Το στρες και η επίδρασή του στη γονιμότητα

Μέθοδοι διαχείρισης του άγχους πριν τη σύλληψη

Το στρες και η επίδρασή του στη γονιμότητα
Bigstock

Το άγχος είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα ξοδεύει όλους τους ενεργειακούς πόρους του για να αντιμετωπίσει την αγχωτική κατάσταση, να διατηρήσει τη ζωτική δραστηριότητα του σώματος και να αναζητήσει την ισορροπία. Όταν μια γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα δεν μείνει έγκυος μέσα σε έναν χρόνο, όλες οι σκέψεις και τα συναισθήματα γίνονται σταδιακά αρνητικά και έτσι δημιουργείται και το χρόνιο στρες. Ο εκνευρισμός, ο θυμός, η απάθεια, οι ενοχές, το αυξημένο άγχος μπορεί να αποτελέσουν μέρος της ζωής μιας γυναίκας. Ταυτόχρονα, το νευρικό σύστημα, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα, διαταράσσεται.

Γιατί τα ζευγάρια δυσκολεύονται να συλλάβουν; Οι πιο συχνοί λόγοι

Πιο συγκεκριμένα, το άγχος μειώνει τη γονιμότητα επειδή προάγει την απελευθέρωση των ορμονών του στρες και διαταράσσει τη διαδικασία παραγωγής των ορμονών που είναι απαραίτητες για την ωορρηξία και την εγκυμοσύνη.

oksidotiko-stres.jpg

Σύλληψη και χρόνιο στρες

Κατά τη διάρκεια του χρόνιου στρες έχουν παρατηρηθεί:

Αυξημένα επίπεδα των ορμονών του στρες, της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης και μειωμένα επίπεδα της ορμόνης της εγκυμοσύνης προγεστερόνη. Η προγεστερόνη είναι απαραίτητη για την επιτυχή εμφύτευση του εμβρύου, τη «στερέωσή» του στην κοιλότητα της μήτρας και την περαιτέρω ανάπτυξή του.

kiniseis_anti-stres.jpg

Τι είναι το NAD+ και πώς βοηθά με τη γονιμότητα;

Μέθοδοι διαχείρισης του άγχους

Πριν τη σύλληψη ενός παιδιού, είναι απαραίτητο να αποκλειστούν ασθένειες του αναπαραγωγικού συστήματος και στους δύο συντρόφους. Και εφόσον αποκλειστούν, δώστε απλώς χρόνο στον εαυτό σας και ελαχιστοποιήστε το επίπεδο του άγχους:

  • ρυθμίστε τη λειτουργία του ύπνου
  • σιγουρευτείτε ότι τα επίπεδα των βιταμινών D, E, B12, του σιδήρου, του ασκορβικού οξέος και του φυλλικού οξέος βρίσκονται εντός των φυσιολογικών τιμών
  • κίνηση - περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι σάς βοηθούν να χαλαρώσετε
  • εάν είναι δυνατόν, αποκλείστε τη λήψη αντιβιοτικών, παυσίπονων και άλλων φαρμάκων
  • χαλαρώστε - κάντε γιόγκα, διαλογιστείτε
  • εξαλείψτε τις κακές συνήθειες

Πηγή: intersono-ivf.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved