Πέντε μύθοι για την υπογονιμότητα που καταρρίπτονται
Πρέπει να βασίζεστε σε επιστημονικές πληροφορίες και να συμβουλεύεστε ειδικούς για να κατανοήσετε καλύτερα την κατάσταση.
Το θέμα της υπογονιμότητας πλαισιώνεται από πολλούς μύθους, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν περιττό άγχος και λανθασμένες προσδοκίες για τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί.
Ιδού, λοιπόν, πέντε κοινοί μύθοι για την υπογονιμότητα, οι οποίοι έχουν καταρριφθεί με επιστημονικά δεδομένα.
Μύθος 1: Ορισμένες σεξουαλικές στάσεις μετά το σεξ βελτιώνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι ορισμένες σεξουαλικές στάσεις, όπως η ύπτια θέση με ανυψωμένα πόδια, μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης.
Ωστόσο, οι επιστημονικές έρευνες δεν υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Το σπέρμα είναι σχεδιασμένο να «κολυμπά» προς τον τράχηλο ανεξαρτήτως της θέσης του σώματος.
πομένως, η στάση κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ δεν επηρεάζει σημαντικά την πιθανότητα σύλληψης. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών κατά την περίοδο της ωορρηξίας .
«Υποφέρουμε στη σιωπή» - Μια γυναίκα μιλά για την αποβολή και την έλλειψη υποστήριξης
Μύθος 2: Εάν έχετε ήδη μωρό σημαίνει ότι θα μείνετε αυτόματα έγκυος στο δεύτερο
Ενώ το να έχετε ήδη ένα παιδί μπορεί να είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, αλλά δεν εγγυάται ότι θα είναι εξίσου εύκολο να μείνετε έγκυος στο δεύτερο παιδί.
Η δευτερογενής υπογονιμότητα, η οποία αναφέρεται στη δυσκολία σύλληψης μετά από μια προηγούμενη εγκυμοσύνη, είναι μια πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια. Παράγοντες όπως η ηλικία, οι αλλαγές στην υγεία, και ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητες σύλληψης με την πάροδο του χρόνου.
Υπογονιμότητα: Πώς να αντιμετωπίσετε τις ψυχολογικές μεταπτώσεις
Μύθος 3: Η επιλογή των εσωρούχων του συντρόφου επηρεάζει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων
Υπάρχει η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως η χρήση στενών εσωρούχων, όπως είναι μερικά σλιπάκια, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στους όρχεις.
Αν και υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, οι επιπτώσεις είναι συνήθως μικρές και δεν επηρεάζουν σημαντικά τη γονιμότητα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι συνολικά ο τρόπος ζωής και η υγεία του άνδρα, όπως η αποφυγή του καπνίσματος, η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση .
Μύθος 4: Το άγχος προκαλεί υπογονιμότητα
Αν και το άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευημερία γενικότερα, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι το άγχος προκαλεί άμεσα υπογονιμότητα.
Ωστόσο, το άγχος μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο της ωορρηξίας και τη σεξουαλική διάθεση, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη. Η διαχείριση του έντονου στρες είναι σημαντική, αλλά δεν αποτελεί τον κύριο παράγοντα υπογονιμότητας.
Αντιμυλλέριος Ορμόνη (AMH) – Τι είναι και πώς σχετίζεται με την γονιμότητα;
Μύθος 5: Αν η μαμά σας δυσκολεύτηκε να μείνει έγκυος, θα δυσκολευτείτε και εσείς
Η υπογονιμότητα μπορεί να επηρεάζεται από γενετικούς παράγοντες, αλλά δεν είναι απόλυτο ότι οι δυσκολίες της μητέρας σας να συλλάβει σημαίνουν ότι θα αντιμετωπίσετε κι εσείς το ίδιο πρόβλημα.
Αν ανησυχείτε για την κληρονομικότητα , είναι καλύτερο να μιλήσετε με μία/έναν ειδικό.
Με πληροφορίες από: mother.ly