Γυναικεία γονιμότητα: Τροφές που εξισορροπούν τις ορμόνες

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Οι καλύτερες τροφές για την εξισορρόπηση των ορμονών και τη γονιμότητα.

Οι ανισορροπίες στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αναπαραγωγική υγεία μιας γυναίκας, επηρεάζοντας την ωορρηξία ή την ποιότητα των ωαρίων.

Ποιες ορμόνες επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα

Ενώ η ακραία ανεπάρκεια ορισμένων ορμονών απαιτεί ιατρική παρέμβαση, οι διατροφικές αλλαγές και η κατανάλωση βασικών τροφών μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ορμονική υγεία και κατ΄επέκταση τη γονιμότητα.

Τροφές που εξισορροπούν τα οιστρογόνα

Τα πολύ χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων συνήθως επηρεάζουν αρνητικά τον εμμηνορροϊκό κύκλο και τις πιθανότητες σύλληψης. Η κατανάλωση τροφίμων που υποστηρίζουν τη διαδικασία διάσπασης και απομάκρυνσης των οιστρογόνων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κυριαρχίας των οιστρογόνων.

Πώς οι ορμόνες «ρυθμίζουν» τον εμμηνορρυσιακό κύκλο (την περίοδο);

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και η ρόκα, είναι υπερτροφές και ενισχύουν την ορμονική υγεία των γυναικών. Η κατανάλωση τουλάχιστον μιας μερίδας σταυρανθών λαχανικών κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγιούς δραστηριότητας των οιστρογόνων στον οργανισμό.

Φυτικές ίνες και λιναρόσπορος

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την καλή λειτουργία ου εντέρου αλλά για την ορμονική υγεία. Επιδιώξτε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καταναλώνοντας λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και φακές. Ένας γενικός κανόνας είναι να συμπεριλαμβάνετε μια πηγή φυτικών ινών σε κάθε γεύμα σας.

Επίσης, η τακτική κατανάλωση λιναρόσπορου αυξάνει τη σφαιρίνη που δεσμεύει τις ορμόνες του φύλου (SHBG). Ο λιναρόσπορος περιέχει επίσης φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τις φλεγμονές στο σώμα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων τύπου καρκίνου.

Αρωματάση

Η αρωματάση είναι ένα ένζυμο στο σώμα μας που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνα. Ο έλεγχος της δραστηριότητας της αρωματάσης είναι σημαντικός για την πρόληψη των ανισορροπιών των οιστρογόνων. Οι τροφές που αναστέλλουν την αρωματάση και πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας είναι:

  • Σταυρανθή λαχανικά
  • Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών
  • Τσάι τσουκνίδας
  • Μανιτάρια
  • Μωβ τροφές (βατόμουρα, ρόδι, σμέουρα, βατόμουρα, κόκκινα σταφύλια, μαύρα φασόλια)
  • Εσπεριδοειδή

Πώς να αυξήσετε τα οιστρογόνα μέσω της διατροφής

Τροφές εξισορρόπησης της προγεστερόνης

Τα ανεπαρκή επίπεδα προγεστερόνης συνδέονται με μειωμένες πιθανότητες σύλληψης. Ενισχύστε λοιπόν την συγκεκριμένη ορμόνη καταναλώνοντας:

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 είναι ίσως το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που εξισορροπεί τις ορμόνες και η ύπαρξη επαρκών επιπέδων είναι σημαντική για την παραγωγή προγεστερόνης. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης (βρώμη, καστανό ρύζι, σιτάρι ολικής άλεσης), η γαλοπούλα, τα ψάρια, τα αυγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και τα αβγά.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Η κατανάλωση άφθονων τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C μπορεί να υποστηρίξει τη φυσική παραγωγή προγεστερόνης. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, οι ντομάτες, οι πατάτες, το ακτινίδιο, το λάχανο, η παπάγια, το σπανάκι, το μάνγκο και το λάχανο.

7 τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα γονιμότητας

Bιταμίνη D

Έχει αποδειχθεί ότι η βιταμίνη D ενισχύει τη δραστηριότητα της προγεστερόνης στα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα κατά περίπου 13%.

Η κύρια πηγή της βιταμίνης D είναι o ήλιος και τα συμπληρώματα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τροφές που περιέχουν βιταμίνη D όπως είναι τα λιπαρά ψάρια, τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά καθώς και τα δημητριακά, αλλά η απορρόφησή της είναι χαμηλή.

Με πληροφορίες από nuafertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved