Κατοικίδια σε μοντεσσοριανές τάξεις: Πώς οι μικροί μας φίλοι συμβάλουν στην ανάπτυξη του νηπίου;

Κατοικίδια και παιδιά - Οφέλη για τα παιδιά από τη συμβίωση με κάποιο κατοικίδιο.

Πέγκυ Τζάννε
Κατοικίδια σε μοντεσσοριανές τάξεις: Πώς οι μικροί μας φίλοι συμβάλουν στην ανάπτυξη του νηπίου;
Bigstock

Στις μοντεσσοριανές τάξεις συναντάμε συχνά κάποιο κατοικίδιο. Μπορεί να είναι ένα ενυδρείο με ψάρια, ένα κουνέλι ή ακόμη και ένας σκύλος. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι πολύ συγκεκριμένοι και ο στόχος είναι να εμπλουτιστεί η εκπαιδευτική εμπειρία των παιδιών με σημαντικά εφόδια και δεξιότητες για το μέλλον. Ακούγεται περίπλοκο και όμως είναι πολύ απλό.

Μοntessori νηπιαγωγείο – Τι προσφέρει σε ένα παιδί

Και πώς, λοιπόν, η συνύπαρξη με ένα κατοικίδιο ζωάκι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και να συμβάλει στην ανάπτυξη του παιδιού;

Αρχικά ένας σπουδαίος λόγος για να έχει κανείς κατοικίδιο όντας γονέας μικρού παιδιού είναι το αίσθημα της ευθύνης που καλλιεργείται στο παιδί. Απ’ το να φροντίσει για την τροφή και τη σίτιση του κατοικιδίου, μέχρι να καθαρίσει τον χώρο του ή και να το χτενίσει είναι μερικές μόνο από τις ευθύνες που μπορούμε να μοιραστούμε μαζί του και να το βοηθήσουμε να νιώσει υπεύθυνο για μια ύπαρξη ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθησή του.

https://www.instagram.com/reel/C7YkCVWo8Lc/

Έπειτα, το να διαχειριστεί το παιδί ένα κατοικίδιο δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Ιδίως αν πρόκειται για ένα μικρόσωμο ζωάκι χρειάζεται κανείς να είναι πολύ προσεκτικός με τις κινήσεις του. Θα χρειαστεί να το παρατηρήσει αρκετά, ώστε να καταλάβει πώς μπορεί να παίζει μαζί του, πώς «επιτρέπεται» να το αγγίζει και τι το ενοχλεί ή δεν το ευχαριστεί. Θα μάθει να του συμπεριφέρεται με χάρη, ευγένεια και σεβασμό, σημαντικές αξίες που κάθε παιδί πρέπει να διδαχθεί στα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του.

Από Montessori νηπιαγωγείο σε δημόσιο Δημοτικό - Είναι απλή η μετάβαση;

Καλλιεργούν την αξία της ενσυναίσθησης

Κατά τον ίδιο τρόπο, τα παιδιά θα καλλιεργήσουν και τη σημαντικότατη αξία τους ενσυναίσθησης που τόσο πολύ απουσιάζει από τη σημερινή κοινωνία. Όταν κάποιος νοιάζεται για τη φροντίδα ενός κατοικιδίου μαθαίνει αβίαστα πώς να προσφέρει αγάπη και στοργή. Έτσι, παρατηρούμε το μικρό παιδί να χαίρεται και να ικανοποιείται όταν το ζωάκι, το οποίο φροντίζει, δείχνει και εκείνο ικανοποιημένο και ήρεμο και να λυπάται όταν αντιμετωπίζει μια δυσκολία. Τέτοιου είδους εμπειρίες προετοιμάζουν το παιδί για την ίδια τη ζωή.

Χάρη στα ζώα το παιδί μαθαίνει συναρπαστικές πληροφορίες για τον κόσμο

Παρατηρώντας τα μπορεί κανείς να οδηγηθεί σε χιλιάδες ερωτήματα και, μέσα από έρευνα, σε πολλά συμπεράσματα που εμπλουτίζουν τη γνώση για την ίδια τη ζωή και τον πλανήτη μας.

Μην πιέζετε το νήπιο παιδί σας να μάθει γραφή και ανάγνωση

Χάρη σε ένα κατοικίδιο το παιδί έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη φύση

Ακόμη και για όσους από εμάς ζούμε σε ένα αστικό περιβάλλον, ένα κατοικίδιο είναι ικανό να μας υπενθυμίζει πως οι ρυθμοί μας δε χρειάζεται να είναι τόσο έντονοι και πως στην πραγματικότητα η φύση μας είναι πολύ κοντά σε αυτή των ζώων. Το κατοικίδιο μεταδίδει ηρεμία και γαλήνη ακόμη και σε έναν ολοένα και πιο μηχανοποιημένο κόσμο.

https://www.instagram.com/reel/C4YOATkNlqy/

Το κατοικίδιο μπορεί να βοηθήσει το παιδί σε θέματα υγιεινής

Μέσα από τη φροντίδα του μπορεί ένα νήπιο να αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι η καθαριότητα, καθώς η υγεία των κατοικιδίων επηρεάζεται άμεσα από τις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον τους. Έτσι, οι διάφοροι κανόνες υγιεινής των ζώων μπορούν να αποτελέσουν πραγματικό μάθημα ζωής για τα παιδιά.

Συνεισφέρει στη συναισθηματική ευημερία και την ψυχική υγεία του παιδιού

Τέλος, ένα σπουδαίο προνόμιο των παιδιών που μεγαλώνουν με ένα κατοικίδιο είναι η συνεισφορά αυτού στη συναισθηματική ευημερία και την ψυχική υγεία του παιδιού αλλά και ολόκληρης της οικογένειας. Οι μικροί μας φίλοι, βλέπετε, μας παρέχουν παρηγοριά κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνου περιόδου, καθώς και μας βοηθούν να μειώσουμε ή και να εξαλείψουμε τα άγχη και τις φοβίες μας. Επίσης, προσφέρουν σταθερότητα, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για παιδιά που αντιμετωπίζουν σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον τους όπως η απώλεια ενός προσώπου κλπ.

Πώς θα μάθουμε στο παιδί μας την αξία της αυτοφροντίδας - Καθημερινά tips

Όπως και να έχει αδιαμφισβήτητα η παρουσία μιας μικρής χνουδωτής ύπαρξης μόνο θετικά μπορεί να επηρεάσει ένα παιδί, οικοδομώντας την αίσθηση της κοινότητας στο περιβάλλον του και διδάσκοντάς το υπευθυνότητα, καλοσύνη και συμπόνια. Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως ένα κατοικίδιο προσδίδει ασφάλεια μέσα από τη συνεχόμενη παρουσία του και η ασφάλεια αυτή βοηθάει το παιδί σε όλα τα στάδια εξέλιξης της ζωής του συμβάλλοντας σημαντικά στην ομαλή ανάπτυξή του.

https://www.instagram.com/reel/Cyseg20oe5q/

Πέγκυ Τζάννε
German & English Childhood Educator

Μη διστάσεις να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί μου! Θα με βρεις στο Instagram και TikTok

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved