Η διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού
Στις μέρες μας, υπάρχει αγαστή συνεργασία των Ογκολόγων και των Γυναικολόγων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Με αφορμή τον Οκτώβριο, μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, ο Δρ Παναγιώτης Καραντζής, MD, PhD, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Επιστημ. Συνεργάτης της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ & Αναπλ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΜΗΤΕΡΑ, τονίζει ότι «Σήμερα με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας αιχμής στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, υπάρχει λύση και αυτή είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων ή ωοθηκικού ιστού».
Μετά το αρχικό ψυχολογικό σοκ που βιώνει η γυναίκα και το περιβάλλον της αφού προταθεί από τον Μαστολόγο - Χειρουργό και τον Ογκολόγο η χειρουργική αφαίρεση του καρκινικού όγκου- μεγάλου ή μικρού-, και πριν περάσει σε μετεγχειρητικά σχήματα, όπως χημειοθεραπείες ή ακτινοβολίες, υπάρχει ένα μικρό χρονικό “παράθυρο” 4 έως 6 εβδομάδων, όπου η γυναίκα μπορεί να διατηρήσει τη γονιμότητά της, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και πιο συγκεκριμένα, ένα ολιγοήμερο πρόγραμμα διέγερσης των ωοθηκών.
Τι είναι το πρόγραμμα διέγερσης ωοθηκών
Το πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου, δηλαδή ανεξάρτητα από το πότε η γυναίκα πρόκειται να έχει περίοδο. Η διέγερση των ωοθηκών γίνεται με υποδόριες ενέσεις σε καθημερινή βάση για 9-10 ημέρες περίπου, συνοδευόμενη απαραίτητα και από αντιοιστρογόνο αγωγή από το στόμα, ούτως ώστε τα επίπεδα των οιστρογόνων να μην αυξηθούν υπερβολικά. Η αγωγή αυτή θα συνεχιστεί για 2 εβδομάδες και μετά την ολοκλήρωση της διέγερσης, έτσι ώστε τα επίπεδα των οιστρογόνων να πέσουν ραγδαία αμέσως μετά.
Ποιος είναι ο στόχος
Ο στόχος είναι να επιτύχουμε τη συλλογή ενός ικανοποιητικού αριθμού ωαρίων, συνήθως επιθυμούμε ο αριθμός αυτός να είναι διψήφιος κι αυτό διότι μας δίνεται έτσι η δυνατότητα επιλογής περισσότερων και καλής ποιότητας εμβρύων όταν η υγεία της γυναίκας το επιτρέψει. Πρέπει να τονισθεί ότι επιθυμούμε τον παραπάνω σχεδιασμό στη διέγερση που θα κάνουμε, γνωρίζοντας ότι στην απόψυξη των αγονιμοποιήτων ωαρίων, θα υπάρξουν και απώλειες.
Η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού που αναφέρθηκε παραπάνω, συνήθως προτείνεται σε πολύ μικρά κορίτσια με άλλου τύπου νεοπλασίες, όπου από την μια μεν η διέγερση ωοθηκών δεν συνιστάται, από την άλλη η πιθανότητα καρκίνου του μαστού είναι εξαιρετικά απίθανη. Γι’ αυτό και την αναφέρουμε ως απλή επιλογή, αλλά όχι ως την βέλτιστη λύση στη συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών με το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Πρέπει να τονισθεί ότι πλέον στις μέρες μας, υπάρχει αγαστή συνεργασία των Ογκολόγων και των Γυναικολόγων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ώστε να μην χαθεί ούτε μια μέρα στην προσπάθεια που κάνει η γυναίκα να λύσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας που την απασχολεί, αλλά και ταυτόχρονα να ανοίξει και ένα παράθυρο ελπίδας για το μέλλον, διατηρώντας την γονιμότητά της.
Έτσι, θα μπορεί πάλι μετά από λίγο καιρό να ονειρεύεται, κάνοντας σχέδια για την ζωή που θα θέλει να ξανακερδίσει!
Δρ Παναγιώτης Καραντζής,
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,
Αναπλ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ
& Επιστημ. Συνεργάτης της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβυογένεσις
More info:
www.karantzisivf.gr & https://www.facebook.com/karantzisivf/
Τηλ. 210 6424198 | Βασ. Σοφίας 117, Αθήνα
Τηλ. 211 7500510 | ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ, Φλέμινγκ 15, Μαρούσι, Αθήνα
Σύντομο βιογραφικό
Ο Παναγιώτης Καραντζής ΜD, PhD, DRCOG σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύθηκε στην Μαιευτική - Γυναικολογία εξ ολοκλήρου στη Μ. Βρετανία (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του MANCHESTER, ROYAL MATERNITY HOSPITAL και PRINCESS ROAL HOSPITAL στο HULL – YORKSHIRE) και τέλος εκπαιδεύτηκε για 2 χρόνια στην ενδοσκοπική χειρουργική. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ασχολείται ενεργά με την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας του Κ. Πάντου στην κλινική Genesis Αθηνών. Έχει, παράλληλα, συμμετάσχει σε σειρά εργασιών, πολλές από τις οποίες παρουσίασε σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και fora. Ο ιατρός διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΜΗΤΕΡΑ, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας IVF του ΜΗΤΕΡΑ επί σειρά ετών και ταμίας στο Δ.Σ της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Β' Πανεπιστημιακή Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Καθηγητού Γ. Κρεατσά και ορκίσθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2012. Τον Οκτώβριο του 2016 του απονεμήθη από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Διαπίστευση ικανοτήτων στην υστεροσκοπική και λαπαροσκοπική χειρουργική. Από τον Μάιο του 2020 είναι Αναπληρωτής Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΜΗΤΕΡΑ και από τον Ιανουάριο του 2022 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF ΕMΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ.