Τι πρέπει να προσέχουμε στην κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι;

Τι να γνωρίζετε για την κατανάλωση αλκοόλ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ευσταθία Παπαδά
Τι πρέπει να προσέχουμε στην κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι;
Bigstock

Για τους περισσότερους η κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι αυξάνεται καθώς οι έξοδοι και οι ημέρες των διακοπών πληθαίνουν και αποτελούν ευκαιρία για διασκέδαση. Ωστόσο, θα πρέπει να παραμένουμε προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ για να αποφύγουμε δυσάρεστες επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ας δούμε παρακάτω μερικά χρήσιμα tips:

  1. Παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι

Ο ζεστός καιρός μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την αφυδάτωση. Όταν απολαμβάνετε ένα αλκοολούχο ποτό, είναι σημαντικό να εναλλάσετε με την κατανάλωση νερού για να διατηρήσετε τα καλά επίπεδα υδάτωσης του οργανισμού.

Συμβουλές διατροφής για τις καλοκαιρινές εξόδους για φαγητό

  1. Επιλέξτε ελαφρύτερα αλκοολούχα ποτά

Το καλοκαίρι απαιτεί πιο ελαφριά ποτά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Μερικές επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι ένα παγωμένο ποτήρι ροζέ ή λευκό αφρώδες κρασί ή μία μπύρα χαμηλή σε αλκοόλ. Τα ποτά με περισσότερο αλκοόλ σε συνδυασμό με τη ζέστη μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή και ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

  1. Προσέχετε την περιεκτικότητα των ποτών σε ζάχαρη

Τα κοκτέιλ είναι μία εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή το καλοκαίρι και οι συνδυασμοί για να επιλέξετε είναι πολλοί. Ωστόσο, τα περισσότερα κοκτέιλ περιέχουν αρκετή ζάχαρη λόγω των φρουτοποτών και των διάφορων σιροπιών που προστίθενται. Μπορείτε να επιλέξετε εκείνα με την περισσότερη περιεκτικότητα σε πάγο και να ζητήσετε την προσθήκη light αναψυκτικών όταν κάποιο αναψυκτικό αποτελεί συστατικό του κοκτέιλ. Μερικές πιο ελαφριές επιλογές σε κοκτέιλ είναι το mojito, το martini, η margarita, το daquiri, η tequila sunrise και το kamikaze.

  1. Συνδυάστε την κατανάλωση αλκοόλ με φαγητό

Απολαύστε το ποτό σας παράλληλα με ένα ισορροπημένο γεύμα. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως τα ψητά ψάρια και τα θαλασσινά μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης του αλκοόλ. Συνοδεύστε το γεύμα σας με σαλάτα με ελαιόλαδο και μία μερίδα σύνθετων υδατανθράκων όπως ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά ή ψωμί ολικής άλεσης για να έχετε θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες τροφίμων στο πιάτο σας.

Τι πρέπει να προσέχουμε στις καλοκαιρινές εξόδους για φαγητό;

  1. Προσέξτε την έκθεση στον ήλιο

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του ήλιο, οδηγώντας γρηγορότερα σε ηλιακά εγκαύματα και δερματικές αλλοιώσεις. Εφαρμόστε αντηλιακό και φορέστε προστατευτικά ρούχα εάν πίνετε σε εξωτερικό χώρο.

kalokairi-oikogeneia.jpg

  1. Σχεδιάστε εκ των προτέρων

Εάν γνωρίζετε ότι πρόκειται να έχετε μία καλοκαιρινή βραδινή έξοδο ή εκδήλωση μπορείτε να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ μέσα στην ημέρα. Καλό είναι επίσης να προγραμματίσετε την επιστροφή σας μετά την έξοδο και να αποφύγετε την οδήγηση.

  1. «Ακούστε» το σώμα σας

Είναι σημαντικό να θέσετε ένα προσωπικό όριο για την κατανάλωση αλκοόλ. Ο ήλιος και η ζέστη μπορεί να εντείνουν τις επιπτώσεις του αλκοόλ, οπότε καλό θα ήταν να είστε προσεκτικοί. Είναι επίσης χρήσιμο να ‘ακούτε’ το σώμα σας κι εάν αισθάνεστε ζάλη, κούραση ή υπερβολική ζέστη είναι καλύτερα να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ και να επικεντρωθείτε περισσότερο στην κατανάλωση νερού.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved