Αντιμυλλέριος Ορμόνη (AMH) – Τι είναι και πώς σχετίζεται με την γονιμότητα;

Bigstock

Φυσιολογικές τιμές (ΑΜΗ) και ποια μέρα να γίνει η εξέταση. 

Τι είναι η ΑΜΗ

Η αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH) παράγεται από τα κοκκιώδη κύτταρα στα ωοθυλάκια των ωοθηκών και είναι μία από τις βασικές ορμόνες που επηρεάζουν την αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας, μαζί με τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη και την τεστοστερόνη. Η μέτρηση των επιπέδων της AMH γίνεται μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος.

Πώς σχετίζεται με τη γονιμότητα;

Η AMH είναι ένας σημαντικός δείκτης γονιμότητας, παρέχοντας πληροφορίες για την ποσότητα των ωαρίων που έχει μια γυναίκα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ενώ δεν αποκαλύπτει την ποιότητα των ωαρίων, προσδιορίζει την ωοθηκική εφεδρεία, δηλαδή τον αριθμό των διαθέσιμων ωαρίων.

Ποια μέρα του κύκλου πρέπει να γίνει ο έλεγχος της ΑΜΗ;

Η AMH παράγεται συνεχώς στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας και τα επίπεδά της δεν επηρεάζονται από τις ορμονικές διακυμάνσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου. Επομένως, η μέτρησή της μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, χωρίς να επηρεάζεται από τη χρήση αντισυλληπτικών ή άλλων παραγόντων.

Ποιες γυναίκες αφορά ο έλεγχος;

Η μέτρηση της AMH είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα γονιμότητας ή υγείας των ωοθηκών, όπως:

  • Γυναίκες που δεν έχουν καταφέρει να συλλάβουν μετά από 12 μήνες προσπάθειας.
  • Γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο για αφαίρεση κύστεων ωοθηκών.
  • Γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
  • Γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες και θέλουν να αξιολογήσουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

Τα επίπεδα της ΑΜΗ επηρεάζονται από την ηλικία της γυναίκας;

Ναι, η ηλικία της γυναίκας επηρεάζει τα επίπεδα της AMH. Κατά την αναπαραγωγική ηλικία, τα επίπεδα της AMH είναι υψηλότερα και μειώνονται καθώς η γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση.

Τιμές ΑΜΗ και η ερμηνεία τους

Οι τιμές της AMH κατηγοριοποιούνται ως εξής:

Τιμή AMH

Ερμηνεία

> 3.0 ng/ml

Υψηλά επίπεδα (συνήθως σε πολυκυστικού τύπου ωοθήκες)

> 1.0 ng/ml

Φυσιολογικά

0.7 – 0.9 ng/ml

Κατώτερα φυσιολογικά

0.3 – 0.6 ng/ml

Χαμηλά επίπεδα

< 0.3 ng/ml

Πολύ χαμηλά επίπεδα

Τι πρέπει να κάνω αν έχω χαμηλή ΑΜΗ;

Σε περιπτώσεις χαμηλής AMH, ιδίως σε νεαρές γυναίκες, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Η AMH είναι μόνο ένας δείκτης και δεν αποκαλύπτει την πλήρη εικόνα της γονιμότητας. Προτεινόμενες ενέργειες περιλαμβάνουν:

  • Λεπτομερές οικογενειακό ιστορικό και εξέταση για αυτοάνοσα νοσήματα.
  • Υστεροσαλπιγγογραφία για να εξεταστεί η διαπερατότητα των σαλπίγγων.
  • Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα στις πρώτες ημέρες του κύκλου για την αξιολόγηση των ωοθυλακίων.

Μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα AMH;

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για την αύξηση των επιπέδων AMH.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ποιότητα των ωαρίων είναι πιο σημαντική από την ποσότητα.

Στέλιος Παπαδόπουλος ΜD, DFFP, BSCCP,
Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος, ειδικός γονιμότητας επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life και Hygeia IVF

Σύγχρονα Μαιευτικά & Γυναικολογικά Ιατρεία

  • Μελίσσια : Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου 5 (πλησίον Αττικής οδού)
  • Γλυφάδα : Λαζαράκη & Δούσμανη 16

Τηλέφωνο για ραντεβού: 210 81 05 105

www.steliospapadopoulos.gr

Βιογραφικό:

Ο Στυλιανός Παπαδόπουλος είναι Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών , ενώ έχει εκπαιδευτεί και μετεκπαιδευτεί Μαιευτική- Γυναικολογία στη Μεγάλη Βρετανία επί 7 χρόνια και συγκεκριμένα σε Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Γλασκώβης, του Μπρίστολ, του Μαντσεστερ και του Λίβερπουλ.

Από το Ιούλιο 2003 έως και τον Δεκέμβριο του 2006 διετέλεσε επιμελητής της Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Trafford General Hospital, St. Mary’s Hospital (Manchester) και στο Liverpool Women’s Hospital, στο οποίο μάλιστα μετεκπαιδεύτηκε στην Αναπαραγωγική Ιατρική, την Εξωσωματική Γονιμοποίηση, την Ανδρολογία και τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

Κατέχει Δίπλωμα Γονιμότητας και Οικογενειακού Προγραμματισμού (DFFP), καθώς και Δίπλωμα Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου (BSCCP) από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Επίσης, είναι κάτοχος της άδειας Υπερήχων στη Μαιευτική–Γυναικολογία. Μέλος της ESHRE (European Society of Human Reproduction & Embryology) από το 2005 και της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΛΕΙΥΑ).

Έχει εκτεταμένο επιστημονικό έργο και δημοσιεύσεις στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία και συμμετέχει ενεργά σε πολυάριθμες επιστημονικές εκδηλώσεις τόσο ως ομιλητής όσο και ως διοργανωτής.

Διατηρεί Μαιευτικά & Γυναικολογικά Ιατρεία στα Μελίσσια και στη Γλυφάδα και είναι επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life και Hygeia IVF.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved