Πώς η προετοιμασία των γευμάτων μπορεί να μας βοηθήσει στην απώλεια βάρους και το καλοκαίρι;

«Η προετοιμασία των γευμάτων δεν είναι μόνο σημαντική το χειμώνα αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και για το καλοκαίρι»

Ευσταθία Παπαδά
Πώς η προετοιμασία των γευμάτων μπορεί να μας βοηθήσει στην απώλεια βάρους και το καλοκαίρι;
Bigstock

Αν το φετινό καλοκαίρι σας βρίσκει σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους και θέλετε να συνεχίσετε την προσπάθεια και τους καλοκαιρινούς μήνες απολαμβάνοντας τις εξόδους και τις διακοπές του καλοκαιριού είναι σημαντικό να προετοιμάζετε τα γεύματα της εβδομάδας. Η προετοιμασία των γευμάτων δεν είναι μόνο σημαντική το χειμώνα αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και για το καλοκαίρι.

Γιατί έχει σημασία η προετοιμασία των γευμάτων;

Εξοικονόμηση χρόνου

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της προετοιμασίας των γευμάτων είναι η εξοικονόμηση χρόνου καθώς κανείς δε θέλει να περνάει πολύ χρόνο στην κουζίνα το καλοκαίρι. Περάστε μερικές ώρες στην κουζίνα την Κυριακή προετοιμάζοντας τα γεύματα της εβδομάδας κι έτσι θα έχετε θρεπτικές επιλογές έτοιμες, θα μπορείτε να απολαύσετε τις καλοκαιρινές δραστηριότητες και θα αποφύγετε το καθημερινό μαγείρεμα αποφεύγοντας έτσι και τις υψηλές θερμοκρασίες της κουζίνας.

Έλεγχος μερίδας

Όταν πεινάμε και βιαζόμαστε να ετοιμάσουμε ένα γεύμα, τείνουμε να κάνουμε παρορμητικές επιλογές τροφίμων και να τρώμε μεγαλύτερες μερίδες. Η προετοιμασία γευμάτων θα σας επιτρέπει να μεριδοποιείτε τα γεύματά σας εκ των προτέρων, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπερκαταναλώσετε ή δεν θα κάνετε ανθυγιεινές επιλογές.

Επιλογές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

Όταν έχετε προετοιμάσει τα γεύματά σας, είναι πιο πιθανό να επιλέξετε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Πολύχρωμες σαλάτες, ψητό κοτόπουλο, βρασμένα αυγά και ψητά λαχανικά είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που μπορείτε να προετοιμάσετε.

vradino-fagito-suntages.jpg

Πώς θα προετοιμάσουμε τα γεύματα μας;

1. Ετοιμάστε το πλάνο της εβδομάδας

Λάβετε υπόψη το πρόγραμμά σας, τις δραστηριότητες και τυχόν κοινωνικές εκδηλώσεις. Επιδιώξτε μια ισορροπία από άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, καλά λιπαρά και πολλά φρούτα και λαχανικά. Προσαρμόστε αναλόγως και τη λίστα του σούπερ μάρκετ έτσι ώστε να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων.

2. Μαγειρεύετε περισσότερες μερίδες

Επιλέξτε μια μέρα όπως η Κυριακή για να μαγειρέψετε μεγαλύτερες ποσότητες. Μπορείτε να ψήσετε στήθη κοτόπουλου, γλυκοπατάτες, να βράσετε κινόα και να ψιλοκόψετε λαχανικά. Αποθηκεύστε σε χωριστά δοχεία.

3. Μοιράστε τις σαλάτες σε βαζάκια

Ξεκινήστε με το dressing στο κάτω μέρος, ακολουθούμενο από σύνθετους υδατάνθρακες όπως η κινόα, μία πηγή άπαχης πρωτεΐνης και λαχανικά. Όταν έρθει η ώρα να φάτε, ανακινήστε το βάζο και η σαλάτα σας θα είναι έτοιμη.

4. Προετοιμάστε τα συστατικά των smoothies

Μπορείτε να αναμείξετε τα αγαπημένα σας συστατικά για τα smoothies σας (σπανάκι, μούρα, μπανάνα, φράουλες κτλ) και να τα καταψύξετε σε ατομικά σακουλάκια. Όταν έρθει η ώρα για την κατανάλωση προσθέστε μόνο το γάλα ή το γιαούρτι και ανακατέψτε.

5. Ετοιμάστε οvernight oats

Προετοιμάστε το πρωινό σας από την προηγούμενη μέρα. Ανακατέψτε τη βρώμη, το γάλα, τους σπόρους chia και τις αγαπημένες σας επικαλύψεις (όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, μέλι) σε ένα βάζο. Βάλτε στο ψυγείο όλη τη νύχτα και θα έχετε έτοιμο το πρωινό σας.

6. Ετοιμάστε τις πηγές άπαχης πρωτεΐνης των γευμάτων σας

Ψητές γαρίδες, μπιφτέκια κοτόπουλου ή γαλοπούλας, τόφου είναι μόνο μερικές επιλογές που μπορείτε να προετοιμάσετε και να συνδυάστε με κινόα, γλυκοπατάτα ή καστανό ρύζι για ένα χορταστικό γεύμα.

Τέλος είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ευελιξία παίζει ρόλο-κλειδί σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους. Ενώ η προετοιμασία των γευμάτων είναι απαραίτητη, αν προκύψει μία πρόσκληση για φαγητό έξω ή μία εξόρμηση στην παραλία, απολαύστε το φαγητό σας χωρίς ενοχές κι επανέλθετε στα προετοιμασμένα γεύματά σας αργότερα.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &

University College London (UCL)

Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved