Πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την δευτερογενή υπογονιμότητα

Κατανοώντας τη δευτερογενή υπογονιμότητα και πώς να την αντιμετωπίσετε. 

Πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την δευτερογενή υπογονιμότητα
Bigstock

Δευτερογενής υπογονιμότητα είναι η αδυναμία να μείνετε έγκυος ή να ολοκληρώσετε μια εγκυμοσύνη αφού έχετε ήδη αποκτήσει μωρό. Είναι πιο συνηθισμένη από ό,τι φαντάζεστε καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των περιπτώσεων υπογονιμότητας.

Προσπαθείτε να αποκτήσετε δεύτερο παιδί, αλλά δεν έρχεται - Τι φταίει;

Εκτός από την απογοήτευση μπορεί επίσης να αισθάνεστε σοκ («Έμεινα έγκυος τόσο εύκολα την πρώτη φορά, δεν υπάρχει περίπτωση να έχω προβλήματα υπογονιμότητας»), ενοχές («Έχω ήδη ένα παιδί, άρα θα έπρεπε να είμαι χαρούμενη») ακόμη και απομόνωση («Δεν μπορώ να συνδεθώ με τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρωτοπαθή υπογονιμότητα και δεν μπορώ να συνδεθώ με τους φίλους μου που έχουν πολλά παιδιά»).

Η δευτερογενής υπογονιμότητα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση – Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Πώς να διαχειριστείτε αυτά τα αντικρουόμενα συναισθήματα και πώς τα αντιμετωπίσετε ενώ προσπαθείτε να μεγαλώσετε το παιδί που έχετε ήδη;

psixiki-igeia-kai-ipogonimotita.jpg

Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας

Όταν αντιμετωπίζετε δευτερογενή υπογονιμότητα, είναι πολύ συνηθισμένο να αισθάνεστε σοκ ή άρνηση. Σε τελική ανάλυση, αν η πρώτη σας εγκυμοσύνη ήταν εύκολη, πιθανότητα υποθέσατε ότι το ίδιο θα ισχύει με την επόμενη.

Αλλά η δευτερογενής υπογονιμότητα είναι πολύ πιο συχνή από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται. Δώστε λοιπόν στον εαυτό σας τον χρόνο να αποδεχτεί την ιδέα ότι μπορεί να παλεύετε με τη δευτερογενή υπογονιμότητα έτσι ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Αφήστε στην άκρη τις ενοχές

Ενώ πιθανότατα είστε απογοητευμένες και λυπημένες για τα προβλήματα υπογονιμότητας σας, μπορεί να αισθάνεστε επιπλέον ενοχές και να ενδώσετε σε αυτά τα συναισθήματα. Οι γονείς που αντιμετωπίζουν δευτερογενή υπογονιμότητα συχνά αισθάνονται ότι δεν έχουν το «δικαίωμα» να αισθάνονται έτσι επειδή θα πρέπει να είναι ευγνώμονες για το παιδί που έχουν ήδη. Αλλά αν θέλετε περισσότερα παιδιά και δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος ξανά, έχετε το ίδιο δικαίωμα με οποιονδήποτε άλλον να αισθάνεστε κατάθλιψη ή θυμό. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε όταν αντιμετωπίζετε τη δευτερογενή υπογονιμότητα είναι να αφήσετε τις ενοχές να σας βαρύνουν ακόμα περισσότερο.

Μιλήστε σε δικούς σας ανθρώπους

Η συζήτηση για τα συναισθήματά σας μπορεί να είναι μια τεράστια απελευθέρωση και να σας επιτρέψει να έχετε την υποστήριξη που χρειάζεστε. Εάν η οικογένεια ή οι φίλοι σας δεν καταλαβαίνουν τη θλίψη σας, αναζητήστε μια ομάδα υποστήριξης που θα σας ακούσει και θα σας στηρίξει.

Δευτερογενής υπογονιμότητα: Γιατί δυσκολεύστε να μείνετε ξανά έγκυος;

ipogonimotita-kai-genetika-aitia.jpg

Περάστε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας

Στην προσπάθεια να αποκτήσετε δεύτερο παιδί, είναι πιθανόν να παραμελήσετε το πρώτο σας παιδί. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να έχετε μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική καθημερινότητα μαζί του και, ιδανικά, βρείτε λίγο ποιοτικό χρόνο για να είστε μαζί. Κάντε μια απογευματινή βόλτα, μαγειρέψτε παρέα, διαβάστε του πριν κοιμηθεί. Αυτά τα τελετουργικά θα βοηθήσουν πολύ στο να διατηρήσουν τον κόσμο του παιδιού σας σταθερό και χαρούμενο - ακόμα κι αν ο δικός σας δεν είναι. Εάν φοβάστε ότι μπορεί να μη μπορείτε να διαχειριστείτε τα αληθινά σας συναισθήματα μπροστά στο παιδί, επιστρατεύστε τον σύντροφό σας ή ένα μέλος της οικογένειάς σας να αναλάβει για λίγο.

Συνδεθείτε με τον σύντροφό σας

Να θυμάστε ότι δεν είστε η μόνη που αντιμετωπίζει δευτερογενή υπογονιμότητα. Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας χειρίζεται την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο από εσάς, δεν σημαίνει πώς δεν συμπάσχει ή δεν σας στηρίζει. Αφιερώστε λίγο χρόνο προκειμένου να μιλήσετε για το πώς η προσπάθεια να αποκτήσετε παιδί επηρεάζει τον καθένα σας.

Με πληροφορίες από το whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved