Εξωσωματική μπορούν να κάνουν όλες οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας;
Ασφαλώς και όλες οι γυναίκες έχουν δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή εφόσον αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας.
Ολα τα προβλήματα έχουν τις λύσεις τους και αυτό ασφαλώς βρίσκει εφαρμογή και στην αναπαραγωγή. Από τις πολυκυστικες ωοθήκες μέχρι την ανεπάρκεια των ωοθηκών και από την ήπια ολιγοασθενοσπερμια μεχρι την πλήρη αζωοσπερμια, δεν υπάρχει πρόβλημα που η σύγχρονη υποβοηθούμενη αναπαραγωγήνα μην μπορεί να λύσει. Απλά αυτό που μένει στον ειδικό γονιμότητας είναι να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει την ασθενή του και το ιδανικότερο μονοπάτι που θα οδηγήσει στην επίτευξη του κοινού στόχου.
Προσωπικά όμως θα ήθελα να αντιστρέψω το ερώτημα και να ρωτήσω 'Εξωσωματική χρειάζεται να κάνουν όλες οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας;'
Υποβοήθηση της αναπαραγωγής είναι στον κοινό νου συνυφασμένη με διενέργεια εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά πόσο λάθος κάνει κάποιος όταν αυτά τα δύο τα ταυτίζει…
Στην πραγματικότητα αν κανείς αναλογιστεί ότι η ανεξήγητη υπογονιμότητα, η οποία αφορά περισσότερο από το ένα τρίτο των υπογόνιμων ζευγαριών, οφείλεται σε παράγοντες όπως η ενδομητρίωση και η ενδομητρίτιδα που διαγιγνώσκονται αλλά και θεραπεύονται εύκολα με άλλους τρόπους εκτός εξωσωματικής γοονιμοποίησης εύκολα θα καταλαβει ότι με αυτόν τον τρόπο τα συγκεκριμένα περιστατικά αποφεύγουν τον δρόμο της 'εργαστηριακής' αναπαραγωγής.
Η ενδομητρίωση για παράδειγμα πλήττει μεγάλο μέρος των αναπαραγόμενων γυναικών και η ανακάλυψη της αλλά και η θεραπεία της γίνεται μεσώ της λαπαροσκόπησης. ¨Όταν αυτή περιοριστεί σε ένα νεαρό ζευγάρι με κανένα άλλο ορατό πρόβλημα γονιμότητας τότε η πρόσβασή τους στη φυσική σύλληψη μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 60%.
Η ενδομητρίτιδα από την άλλη πλευρά αποτελεί τον αόρατο εχθρό της γονιμότητας πολλών γυναικών και οφείλεται στη είσοδο ‘απρόσκλητων’ μικροβίων που διεισδύουν στο άσηπτο περιβάλλον της μήτρας και δημιουργούν αφιλόξενες συνθήκες εντός αυτής για την εμφύτευση εμβρύου. Η λοίμωξη αυτή, κατά κανόνα ασυμπτωματική, οφείλεται σε παράγοντες που δύσκολα γίνονται αντιληπτοί με τους συμβατικούς τρόπους. Η διάγνωση τίθεται μέσω μιας απλής υστεροσκόπησης και ανάλογα προς το στάδιο της φλεγμονής προτείνεται και η αντίστοιχη θεραπεία της. Από τότε που ανακαλύφθηκε προσφάτως η εικόνα της ενδομήτριας φλεγμονής στην υστεροσκόπηση και η αντιμετώπισή της έχουν ευεργετηθεί πάρα πολλά ζευγάρια τα οποία έχουν αποφύγει την εξωσωματική γονιμοποιήση μετά από πολλά χρόνια υπογονιμότητας.
Επιπλέον, ορμονικές ή μεταβολικές διαταραχές όπως η υπερπρολακτιναιμία, ο υποθυρεοειδισμός αλλά και η αντίσταση στην ινσουλίνη ευθύνονται για ένα σημαντικό κομμάτι αναπαραγωγικής δυσλειτουργίας και αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα εύκολα από μια έμπειρη ομάδα εξειδικευμένων ιατρών (ειδικός γονιμότητας, ενδοκρινολόγος και διατροφολόγος).
Είναι λοιπόν πολλές οι παρεμβάσεις που ο ειδικός γονιμότητας μπορεί να κάνει προκειμένου να αποκαταστήσει την πρόσβαση του ζευγαριού του στις φυσιολογικές συνθήκες σύλληψης και να αποφύγει την εξωσωματική γονιμοποίηση. Από την άλλη βέβαια δεν πρέπει η τελευταία να δαιμονοποιείται αλλά αντιθέτως να επιδιώκεται χωρίς ταμπού ή προκαταλήψεις όπου χρειάζεται. Άλλωστε πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι αδιέξοδα στην σύγχρονη αναπαραγωγική ιατρική δεν υπάρχουν!
Σφακιανούδης Κωνσταντίνος, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ειδικός στην Υποβοηθουμένη Αναπαραγωγή
Website: www.sfakianoudis.gr
Social Media : https://www.facebook.com/sfakianoudis & https://www.youtube.com/user/sfakianoudis
Email: sfakianosc@yahoo.gr
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Κωνσταντίνος Σφακιανούδης γεννήθηκε στην Αθήνα από πρόσφυγες γονείς από την Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών με ιδιαίτερη διάκριση και εισήλθε με το θεσμό των Πανελληνίων Εξετάσεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών από όπου και αποφοίτησε στα έξι έτη σπουδών.
Ειδικεύθηκε στη Μαιευτική-Γυναικολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βρυξελλών CHU ST PIERRE και εργάστηκε επί αρκετά χρόνια στο δίκτυο IRIS-SUD ως επιμελητής.
Παράλληλα, εξειδικεύτηκε στην λαπαροσκοπική Χειρουργική στο διεθνούς φήμης κέντρο CLERMONT-FERRAND της Γαλλίας από όπου και κατέχει το Ευρωπαικό Δίπλωμα Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης και για το διάστημα 2007-2009 ήταν υπεύθυνος του Χειρουργικού τομέα Day-Clinic στη νοσοκομείο Hopital d Ixelles των Βρυξελλών.
Εξειδικεύτηκε στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο CHU ST PIERRE Βρυξελλών και στην Ανδρική Υπογονιμότητα στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Montpelier και της Toulouse. Στη συνέχεια διετέλεσε υπεύθυνος του τομέα Γυναικείας και Ανδρικής υπογονιμότητας στο Νοσοκομείο Hopital d Ixelles των Βρυξελλών και του τομέα ανδρικής υπογονιμότητας του CHU ST PIERRE.
Επίσης, είναι κάτοχος του Γαλλικού τίτλου εξειδίκευσης στην κολποσκόπηση από το Πανεπιστήμιο της LILLE. Στο διάστημα 2006-2009 ορίστηκε υπεύθυνος προώθησης του μητρικού θηλασμού στη μεγαλύτερη μονάδα ΜΗΤΕΡΑΣ-ΠΑΙΔΙΟΥ του Βελγίου (Hopital d Ixelles) και κατόρθωσε να πάρει η μονάδα αυτή την ευρωπαϊκή διαπίστευση “Hopital ami des enfants” ( Φιλικό Νοσοκομείο για τα βρέφη).
Το 2006 βραβεύτηκε από τον Βελγικό Σύλλογο Μαιευτήρων –Γυναικολόγων με το δεύτερο βραβείο καλύτερης ανακοίνωσης σπάνιου περιστατικού. Είναι δε υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Πειραματικής Φαρμακολογίας.
Ο ιατρός Σφακιανούδης είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών δημοσιεύσεων και ομιλητής σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια μαιευτικής-γυναικολογίας και εξωσωματικής γονιμοποίησης. Είναι μέλος της ΕSHRE (Εuropean Society of Human Reproduction and Embryology) , του Γαλλικού Σωματείου Ανδρολόγων (SALF) καθώς και του Βελγικού Συνδέσμου Ιατρών εξειδικευμένων στην υπογονιμότητα (BSRM).
Από τον Ιούνιο του 2009 είναι επιστημονικός υπεύθυνος της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ όπου καθημερινά μετέχει στη φροντίδα δεκάδων ασθενών που πάσχουν από γυναικεία και ανδρική υπογονιμότητα.
Ο Κωνσταντίνος Σφακιανούδης είναι παντρεμένος με την ενδοκρινολόγο Αναστασία Δεμπεγιώτη και είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών.