4 μαθήματα που θα πάρουν τα παιδιά βλέποντας την ταινία «Το βιβλίο της ζούγκλας»

Μέσα από τη σύγκρουση της φύσης με τον ανθρώπινο πολιτισμό, ο Μόγλης ανακαλύπτει την ταυτότητά του. Η ιστορία προσφέρει πολύτιμα μαθήματα για τη φιλία, τον σεβασμό προς τη φύση και την έννοια της οικογένειας.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
4 μαθήματα που θα πάρουν τα παιδιά βλέποντας την ταινία «Το βιβλίο της ζούγκλας»
Bigstock

«Το βιβλίο της ζούγκλας», γραμμένο από τον Rudyard Kipling, είναι ένα από τα πιο γνωστά βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας ενώ το 1967 έγινε κωμική ταινία μιούζικαλ κινουμένων σχεδίων. Οι κύριοι χαρακτήρες του είναι παιδιά και ζώα που μιλούν.

Ο Kiplingήταν Άγγλος, αλλά γεννήθηκε στη Βομβάη της Ινδίας το 1865. Ίσως εξαιτίας αυτού, όλοι οι βασικοί χαρακτήρες , εκτός από τον Μόγλη, είναι ζώα της ζούγκλας.

Τρεις εκδοχές του παραμυθιού έχουν μεταφερθεί συνολικά στον κινηματογράφο. Η πρώτη κυκλοφόρησε το 1942. Η δεύτερη, παραγωγής Walt Disney, βγήκε το 1967.Η πιο πρόσφατη, επίσης από την Disney, είναι μια live action εκδοχή και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2016.

Περίληψη της πλοκής

Η κύρια πλοκή επικεντρώνεται στον Μόγλη, ένα μωρό που χάνεται στη ζούγκλα της Ινδίας και μεγαλώνει από μια αγέλη λύκων. Ο αρχηγός της αγέλης, ο Ακέλα, μαζί με τον καλόκαρδο αρκούδο Μπαλού και τον μαύρο πάνθηρα Μπαγκίρα, φροντίζουν τον Μόγλη και τον διδάσκουν τους νόμους της ζούγκλας.

Ο κύριος ανταγωνιστής τους είναι ο Σιρ Χαν, μια άγρια τίγρη που θέλει να σκοτώσει τον Μόγλη. Καθώς ο Μόγλης μεγαλώνει, ανακαλύπτει την ανθρώπινη του φύση και έρχεται αντιμέτωπος με τη σύγκρουση μεταξύ του κόσμου των ζώων και του ανθρώπινου πολιτισμού.

Τελικά, ο Μόγλης αποφασίζει να επιστρέψει στο ανθρώπινο χωριό, αποδεχόμενος τη διττή του ταυτότητα. Ωστόσο, παραμένει πάντα συνδεδεμένος με τη ζούγκλα και τα ζώα που τον μεγάλωσαν.

Το έργο εξερευνά θέματα όπως η επιβίωση, η φιλία , η ελευθερία, αλλά και η έννοια της οικογένειας και της ταυτότητας.

Quotes από την ταινία Harry Potter που θα εμπνεύσουν τα παιδιά σας

Ο Μόγλης και η ταυτότητά του

Το βασικό δίλημμα του Μόγλη αντικατοπτρίζει την καθολική σύγκρουση μεταξύ φύσης και πολιτισμού, πρωτόγονου ενστίκτου και ανθρώπινης λογικής. Από τη μια πλευρά, νιώθει ελεύθερος και προστατευμένος στη ζούγκλα, αλλά από την άλλη γνωρίζει ότι ανήκει στον ανθρώπινο κόσμο, όπου οι νόμοι είναι διαφορετικοί και πιο περίπλοκοι.

Ο Μόγλης, τελικά, πρέπει να ανακαλύψει την ταυτότητά του και να ισορροπήσει ανάμεσα στα δύο αυτά στοιχεία. Η επιστροφή του στον ανθρώπινο κόσμο δεν ακυρώνει την εμπειρία του στη ζούγκλα, αλλά του επιτρέπει να φέρει μαζί του τα μαθήματα και τις αξίες που έμαθε από τα ζώα , διαμορφώνοντας έτσι μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που ενσωματώνει και τα δύο μέρη της φύσης του.

5 ταινίες που αναδεικνύουν την τρυφερή σχέση πατέρα-γιου

4 μαθήματα από το «Βιβλίο της ζούγκλας»

1. Σεβασμός στη φύση

Η ιστορία δείχνει τον άνθρωπο ως μέλος μιας κοινότητας που περιλαμβάνει τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον. Αυτό μάς διδάσκει το πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τον πλανήτη, ο οποίος παρουσιάζεται ως σπίτι και ως πάροχος τροφής και στέγης. Αυτή είναι μια ουσιαστική αξία για τους μικρούς αναγνώστε και θεατές.

2. Η πραγματική μας οικογένεια είναι οι άνθρωποι που μας αγαπούν

Ο Μόγλης χωρίστηκε από τους γονείς του, γεγονός που παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία. Ωστόσο, καταλήγει να μεγαλώσει από ζώα που δεν είχαν καμία σχέση με το είδος του. Μετά από αυτό, υιοθετείται από μια ανθρώπινη οικογένεια που του έδωσε επίσης αγάπη.

Aθλητικό σινεμά: 4 διαχρονικές ταινίες που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά σας

3. Προσέξτε ποιους εμπιστεύεστε

Σε στιγμές αδυναμίας , ο Μόγλης μπαίνει στον πειρασμό να γίνει φίλος με το φίδι Kaa. Ωστόσο, δεν πέφτει στην παγίδα του, καθώς ξέρει ότι οι προθέσεις του δεν είναι καθόλου καλές.

5 μαθήματα ζωής που θα μάθετε από αυτές τις ταινίες κινουμένων σχεδίων

4. Οι αληθινοί φίλοι είναι πάντα εκεί για 'σένα

Κατά τη διάρκεια της ταινίας, ο Μόγλης αντιμετωπίζει διάφορες απειλές, απορρίψεις και προκλήσεις. Υπάρχουν όμως δύο φίλοι που είναι πάντα δίπλα του. Ο Μπαλού και ο Μπαγκίρα, αυτοί που εγγυήθηκαν γι' εκείνον στον βράχο του «Συμβουλίου της ζούγκλας» όταν ήταν ακόμα μωράκι και υποσχέθηκαν να τον προσέχουν. Πρόκειται, πράγματι, για ένα όμορφο μήνυμα που αφορά στην αξία της ουσιαστικής φιλίας.

Με πληροφορίες από: youaremom.com

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved