Κατάψυξη ωαρίων: Πόσα ωάρια εξασφαλίζουν μια επιτυχή εγκυμοσύνη;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον αριθμό ωαρίων που πρέπει να καταψύξετε και το ποσοστό επιτυχίας.

Κατάψυξη ωαρίων: Πόσα ωάρια εξασφαλίζουν μια επιτυχή εγκυμοσύνη;
Bigstock

Πολλές γυναίκες δεν επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί σε νεαρή ηλικία είτε για λόγους καριέρας είτε γιατί δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο, κι έτσι αποφασίζουν να καταψύξουν τα ωάριά τους.

Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν και λόγοι υγείας. Mε την κρυοσυντήρηση πολλές γυναίκες έχουν την επιλογή να αποκτήσουν ένα υγιές μωρό μετά την ανάρρωση.

katapsiksi-oarion-(2).jpg

Πόσα ωάρια μπορούν να εξασφαλίσουν μια υγιή εγκυμοσύνη;

Όσο περισσότερα ωάρια έχει διαθέσιμα μια γυναίκα τη στιγμή της κατάψυξης, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να μείνει έγκυος.

Η ηλικία της γυναίκας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τον καθορισμό των ποσοστών επιτυχίας. Οι νεότερες γυναίκες έχουν υψηλότερο απόθεμα ωαρίων που είναι και καλύτερης ποιότητας. Για παράδειγμα, όσες είναι κάτω των 35 ετών μπορούν να έχουν έως και 15 ωάρια ανά κύκλο και θα χρειαστεί λιγότερα από 10 για να έχει πιθανότητες εγκυμοσύνης τουλάχιστον 50%. Καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, τα ωάρια μειώνονται ( όπως και η ποιότητα), οπότε θα χρειαστεί παραπάνω από μία ωοληψία προκειμένου να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός.

Οι γυναίκες μεταξύ 35-40 ετών παράγουν περίπου 10 ωάρια ανά κύκλο ενώ οι άνω των 40 μόνο 7 συνολικά.

Ο ρόλος της ηλικίας στην κρυοσυντήρηση για τη διατήρηση της ποιότητας των ωαρίων

oaria.jpg

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την κατάψυξη ωαρίων;

Οι ειδικοί συνιστούν τις γυναίκες που έχουν αποφασίσει να καταψύξουν τα ωάριά τους, να το κάνουν πριν την ηλικία των 35 ετών. Και ο λόγος είναι αυτός που αναφέρθηκε παραπάνω: η ποιότητα των ωαρίων δεν είναι η ίδια μετά τα 36 - 37 έτη, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες γονιμοποίησης και επίτευξης κύησης μετά την απόψυξη.

'Oπως εξηγεί ο γυναικολόγος Μενέλεας Λυγνός «η κατάψυξη των ωαρίων ενδέχεται να αποδειχθεί σωτήρια για κάποιες γυναίκες, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουν, πως θα καταφέρουν να αποκτήσουν παιδί. Είναι όμως απαραίτητο οι γυναίκες, που θα ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να παρατείνουν την αναπαραγωγική τους ηλικία και να μεταθέσουν την τεκνοποίηση, να είναι πλήρως ενημερωμένες για τις δυνατότητες αυτής της μεθόδου, αλλά και για τις ενδεχόμενες αδυναμίες της».

Με πληροφορίες από reuniterx.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved