Παιδικές φοβίες - Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Ανακαλύψτε πρακτικές συμβουλές και τεχνικές χαλάρωσης που θα βοηθήσουν το παιδί σας να ηρεμήσει και να αισθανθεί πιο ασφαλές.

Παιδικές φοβίες - Πώς να τις αντιμετωπίσετε
Bigstock

Αργά ή γρήγορα είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Η φαντασία του παιδιού σας θα επικεντρωθεί στην παροδικότητα της ζωής. Για κάποιους, αυτή η ενόραση μπορεί να γίνει εμμονή και πριν το καταλάβετε έχετε στα χέρια σας ένα φοβισμένο παιδί, κολλημένο πάνω σας και εξαιρετικά απρόθυμο να πάει μόνο του στο κρεβάτι και να κοιμηθεί.

Για να υποστηρίξετε το παιδί σας σε αυτή τη διαδικασία ανάπτυξης της ψυχικής ανθεκτικότητας και της εμπιστοσύνης στις δικές του δυνάμεις για να αντιμετωπίσει το άγνωστο, πρέπει να ξεκινήσετε από τον ίδιο σας τον εαυτό.

Έχετε επίγνωση της δυσφορίας που σας προκαλούν οι ερώτησεις του παιδιού σας σχετικά με διάφορους φόβους;

Ίσως να έχετε γίνει έξπερτ στο να παρακάμπτετε τα σήματα του σώματός σας, εκτρέποντας τη σημαντική ερώτηση του παιδιού σας με μια αστεία ανταπάντηση.

Προτείνεται να εκμεταλλευτείτε αυτή τη στιγμή ως αφορμή για να εξερευνήσετε τη σχέση σας με την ιδέα αυτή. Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο για πολλούς νέους γονείς καθώς συχνά λείπει το πλαίσιο και η καθοδήγηση της θρησκείας, η οποία δίνει ένα πλαίσιο αιτιολόγησης.

Πρέπει, λοιπόν, να δώσετε χώρο για να αντιμετωπίσετε «φιλοσοφικά» ερώτηματα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε το φόβο και την ανησυχία που μπορεί να σας προκαλούν τέτοιες σκέψεις . Μόλις «κάνετε» χώρο για τις δικές σας ταλαντεύσεις, θα είστε σε καλύτερη θέση να απαντήσετε στις σκέψεις του παιδιού σας.

Πρακτικές συμβουλές

Οι παιδικές φοβίες δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που βοηθούν τα περισσότερα παιδιά να ηρεμήσουν, ώστε να μπορούν να σκεφτούν πιο καθαρά.

1. Μάθετε για την τεχνική αναπνοής «4-7-8»

Το άγχος θα περιοριστεί από την πρώτη κιόλας φορά, καθώς θα ενεργοποιηθεί το πνευμονογαστρικό νεύρο (vagus nerve) το οποίο επηρεάζει την αντίδραση του σώματος στη χαλάρωση .

Βήματα

Βήμα 1: Εισπνέετε από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα
Βήμα 2: Κρατάτε την αναπνοή σας για 7 δευτερόλεπτα
Βήμα 3: Εκπνέετε για 8 δευτερόλεπτα από το στόμα
Βήμα 4: Επαναλαμβάνετε για 4 φορές

Αναπνέοντας συγχρονισμένα και μαζί με το παιδί σας για μερικά λεπτά την ημέρα, θα περάσετε λίγο χρόνο στη σιωπή , εσείς και οι σκέψεις σας. Κρατηθείτε χέρι-χέρι, αν σας βοηθάει. Θα κάνετε το bonding που σας αξίζει και θα ηρεμήσετε παρέα.

2. Βεβαιωθείτε πως κάνει μια ισορροπημένη ζωή

Συζητάτε κάθε μέρα ώστε να βεβαιώνεστε πως αυτός ο φόβος δεν αποτελεί διέξοδο για μια άλλη ανησυχία , όπως είναι οι σχολικές επίδοσεις ή ο εκφοβισμός.

3. Προγραμματίστε τακτικά μια «ώρα ανησυχίας»

Είναι μια τέλεια ιδέα για να συζητάτε και να αντιμετωπίζετε τις τρέχουσες ανησυχίες. Βάλτε ένα ανώτατο όριο στο χρόνο - 15 λεπτά κάθε φορά - και διδάξτε στο παιδί σας να φυλάει κάθε περαιτέρω αναστοχασμό για το επόμενο χρονικό διάστημα που έχετε προγραμματίσει. «Παρκάρετε το αυτοκινητάκι της ανησυχίας» προς το παρόν.

4. Πηγαίνετε βόλτες στη φύση

Πηγαίνετε εκδρομές στη φύση και εξετάστε τον κύκλο της ζωής με όλους τους, ατελείωτους, τρόπους που εκδηλώνεται.

5. Αφηγηθείτε ιστορίες.

Δεν χρειάζονται εξηγήσεις, αλλά τέτοιες ιστορίες χρησιμεύουν στην οικοδόμηση της εσωτερικής δύναμης που ανακαλύπτουν οι άνθρωποι όταν έρχονται αντιμέτωποι με απροσδόκητες προκλήσεις και αλλαγές . Αναζητήστε υποστήριξη στην παιδική λογοτεχνία.

6. Μην παραμυθιάζετε το παιδί με ημιμαθείς απαντήσεις

Βεβαιωθείτε ότι αναγνωρίζετε πλήρως το φόβο του, τη δυσφορία που τον συνοδεύει και προσπαθήστε να απαντάτε ξεκάθαρα στις ερωτήσεις του.

Πηγή: reneevandervloodt.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved