το τι σχέση έχουν οι χημικές ουσίες με τη γονιμότητά μας, μπορεί σίγουρα να είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς τι να πιστέψει και τι όχι, ειδικά αν προσπαθεί να αποκτήσει ένα παιδί και δυσκολεύεται. Από που να ξεκινήσει λοιπόν;

kathariotita-mpaniou.jpg

Ορίστε τα καλά νέα: Αυτές οι χημικές ουσίες δεν είναι τόσο τρομακτικές όσο μπορεί να ακούγονται, αλλά υπάρχουν μέρη όπου μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να βλάψετε τη γονιμότητά σας απλώς κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές σε ό,τι χρησιμοποιείτε στο σπίτι.

Ο τρόπος με τον οποίο οι χημικές ουσίες επηρεάζουν το σώμα

Πώς επηρεάζουν τα χημικά στη γονιμότητα αρχικά; Όλα ξεκινούν από το ενδοκρινικό μας σύστημα. Υπάρχουν ορισμένες χημικές ουσίες στο περιβάλλον μας που θεωρούνται ενδοκρινικοί διαταράκτες. Πρόκειται για ουσίες που εισπνέουμε, καταπίνουμε η απορροφούμε μέσω του δέρματός μας, όπως αναφέρει και το kepka.org.

Ενδοκρινικοί διαταράκτες και γονιμότητα

Ευρύματα των πρόσφατα δημοσιευμένων κλινικών μελετών, δείχνουν ότι υπάρχει θετική συσχέτιση της έκθεσης στους EDCs και εμφάνισης μίας σειράς διαταραχών του ανθρώπινου αναπαραγωγικού συστήματος, στις οποίες περιλαμβάνονται η γυναικεία υπογονιμότητα, αυξημένα ποσοστά αποβολών και ενδομητρίωσης, αύξηση της εμφάνισης νεοπλασμάτων, επιδείνωση της ποιότητας του σπέρματος αλλά και δυσγενεσία των όρχεων.

Στον άνθρωπο, η δράση μιας σειράς ενδοκρινικών διαταρακτών φανερώνει ξεκάθαρα την συσχέτισή τους με διαταραχές τόσο του ανδρικού όσος και του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Είναι σαφές ότι οι επιστημονικές μελέτες στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να επικεντρωθούν στην θέσπιση ενός ενιαίου συστήματος εκτίμησης των επιδράσεων των συγκεκριμένων χημικών ουσιών στον ανθρώπινο πληθυσμό σε σχέση με την επίδραση που έχουν αυτοί στο αναπαραγωγικό σύστημα των αρρένων και των θήλεων.

Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα εδώ.

kitriniles-mpaniou-katharisma.jpg

Φυσικά, οι επιστήμονες ερευνούν συνεχώς τις χημικές επιδράσεις στη γονιμότητα, βοηθώντας μας να καταλάβουμε τι ακριβώς πρέπει να αποφύγουμε ενώ προσπαθούμε να γίνουμε γονείς. Για παράδειγμα, σε μια σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη, τα PFA - μια ομάδα χημικών ουσιών που μπορούν να βρεθούν σε κοινά προϊόντα -όπως το Τεφλόν- μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα και ακόμη και να επηρεάσουν το βάρος γέννησης ενός βρέφους

Διαταραχές ωορρηξίας και υπογονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οικιακές χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τη γονιμότητα

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, υπάρχουν ορισμένες χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τη γονιμότητα και επίσης να βλάψουν τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όπως αναφέρει και ο γυναικολόγος, Μενέλαος Λυγνος, οι βασικότεροι ενδοκρινικοί διαταρακτές είναι:

  • Δισφαινόλη Α (Bisphenol A/ BPA) – εντοπίζεται κατά κύριο λόγο σε πλαστικά όπως: επαναχρησιμοποιούμενες φιάλες, μαχαιροπίρουνα, ουσίες επίστρωσης κονσερβών και κυτίων (αλουμινένια κουτάκια) αναψυκτικών.
  • Φθαλικές Ενώσεις (Phthalates) – χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πλαστικών, τα οποία χάρη σε αυτές καθίστανται διάφανα και ανθεκτικά και ανευρίσκονται σε συσκευασίες, παιχνίδια, φαρμακευτικές ουσίες, αλλά και χιλιάδες άλλα προϊόντα. Η απόρριψή τους στο περιβάλλον ως αποτέλεσμα έχει τη «διαρροή» τους και τη μόλυνση των τροφών, του υδροφόρου ορίζοντα, του εδάφους και του αέρα.
  • Διοξίνες (Dioxins) και ουσίες, που ομοιάζουν με Διοξίνες – πρόκειται για ουσίες, που περιέχουν Χλώριο και απελευθερώνονται στο περιβάλλον κυρίως εξαιτίας της καύσης αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών, που επιτρέπουν σε οργανικές ενώσεις να «αντιδράσουν» με το χλώριο. Βασική πηγή Διοξινών είναι η ανεξέλεγκτη καύση απορριμμάτων. Ανευρίσκονται στην τροφική αλυσίδα, στο έδαφος, στα γαλακτοκομικά, στα κρέατα, στα ψάρια και στα οστρακοειδή.

Σύμφωνα με τους New York Times, αυτά μπορούν να βρεθούν στο νερό της βρύσης, ανάλογα με την περιοχή στην οποία μένετε, καθώς και σε ποπ κορν μικροκυμάτων και σε ορισμένες συσκευασίες τροφίμων και σε εξοπλισμό εξωτερικού χώρου.

Άλλες εναλλακτικές λύσεις σε δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες

Τώρα που γνωρίζετε τις χημικές ουσίες που είναι πιο επιβλαβείς για τη γονιμότητά σας, ίσως να είστε έτοιμες για μερικές αλλαγές:

  • Εγκαταστήστε ένα φίλτρο νερού βρύσης για να βοηθήσετε στο φιλτράρισμα των PFA
  • Χρησιμοποιήστε γυάλινα μπουκάλια και δοχεία νερού στην κουζίνα αντί για πλαστικά
  • Αφαιρέστε το τεφλόν και προτιμήστε ανοξείδωτο ή κεραμικό
  • Προτιμήστε προϊόντα μαλλιών χωρίς χημικά χωρίς φθαλικές ενώσεις
  • Φτιάξτε ποπ κορν στην κατσαρόλα και όχι στα μικροκύματα
  • Χρησιμοποιήστε προϊόντα καθαρισμού μόνο με φυσικά συστατικά

Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να διαβάζετε τις ετικέτες και να γνωρίζετε ποια προϊόντα βάζετε στο σπίτι σας.

Και να θυμάστε: Η ψυχική σας υγεία είναι επίσης σημαντική, και θα ήταν εύκολο να έχετε εμμονή με όλες τις χημικές ουσίες στις οποίες εκτίθεστε ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε. Ωστόσο, μπορεί να είναι αδύνατο να εξαλείψετε κάθε δυνητικά επιβλαβή χημική ουσία από τη ζωή σας.

με πληροφορίες από το mom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved