Πώς μπορούν οι γυναίκες να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους πριν από τη θεραπεία καρκίνου
Πόσο επηρεάζουν οι θεραπείες κατά του καρκίνου τη γυναικεία γονιμότητα;
Πολλές γυναίκες που πρέπει να ξεκινήσουν θεραπείες για τον καρκίνο ανησυχούν για τις επιπτώσεις στη γονιμότητά τους.
Η επικοινωνία με έναν ειδικό είναι επιβεβλημένη και ει δυνατόν όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά τη διάγνωση.
Πώς μπορούν οι γυναίκες να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους πριν από την έναρξη θεραπείας του καρκίνου;
Οι γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία για τον καρκίνο έχουν διάφορες επιλογές όσον αφορά τη διατήρηση της γονιμότητας. Για παράδειγμα:
Κρυοσυντήρηση εμβρύου
Η συγκεκριμένη διαδικασία περιλαμβάνει τη συγκομιδή των ωαρίων, τη γονιμοποίησή τους και την κατάψυξή τους, ώστε να μπορούν να εμφυτευτούν αργότερα. Έρευνα δείχνει ότι τα έμβρυα μπορούν να επιβιώσουν στη διαδικασία κατάψυξης και απόψυξης σε ποσοστό 90%.
Κατάψυξη ωαρίων (κρυοσυντήρηση ωαρίων)
Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μία σύγχρονη τεχνική που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταψύχουν τα ωάριά τους. Η διαδικασία είναι απλή, υλοποιείται σε 10-12 ημέρες με δύο έως τρεις επισκέψεις και την χορήγηση δύο έως τριών ενέσιμων σκευασμάτων.
Ωοφοροπηξία
Κατά τη διάρκεια αυτής της μεθόδου, η ωοθήκη «μεταφέρεται» έξω από την περιοχή που της πυέλου που θα ακτινοβοληθεί. Ωστόσο, λόγω της ακτινοβολίας διασποράς, οι ωοθήκες δεν προστατεύονται πάντα. Η ωοφοροπηξία μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά ενώ τα ποσοστά επιτυχίας, ποικίλουν.
Χειρουργική αφαίρεση του τραχήλου της μήτρας
Για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε πρώιμο στάδιο, αφαιρείται ένα μεγάλο τμήμα του τραχήλου σε σχήμα κώνου, συμπεριλαμβανομένης της καρκινικής περιοχής (αυχενική κωνοποίηση). Το υπόλοιπο του τραχήλου και της μήτρας διατηρούνται. Εναλλακτικά, ένας χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει μερικώς ή πλήρως τον τράχηλο και τους συνδετικούς ιστούς δίπλα στη μήτρα.
Η διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες με καρκίνο είναι εξατομικευμένη. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες στην αντιμετώπιση της πρώιμης μορφής καρκίνου και σε πολλές περιπτώσεις η ικανότητα αναπαραγωγής δεν επηρεάζεται.
Με πληροφορίες από mayoclinic.org